Newsroom | email: info@pronews.gr
Στην πρωτοχρονιάτικη εφημερία σε κάθε τμήμα με 40 ασθενείς, υπήρχε μόλις μία νοσηλεύτρια – Το 60-70% των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών Υγείας είναι κενές.
Κανόνας έχει γίνει δυστυχώς η καθήλωση ασθενών στο Δρομοκαΐτειο. Η έλλειψη προσωπικού και ο μεγάλος αριθμός ψυχικά ασθενών που παραπέμπονται με εισαγγελική εντολή στο συγκεκριμένο νοσοκομείο στις εφημερίες του έχουν μετατρέψει ένα μέτρο ακραίο και εφαρμοστέο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ασθενών σε ρουτίνα. Το μεγάλο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αττικής “υποδέχεται” σε κάθε εφημερία τουλάχιστον 10 ασθενείς με αυτόν τον τρόπο.
Τις θλιβερές αυτές διαπιστώσεις κάνει το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), συνοδεύοντας τες και με ενα ακόμη πιο θλιβερό ντοκουμέντο: Με μια σκληρή φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένας ασθενής -και δεν ήταν ο μόνος – που καθηλώθηκε στο κρεβάτι του στην τελευταία εφημερία, της Πρωτοχρονιάς.
Η καθήλωση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι μονόδρομος ιδίως από τη στιγμή που δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό. Αναφέρουν ενδεικτικά πως στην πρωτοχρονιάτικη εφημερία σε κάθε τμήμα με 40 ασθενείς, υπήρχε μόλις μία νοσηλεύτρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στα χρόνια των μνημονίων καταγράφεται τριπλασιασμός των εισαγωγών με εισαγγελική εντολή στα ψυχιατρεία. Στο Δρομοκαΐτειο, που πλέον με τις αλλαγές στις εφημερίες των ψυχιατρείων, εφημερεύει δύο φορές την εβδομάδα, ο ρυθμός των εισαγωγών είναι αμείωτος, ιδίως εκείνων που αφορούν τα λεγόμενα οξέα περιστατικά που παραπέμπονται με εισαγγελική εντολή για νοσηλεία σε ψυχιατρείο. “Από τις 3.000 εισαγωγές που γίνονται κάθε χρόνο στο Δρομοκαΐτειο, οι 2.000 αφορούν τέτοια περιστατικά” αναφέρει στο protothema ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιανννάκος.
Οπως υπογραμμίζει “οι συνθήκες νοσηλείας είναι απερίγραπτες, με καθηλωμένους ασθενείς, διακίνηση ναρκωτικών, ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς εργαζομένων και ασθενών. Και δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να ειναι διαφορετικά από τη στιγμή που μεταξύ των ασθενών περιλαμβάνονται τοξικομανείς, άτομα με νοητική υστέρηση, αλκοολικοί και κακοποιοί”.
Την κατάσταση αυτή καλούνται να αντιμετωπίσουν ελάχιστοι εργαζόμενοι, καθώς το 60% έως 70% των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών Υγείας είναι κενές. Σε σύνολο 1.200 οργανικών θέσεων υπάρχουν 480 εργαζομενοι όλων των ειδικοτήτων.