Η χθεσινή διαδήλωση των Ελλήνων με την επιβλητική παρουσία τους στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο της Μακεδονίας στο κέντρο των Αθηνών έγινε πρωτοσέλιδο όχι μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και στον διεθνή Τύπο τα οποία φιλοξένησαν εκτενή αφιερώματα στην πρωτοφανή συγκέντρωση.
Μεγάλα δίκτυα, από την Ευρώπη, μέχρι τις ΗΠΑ και την Κίνα, κάλυψαν με ζωντανές συνδέσεις τη σημερινή συγκέντρωση ενώ πολλά Μέσα, ανάμεσά τους και η Βουλγαρική τηλεόραση, οργάνωσαν δημοσιογραφικές αποστολές στην Αθήνα.
«Διαδηλωτές κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας, για μία μαζική συγκέντρωση κατά ενός πιθανού συμβιβασμού της Ελλάδας στη διαμάχη για το επίσημο όνομα της γειτονικής χώρας» ήταν το σχόλιο της κινεζικής τηλεόρασης.
Με συνεχείς συνδέσεις από το νωρίς το πρωί, και με τη βοήθεια διεθνολόγων, το βρετανικό δίκτυο Skynews, επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους που χιλιάδες Έλληνες ανησυχούν για το θέμα του ονόματος.
Στο συλλαλητήριο της Αθήνας αναφέρεται τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa υπό τον τίτλο «Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα: ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική’».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκατοντάδες χιλιάδες -σχεδόν ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τους διαδηλωτές- «ζητούν να έχει η Ελλάδα τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του ονόματος Μακεδονία. ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον ελληνική’, φώναζαν άνθρωποι που ήρθαν με λεωφορεία απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, όπως μετέδωσε η τηλεόραση. Στις διαδηλώσεις της Κυριακής είχαν καλέσει εθνικιστικές και θρησκευτικού προσανατολισμού οργανώσεις. Συμμετείχαν επίσης συντηρητικοί πολιτικοί και δεξιοί λαϊκιστές όπως και επίσκοποι από πολλές περιοχές της χώρας».
Το ρεπορτάζ του DLF
«Διαδηλωτές ζητούν από τη ‘Μακεδονία’ αλλαγή ονόματος», είναι ο τίτλος σχετικής είδησης που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk που σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, πολλοί άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους εξαιτίας της διαμάχης για το όνομα με τη γειτονική ‘Μακεδονία’. Αξιώνουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του ονόματος. Οι διοργανωτές υπολογίζουν με έως και ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Στην παρούσα φάση διαμεσολαβούν μεταξύ των δυο πλευρών τα Ηνωμένα Έθνη. […] Η διένεξη στέκεται εδώ και χρόνια εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (σσ. της ΠΓΔΜ) με ΕΕ και ΝΑΤΟ».
Το περιοδικό Der Spiegel από την πλευρά του επιχειρεί να εξηγήσει στους αναγνώστες του τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τη βοήθεια του καθηγητή Ιστορίας του Πολιτισμού της ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας Στέφαν Τρεμπστ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που επιτάσσουν να μην χρησιμοποιεί η ΠΓΔΜ το συνταγματικό της όνομα, ο καθηγητής Στέφαν Τρεμπστ σημειώνει: «Από ελληνική σκοπιά ελλοχεύει κίνδυνος για τη χώρα εάν το όνομα μιας γειτονικής χώρας απορρέει από την ομώνυμη ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Αυτό είναι παράλογο διότι η Ελλάδα είναι εδώ και δεκαετίες χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και διαθέτει έναν δυσανάλογα μεγαλύτερο στρατό από τη μικροσκοπική ‘Μακεδονία’. Γι΄ αυτό και θεωρώ τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και εξωτερικής πολιτικής παράλογη την ελληνική θεώρηση».
Το συλλαλητήριο στο πρωτοσέλιδο των Financial Times
Μια εικόνα διαδηλωτών που βρέθηκαν σήμερα στο Σύνταγμα και κρατάνε ένα πανό που γράφει «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα», φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο των Financial Times.
Στους τίτλους βλέπουμε τον αμερικανικό ιδιωματισμό «It’s all Greek», που σημαίνει «δεν καταλαβαίνω γρι», ενώ από κάτω το δημοσίευμα υπάρχει η φράση: «Γείτονες στη μάχη του ονόματος».
«Το τελευταίο κεφάλαιο μια 30ετούς διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της έκανε χιλιάδες διαδηλωτές να κατέβουν στους δρόμους της Αθήνας» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με όσα μπορεί κανείς να δει στην πρώτη σελίδα, το εκτενές άρθρο περιγράφει τις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων να βρουν λύση υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και κάνει ειδική αναφορά στις ανησυχίες των Ελλήνων για τις αλυτρωτικές αξιώσεις της FYROM, που εμποδίζουν τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
BBC: «Μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας»
«Μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας». Με αυτόν τον τίτλο, ένα εκτενές δημοσίευμα του BBC που βρίσκεται στην κορυφή της αρχικής σελίδας του ιστότοπου καταγράφει τον παλμό του μεγάλου συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα.
Όπως επισημαίνει το άρθρο, πολλοί Έλληνες αντιδρούν σε μια ονομασία των Σκοπίων που περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», λέγοντας ότι «κρύβει» εδαφικές διεκδικήσεις από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ. «Οι διαδηλωτές είναι αντίθετοι στις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρει το άρθρο κάνοντας ειδική αναφορά στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και την χθεσινή επίθεση στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη από αντιεξουσιαστές.
Reuters: Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας
«Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας» είναι ο τίτλος του Reuters, που αναφέρει ότι η συγκέντρωση, έξω από το Κοινοβούλιο, γίνεται επειδή οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στη χρήση του όρου Μακεδονία σε ενδεχόμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών. Το πρακτορείο αναφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι διαδηλωτές φτάνουν στην Αθήνα για μια μαζική συγκέντρωση» αναφέρει η Washington Post που αναμεταδίδει τηλεγράφημα του Associated Press. Ειδική αναφορά γίνεται στις προετοιμασίες. «Εκατοντάδες λεωφορεία ναυλώθηκαν για να φέρουν διαδηλωτές από όλη τη χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ πολλοί έφθασαν με πλοία από τα νησιά» σημειώνει το δημοσίευμα, που κάνει ειδική αναφορά στα μέτρα ασφαλείας, αλλά και στους μικροπωλητές που έχουν βγει στους δρόμους πουλώντας ελληνικές και βυζαντινές σημαίες.
Ειρωνικοί είναι οι κυριακάτικοι Times. «Χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για ένα πιθανό συμβιβασμό που θα μπορούσε να λύσει μία από τις πιο ανυπόστατες διαφορές: πώς να αποκαλείται η Μακεδονία», αναφέρουν.
Για το συλλαλητήριο αναφορά κάνουν ακόμη οι New York Times, η Daily Mail, αλλά και η Sabah.