Ευρύτατες αλλαγές προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στη διδασκαλία της Ιστορίας από την Γ’ Δημοτικού έως και την Α’ Λυκείου.

Ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου παρέλαβε επισήμως την πρόταση για τα νέα προγράμματα σπουδών στο μάθημα – τον βασικό κορμό της οποίας παρουσίασε η «Κ» στις 27/9 – από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Γεράσιμο Κουζέλη και τα μέλη της επιτροπής που είχε συσταθεί για τον λόγο αυτό επί υπουργίας Νίκου Φίλη.

Όπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο ιστορικός, καθηγητής του Παν. Αιγαίου κ. Γεώργιος Κόκκινος και μέλος της επιτροπής, οι στρατηγικής σημασίας στόχοι των υπό συζήτηση νέων προγραμμάτων της Ιστορίας είναι οι εξής:

1) Μύηση των παιδιών στην επιστημολογική και μεθοδολογική ιδιαιτερότητα της ιστορίας (τα είδη πηγών και τα εργαλεία του αρχαιολόγου και του ιστορικού), καθώς και επίγνωση εκ μέρους των του κοινωνικού της ρόλου που αλλάζει διαχρονικά.

2) Η συνάρτηση της εθνικής ιστορίας με υπάλληλους (=τοπική), αλλά και επάλληλα διευρυνόμενους ομόκεντρους κύκλους (=βαλκανική, μεσογειακή, ευρωπαϊκή, παγκόσμια ιστορία).

3) Η σφαιρική-ολιστική θεώρηση των γεγονότων και των ιστορικών φαινομένων: πολιτικο-στρατιωτικο-διπλωματική, περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική, διανοητική ιστορία με επίκεντρο όχι μόνο τα εξαιρετικά άτομα αλλά και τις κοινωνικές ομάδες, ιδίως αυτές που υφίστανται ιστορικά πολιτική καταπίεση, διώξεις και αποκλεισμούς (μια μορφή αναδρομικής ιστορικής δικαιοσύνης), αλλά και πολύ χειρότερα εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες.

4) Ανάληψη πρωτοβουλιών από τους εκπαιδευτικούς κυρίως μέσω των θεματικών φακέλων.

5) Συνοχή και λογική συνέπεια των προγραμμάτων από την Γ’ Δημοτικού έως και το Λύκειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

6) Ευθυγράμμιση με τα ακαδημαϊκά ειωθότα στον Δυτικό κόσμο αναφορικά με το μάθημα της ιστορίας (με γνώμονα τις εξελίξεις στη Διδακτική της Ιστορίας και τη σύγχρονη ιστοριογραφία), αλλά και με τις Οδηγίες-Συστάσεις της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.