Την απουσία των πολιτών από την Αθήνα για καλοκαιρινές διακοπές εκμεταλλεύονται οργανωμένες συμμορίες διαρρηκτών, οι οποίες εισβάλουν σε σπίτια με κλειδιά-πασπαρτού, χωρίς να αφήνουν πίσω τους το παραμικρό ίχνος παραβίασης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ιδιοκτήτες γυρίζουν ανυποψίαστοι στις οικίες τους και βρίσκουν τις πόρτες κλειδωμένες. Ξεκλειδώνουν και αντικρίζουν όλους τους χώρους άνω κάτω, παρότι το σπίτι είναι «σφραγισμένο», όπως ακριβώς το άφησαν πριν φύγουν. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στο «Έθνος της Κυριακής» για το φαινόμενο αναφέρουν ότι «κατά κύριο λόγο πίσω από τις οργανωμένες επιθέσεις βρίσκεται η γεωργιανή μαφία, η οποία έχει εντρυφήσει στις εισβολές σε οικίες, αλλά και συμμορίες σεσημασμένων και έμπειρων Ρομά. Οι Γεωργιανοί έχουν στα κρησφύγετά τους δωμάτια που λειτουργούν ως δοκιμαστήρια. Εκεί συγκεντρώνουν κλειδαριές ασφαλείας διαφόρων τύπων και μαρκών, για να πραγματοποιούν δοκιμές με κλειδιά-πασπαρτού για το πώς θα ανοίγουν γρήγορα τις πόρτες σπιτιών. Μαζί με τα κλειδιά έχουν σετ εργαλείων, που παίρνουν μαζί τους».

Την περίοδο που διανύουμε οι καταγγελίες στα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας στην Αττική για διαρρήξεις με τη μέθοδο του κλειδιού-πασπαρτού έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι δράστες συνηθίζουν να χτυπάνε το κουδούνι για να βεβαιωθούν ότι ο ιδιοκτήτης λείπει. Κατόπιν ξεκλειδώνουν την πόρτα και ψάχνουν κυρίως για μετρητά, χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο Φίλιππος Ταμπαξής, κλειδαράς 3ης γενιάς με έδρα το Παγκράτι, γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση, καθώς είναι ο άνθρωπος τον οποίο καλούν οι πολίτες που έπεσαν θύματα για να τους αλλάξει την κλειδαριά: «Οι συμμορίες έχουν 10 κλειδιά-πασπαρτού με τα οποία ανοίγουν 2.500 διαφορετικού τύπου πόρτες. Εγώ αλλάζω την εβδομάδα 25 κλειδαριές σε σπίτια που έγιναν στόχος διαρρηκτών. Υπάρχουν κλειδαριές ασφαλείας που δεν παραβιάζονται, γιατί ακόμα δεν έχουν βρει το κατάλληλο πασπαρτού. Καλό είναι να μην κρατάει κάποιος την ίδια κλειδαριά για πάρα πολλά χρόνια. Οι διαρρήκτες εξελίσσονται διαρκώς και αναβαθμίζουν τη δράση τους, όσο αναβαθμίζεται και η ασφάλεια που παρέχει μία κλειδαριά. Μία καλή κλειδαριά ασφαλείας ξεκινά από τα 120 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ. Ένας καλός κλειδαράς έχει εμπειρία για το ποια είναι τα μοντέλα που παραβιάζονται πλέον πολύ εύκολα από τους διαρρήκτες. Προσωπικά συστήνω μοντέλα για τα οποία- τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δεν έχω ακούσει κάποιο κρούσμα για παραβίασή τους από πασπαρτού».

Ο κ. Ταμπαξής προσθέτει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι υπάρχουν και περιστατικά, στα οποία ηλικιωμένοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους κακοποιούς, μόλις οι τελευταίοι ξεκλείδωσαν σαν κύριοι την πόρτα. Σε μία άλλη περίπτωση, οι διαρρήκτες μπήκαν με πασπαρτού σε διαμέρισμα και τράβηξαν από το εσωτερικό της οικίας το σύρτη της πόρτας για να ψάξουν με την… ησυχία τους και με… ασφάλεια για μετρητά. Όταν ο ιδιοκτήτης γύρισε ξεκλείδωσε αλλά δεν μπορούσε να εισέλθει λόγω του σύρτη. Έτσι, οι δράστες τελείωσαν τη δουλειά τους και έφυγαν από τη μπαλκονόπορτα.

