Έρευνα αποκαλύπτει ότι είναι προβληματική η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς στην Ελλάδα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στο ίντερνετ ή σε άλλους με την ίδια πάθηση για πληροφορίες.
Ένα από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας είναι πως το 12% των πασχόντων θεωρεί ότι είναι θέλημα Θεού αν θα πάει καλά η θεραπεία και η υγεία του. Επιπλέον, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 15,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν επισκέφθηκαν γιατρό επειδή δεν είχαν χρήματα. Επίσης, κάποιοι απευθύνονται σε άλλους ασθενείς που έχουν την ίδια πάθηση, ή αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τα συμπτώματά τους.
Αν και στην πλειονότητά τους οι ασθενείς εμπιστεύονται και μιλούν με ειλικρίνεια στον γιατρό τους, που τους εξηγεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων, πολλοί φεύγουν με απορίες, καθώς οι όροι που χρησιμοποιούν οι γιατροί είναι «επιστημονικοί», σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία.
Το 81,4% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται πάντα και συχνά το γιατρό τους, ενώ το 90,1% μπορούν να μιλήσουν σε αυτόν με ειλικρίνεια για οτιδήποτε αφορά την υγεία του. Παρόλα αυτά, σε ποσοστό 23,3% διστάζουν να μιλήσουν στο γιατρό για τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές τους συνήθειες. Σε ποσοστό 49,8%, οι γιατροί ρωτάνε τους ασθενείς τους αν κατάλαβαν όλα όσα τους είπαν. Ομως, μετά την επίσκεψη το 48% μίλησε με τον γιατρό τηλεφωνικά για διευκρινήσεις, 30% έψαξαν στο διαδίκτυο και 21,1% αναζήτησαν ομάδες ασθενών με παρόμοια προβλήματα και ρώτησαν τη γνώμη τους, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε το ΑΠΕ.
Κόβουν μόνοι τους τα φάρμακα
Επίσης, σε ποσοστό 73,5%, οι ασθενείς δήλωσαν ότι διαβάζουν πάντα τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, μόνο 28% τα καταλαβαίνει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αναφορικά με τις οδηγίες στο κουτί των φαρμάκων καταγράφεται σε ποσοστό 54,4% και 40% αντίστοιχα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι παρότι η μεγάλη πλειοψηφία (79,2%) θυμάται πως πρέπει να παίρνει τα φάρμακα, το 27,7% διακόπτει τα φάρμακα όταν αισθάνεται καλύτερα, το 23,3% διακόπτει λόγω του ότι φοβάται τις παρενέργειες, το 12,5% γιατί χρησιμοποιεί εναλλακτικές θεραπείες και ποσοστό 12,4% για οικονομικούς λόγους.