Με ψήφισμά της η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά να αυξηθεί η χρηματοδότηση και η θεσμική υποστήριξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Παρουσία του υπουργού Παιδείας, ολοκληρώθηκε σήμερα, Σάββατο, η 89η Σύνοδος Πρυτάνεων, στο Καβούρι. Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων, ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, η χρηματοδότηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς επίσης και το ζήτημα της βίας και ανομίας σε χώρους ορισμένων εξ αυτών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα της Συνόδου πρυτάνεων: «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων προσβλέπει στην περαιτέρω διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της προσέλκυσης φοιτητών και διδασκόντων από όλο τον κόσμο. Τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν κάνει πολύ μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η άρση των θεσμικών εμποδίων που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών και την πρόσληψη με ανοικτές διαδικασίες διεθνούς επιστημονικού δυναμικού.
Τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα θα πρέπει να μπορούν να οργανώνονται από τα Πανεπιστήμια, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεργασία τους με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής του χαρακτήρα του. Επίσης τα εξ αποστάσεως προγράμματα πρέπει να μπορούν να οργανώνονται από τα ΑΕΙ χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεργασία τους με το ΕΑΠ».
Όσον αφορά στο ζήτημα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ως προς την απουσία απάντησης στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, υπό τον Ν. Παρασκευόπουλο, που έχει δωθεί στη δημοσιότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Εξάλλου, με αφορμή το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για το τι προφίλ μαθητή χρειάζονται τα πανεπιστήμια, προκειμένου να διαμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, ο υπουργός ανέφερε ότι και την ερχόμενη χρονιά θα είναι αυξημένη.