Αυξημένη είναι η δουλειά και του Νίκου Λύτρα, υπαλλήλου εταιρίας που τοποθετεί συναγερμούς: «Πλέον ο κόσμος δεν φοβάται να μη μπουν ληστές στο σπίτι του όταν λείπει. Αυτό έχει ξεπεραστεί. Αυτό που φοβούνται είναι να είναι μέσα όταν γίνει η επίθεση. Ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί βάζουν ραντάρ και εξωτερικά για να μη πλησιάσουν οι δράστες. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν οι σειρήνες και έτσι να εγκαταλείψουν οι κακοποιοί την προσπάθεια. Η εποχή των ανοιχτών παραθύρων τελείωσε και για τα καλοκαίρια. Ο συναγερμός λειτουργεί αποτρεπτικά. Οι διαρρήκτες θα χτυπήσουν το σπίτι που δεν έχει συναγερμό. Μία απλή εγκατάσταση σε ένα διαμέρισμα ξεκινάει από τα 500 ευρώ, ενώ για μία μεζονέτα μπορεί να φτάσει τα 900 ή τα 1.000 ευρώ. Η τιμή διαφοροποιείται βέβαια ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Η πιο συνήθης εγκατάσταση είναι αυτή με τα ραντάρ που ανιχνεύουν κίνηση. Πρόκειται για καλή και αξιόπιστη λύση. Υπάρχουν πελάτες που εκτός από τους ανιχνευτές κίνησης, επιθυμούν να τοποθετήσουν ‘παγίδες’ στις μπαλκονόπορτες, οι οποίες ειδοποιούν όταν κάποιος τις ανοίξει. Όσο αναβαθμίζεται ένας συναγερμός, τόσο ανεβαίνει το κόστος».

Με την άποψη του κ. Λύτρα ότι ο συναγερμός είναι σημαντικός γιατί λειτουργεί αποτρεπτικά, συμφωνούν και αξιωματικοί της Ασφάλειας με τους οποίους ήρθε σε επαφή το «Έθνος της Κυριακής»: «Η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών που λαμβάνουμε είναι από ιδιοκτήτες σπιτιών που δεν είχαν συναγερμό. Οι συμμορίες προτιμούν να πάρουν το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Πρώτα βολιδοσκοπούν και μετά χτυπούν. Οι σειρήνες του συναγερμού δεν πρέπει να τοποθετούνται μόνο εσωτερικά του σπιτιού αλλά και εξωτερικά. Αν υπάρχει μόνο εσωτερικά σειρήνα, έχουμε διαπιστώσει ότι οι διαρρήκτες την ξηλώνουν και την τοποθετούν σε κουβά με νερό για να την απενεργοποιήσουν. Αποτρεπτικά λειτουργούν και οι κάμερες ασφαλείας, λιγότερο, ωστόσο, σε σχέση με το συναγερμό, διότι οι κακοποιοί είτε κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους είτε τις γυρίζουν προς άλλη κατεύθυνση».

Τι συμβουλεύει η ΕΛ.ΑΣ.

Η Αστυνομία δημοσιεύει κάθε καλοκαίρι συμβουλές προς τους πολίτες, οι οποίοι θα φύγουν από το σπίτι τους για διακοπές.

Οι συμβουλές αυτές επικαιροποιούνται χρόνο με το χρόνο, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα. Η Αστυνομία, λοιπόν, προτείνει: Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε (για να επιβλέπουν την οικία σας) και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε, καθώς τέτοιου είδους σημειώματα μπορεί να φτάσουν στα χέρια διαρρηκτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

  • Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
  • Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
  • Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.
  • Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
  • Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά, χρυσαφικά ή άλλα αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
  • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν γυρίσετε πίσω και βρείτε το σπίτι σας παραβιασμένο.