Εννέα μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι κάτοικοι της περιοχής πασχίζουν να βάλουν σε μια τάξη τη ζωή τους. Τώρα, είναι αντιμέτωποι και με πρόστιμα- μαμούθ που επιβάλει η πολεοδομία, σε ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.
Μετά τη φονική πυρκαγιά, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας επιχείρησαν να διαπιστώσουν κατόπιν εορτής τη νομιμότητα των κτισμάτων στο Μάτι. Σε τμήμα της περιοχής υπήρχε ρέμα, σύμφωνα με τους πολεοδόμους, που επιβάλουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών, ανάλογα με το πόσο απέχουν από την κοίτη του ρέματος. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επισήμως δεν υπάρχει ρέμα, αφού ουδέποτε οριοθετήθηκε και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.
Τα πρόστιμα- σύμφωνα με έγγραφα της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Παλλήνης αφορούν μεγάλα εφάπαξ ποσά, ενώ καταλογίζεται επιπλέον ποσό για κάθε χρόνο. Τα πρόστιμα αφορούν περίπου 70 σπίτια στο Μάτι και σε κάποιες περιπτώσεις προσεγγίζουν τα 150.000 ευρώ, σε άλλες είναι περίπου 250.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που επικαλείται η εφημερίδα, υπάρχουν και πρόστιμα που ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ.
Επίσης, πέρα από τις οικοδομές κοντά στο ρέμα, η πολεοδομία μοιράζει πρόστιμα και για μαντρότοιχους που κρίθηκαν ψηλότεροι από το προβλεπόμενο. επισημαίνει ο ίδιος κάτοικος. Σε ένα από τα έγγραφα αυτά η Πολεοδομία ζητεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να καταβάλει εφάπαξ 258.317,40 ευρώ και επιπλέον 126.652,73 ανά έτος. Σε άλλο έγγραφο απαιτείται εφάπαξ ποσό 157.952,10 ευρώ και 78.526,25 ευρώ ανά έτος.
«Νιώθουμε σαν να μας τιμωρούν»
«Τα πρόστιμα άρχισαν να έρχονται όταν δεν είχαμε ακόμα ρεύμα και νερό», δήλωσε ένας από τους πυρόπληκτους στο Μάτι.
«Τη μία, καλούν ιδιοκτήτες αυθαιρέτων -για τα οποία εισέπρατταν κανονικά τους φόρους- να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι για τους 100 θανάτους. Την άλλη, μας στέλνουν να πληρώσουμε τεράστια ποσά που κανείς μας δεν διαθέτει μετά από αυτό που ζήσαμε. Αντί να έχουμε ξεκινήσει την αποκατάσταση των περιουσιών μας, είμαστε συνέχεια στα δικαστήρια προσπαθώντας να ξεμπλέξουμε. Νιώθουμε σαν να μας τιμωρούν, ειδικά όσους έχουμε τολμήσει να αντιδράσουμε σε αυτές τις καταστάσεις, γιατί ο πολύς κόσμος φοβάται και δεν μιλάει, αφού κάποιοι τους απειλούν ότι θα τους γκρεμίσουν τα σπίτια», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι εργασίες κατεδάφισης στο Μάτι έχουν σταματήσει, όπως και οι εργασίες για την απομάκρυνση του αμίαντου. Ελάχιστα σπίτια έχουν επισκευαστεί, ενώ πολύ μικρός είναι και ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί προκειμένου οι πυρόπληκτοι να ξαναχτίσουν.
Παράλληλα οι κάτοικοι του Ματιού ζητούν να ενεργοποιηθεί λογαριασμός που είχε ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος λίγα 24ωρα μετά την καταστροφή, ώστε να λυθούν ζητήματα άμεσης ανάγκης. «Θα μπορούσαν να διατεθούν χρήματα από αυτόν τον λογαριασμό για να γίνουν οι στατικές μελέτες, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν τα ποσά που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν σε καμία εργασία. Αυτά τα χρήματα δεν συγκεντρώθηκαν για τις ανάγκες των πυροπαθών; Γιατί δεν διατίθενται στην πράξη για τις ανάγκες τους;», αναρωτιέται ένας από τους κατοίκους.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.