Η καθυστέρηση στις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης αναδεικνύεται μέσα από την υπόθεση ενός ανθρώπου που περίμενε… 24 χρόνια για να εκδικαστεί.
Πολίτης περίμενε μια απόφαση από τη Δικαιοσύνη επί 24 χρόνια. Αναγκάστηκε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου και δικαιώθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα ανάμεσα σε 48 σε καταδικαστικές αποφάσεις για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη.
«Ο γιος μου ήταν ενός έτους και τώρα είναι 25», δηλώνει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ ο πολίτης και συνεχίζει: «Είναι σχεδόν το ⅓ της ζωής μου» . Ο άνθρωπος αυτός περίμενε 25 ολόκληρα χρόνια για να λυθεί μια αστική διαφορά με μια άλλη εταιρεία και είναι απλώς ένας από τους χιλιάδες που βιώνουν τον «γολγοθά» της καθυστέρησης της ελληνικής Δικαιοσύνης.
«Έχω και ένα πρόσφατο παράδειγμα, το 2012, για μια κλήση της Τροχαίας που την θεωρούσα άδικη, έκανα προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο και έγινε η εκδίκαση 12/3/2019. Εφτά χρόνια συμπληρωμένα, δεν έχει βγει ακόμη απόφαση», αναφέρει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την ίδρυσή του το 1959, η Ελλάδα σε καθυστερήσεις απονομής δικαιοσύνης, είναι τρίτη ανάμεσα σε 48 χώρες. Πρώτη έρχεται η Ιταλία, δεύτερη η Τουρκία και τέταρτη η Πολωνία.
Το 65% των καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι μόνο για τις καθυστερήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη, αναφέρει στο ρεπορτάζ ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης. Από τη σύσταση του Ευρωδικαστηρίου, πρώτη σε καταδίκες για διάφορα ζητήματα μεταξύ 48 χωρών είναι η Τουρκία, ενώ ακολουθούν η Ρωσία, η Ιταλία και στην έβδομη θέση η Ελλάδα.
Πάνως το 2018 η Ελλάδα έχει πέσει στην έκτη θέση της κατάταξης συνολικών καταδικών.