Μέχρι την κεντρική Αμερική φτάνει η… χάρη του ελληνικού πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ασκεί διαχρονικά μία ανεξάντλητη γοητεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μαθητές από τον Παναμά, στην πλειονότητά τους έχοντες μακρινή ελληνική καταγωγή, θα επισκεφτούν τη χώρα μας τον Ιανουάριο και θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Τα μαθήματα θα είναι διάρκειας 20 ημερών και θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του χρόνου, όταν τα σχολεία στον Παναμά κάνουν τις θερινές τους διακοπές (η χώρα αυτή βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο).
Το πρόγραμμα διοργανώνεται από την πρεσβεία του Παναμά στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, τον Δήμο Πειραιά και το Odysseus & Athena Institute.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και άκρως ενδιαφέρον εγχείρημα, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών και γι’ αυτό αποτέλεσμα και σημείο αναφοράς στην δεξίωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (στο Onasis Cultural Center) από την Πρεσβεία του Παναμά, με αφορμή την επέτειο για την ανεξαρτησία της χώρας.
Φέτος ο Παναμάς γιόρτασε τα 115 χρόνια από την απελευθέρωσής του την Κολομβία (3 Νοεμβρίου 1903), ενώ τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν και 197 χρόνια ανεξαρτησίας από την Ισπανία (28 Νοεμβρίου 1821).
Μιλώντας στην εορταστική εκδήλωση η Πρεσβευτής του Παναμά στην Ελλάδα Christine Liakopulos de Papadikis εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους νεαρούς μαθητές, δηλώνοντας ότι «είναι μεγάλη χαρά για εμάς» αυτή η πρωτοβουλία, που αναβαθμίζει τη συνεργασία στο πεδίο του πολιτισμού, ενώ ανέφερε και τους στενούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τον Παναμά σε θέματα ναυτιλίας.
Οι Έλληνες στον Παναμά αποτελούν μια σημαντική κοινότητα. Βρέθηκαν στη χώρα αυτή από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του καναλιού το 1885, όταν τους επέλεξαν οι Γάλλοι μηχανικοί λόγω της εξειδίκευσής τους από τη διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου, ως εργάτες για την κατασκευή της Διώρυγας. Η παρουσία τους είναι ισχυρή και αδιάλειπτη μέχρι σήμερα. Διατηρούν ελληνικό σχολείο, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και των ελληνικών εθίμων από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους στον Παναμά.