To συλλαλητήριο του 1992 στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, είχε συγκεντρώσει περισσότερο από 1,5 εκατ. κόσμου, που με τη μαζική του παρουσία διαμαρτυρήθηκε κατά της παραχάραξης της ιστορίας από τους Σκοπιανούς.
Σχεδόν 26 χρόνια μετά, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην πλατεία Συντάγματος, αισιοδοξούν πως ο παλμός και όγκος θα είναι ανάλογος του 1992, μετά και τη μαζική παρουσία του κόσμου στην Θεσσαλονίκη που προηγήθηκε.
Στις αρχές Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί στα social media η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Αθήνα, από την «Επιστημονική Eπιτροπή Εθνικών Ζητημάτων» με επικεφαλής τον δικηγόρο κ. Δημήτριο Μιχάκη.
Ωστόσο, μετά το πετυχημένο αποτέλεσμα της Θεσσαλονίκης, κρίθηκε αναγκαίο να εμπλακούν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και βέβαια η “Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν” που είχε και τον κύριο συντονισμό του συλλαλητηρίου στον Λευκό Πύργο.
Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί, μέχρι στιγμής, οι Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Ελλάδας, διάφορα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία και από την ομογένεια η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το International Hellenic Association και το Alexander the Great Foundation.
“Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας απειλείται από την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια, πρέπει να το καταλάβουμε. Μόνο η μαζική συμμετοχή του λαού μας στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου μπορεί να το αποτρέψει” λέει η κυρία Νίνα Γκατζούλη συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, κάνοντας γνωστό πως τις επόμενες μέρες θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών κ.Νίκο Κοτζιά.
Την Παρασκευή οι διοργανωτές απέστειλαν αίτημα στο δήμο Αθηναίων για παραχώρηση της πλατείας Συντάγματος για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου, για το οποίο ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης (γνωστός νεοταξίτης και φίλος του Τ.Σόρος) εκφράστηκε αρνητικά, ακολουθώντας τα χνάρια του κ.Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.
Οι διοργανωτές αισιοδοξούν πως θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν κόσμο και εκτός Aττικής, από ολόκληρη τη χώρα. “Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα και στην Αθήνα, πως είμαστε εδώ και έχουμε φωνή. Στόχος μας είναι η εμφάνιση του κυρίαρχου λαού στο προσκήνιο. Οι κυβερνώντες να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου και το πατριωτικό φιλότιμο. Το κέντρο της Αθήνας θα “βουλιάξει” κυριολεκτικά” λέει από την πλευρά του ο κ.Μιχάλης Πατσίκας -μέλος της Συντονιστικής Επιτροπή που έχει συσταθεί».
Όσον αφορά τους ομιλητές, βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στο βήμα, ενώ πιθανή παρουσία του γνωστού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση.
Ήδη δήμαρχοι της Αττικής, και όχι μόνο, έχουν ανακοινώσει πως θα συνδράμουν στη μεταφορά δημοτών τους στο συλλαλητήριο, μετά και την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Κ.Ε.Δ.Ε κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων. Βέβαιη θεωρείται και η εμπλοκή μητροπολιτών του λεκανοπεδίου, μετά και το τελευταίο “ελευθέρας” της ΔΙΣ στους κληρικούς να παραβρεθούν σε κάθε “νόμιμη και δημοκρατική εκδήλωση” όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Όσον αφορά τη στάση των κομμάτων, παρόντες θα αναμένεται να είναι βουλευτές και στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και της Ν.Δ. Μετά και το «κατά συνείδηση» που ακολούθησε στην Θεσσαλονίκη. Κατά του συλλαλητηρίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ.
Τελικά πόσοι ήταν στην Θεσσαλονίκη;
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, δεν ξεπέρασαν τις 90.000. Ωστόσο οι λήψεις απο drones φαίνεται πως δεν συμφωνούν με το νούμερο αυτό ούτε καν το προσεγγίζουν, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για περισσότερους από 500 χιλ. “Μαθηματική” απάντηση, επιχείρησε να δώσει μέσω social media ο Πολιτικός Μηχανικός κ.Γιάννης Χατζόπουλος από τις Σέρρες αναρτώντας σχετικούς πίνακες.
“Σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να γίνει ασφαλώς χρήση της τεχνολογίας μέσω γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών αλλά και πλήθος απλών λογισμικών που υπάρχουν και χρησιμοποιούν διαφορετικά πολλές φορές υπόβαθρα. Όσο για την πυκνότητα των παρευρισκομένων, η οποία είναι καθοριστικό στοιχείο, αλλά και την ακριβή έκταση θα χρειαστεί να κάνουμε υποθέσεις και σενάρια, καθώς κάθετες αεροφωτογραφίες από drone έστω, δεν υπάρχουν σε ικανοποιητικό βαθμό” λέει ο ίδιος, συνεχίζοντας:
“Εάν εξαιρέσουμε κάποια «εμπόδια» ή κτίρια πχ τον Λευκό Πύργο , το Βασιλικό Θέατρο , αγάλματα κοκ μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχουμε μια μέση ή θα τολμήσω να πω μέγιστη έκταση 150.000,00 τμ. μαζί με πλευρικούς δρόμους. Όλα όμως είσαι σχετικά αλλά η εικόνες και φωτογραφίες από το διαδίκτυο είναι ο καλύτερος μάρτυρας. Κάθε προσέγγιση είναι λογικό να είναι διαφορετική πχ στο σύστημα της ΕΚΧΑ εάν υπολογίσουμε μια επιφάνεια 21.844τμ στην παραλιακή προς λιμάνι, 57.781τμ το κεντρικό κομμάτι αλλά και 46.420τμ προς το Μακεδονία Παλλάς έχουμε μια συνολική έκταση 126.045,00”.
Έστω στις 14:00 ο κόσμος καταλαμβάνει μια έκταση 150.000,00 τμ. Με μέση κάλυψη ανά όρθιο άτομο τα 0.6 τμ, ή με 0,5 πόσα άτομα θεωρούμε ότι παρευρέθηκαν;
Λύση προκύπτει ότι παρευρέθησαν κατ’ ελάχιστο: α) 150000 / 0.6 = 250.000 άτομα β) Οσο μικρότερος ο χώρος ανά άτομο τόσο περισσότερα τα άτομα συνεπώς στην περίπτωση του 0,5 προκύπτει 150000/0.5= 300.000 άτομα.
«Ασφαλώς στον Κτιριοδομικό Κανονισμό γίνεται αναφορά σε 0,30. “Σε χώρους αναμονής και γενικότερα σε χώρους συνάθροισης όρθιων ατόμων ένα άτομο ανά 0,30 τμ καθαρού εμβαδού δαπέδου”. Είναι όμως διαφορετική η πυκνότητα ανά περιοχή συνεπώς μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο κόσμος κυμαίνεται από 280.000 έως και 400.000 χωρίς να υπολογιστούν φήμες για λεωφορεία που ποτέ δεν έφτασαν, αλλά ενσωματώνοντας ομάδες και μεμονωμένα άτομα στους κάθετους δρόμους, το λιμάνι, τα μπαλκόνια, τις ταράτσες και τα πλοιάρια” καταλήγει ο κ.Χατζόπουλος.