Τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν δυστυχώς, σύνηθες φαινόμενο στην Κρήτη. Τα στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται επαληθεύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Αποκαρδιωτικός είναι ο απολογισμός των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων στο Νομό Ηρακλείου, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, από την αρχή του 2019 έχουν καταγραφεί 2 θανατηφόρα και 82 εργατικά ατυχήματα, με τελευταίο θύμα τον 60χρονο οικοδόμο, που έπεσε από ύψος 8 μέτρων και άφησε μετά από λίγες ώρες την τελευταία του πνοή, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που μεταφέρθηκε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ Στέλιο Βοργιά: «Παρά τους αυστηρούς ελέγχους, που γίνονται από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και την Επιθεώρηση εργασίας, το πρώτο 5μηνο του 2019 έχουν καταγραφεί 82 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 12 πολύ σοβαρά», ενώ πρόσθεσε ότι:
«Αν και η παράλειψη γνωστοποίησης εργατικού ατυχήματος ή η προσπάθεια απόκρυψης αυτού, επιφέρει ποινικές συνέπειες στο πρόσωπο του εργοδότη ή των νομίμως ορισμένων εκπροσώπων αυτού, αρκετές είναι και οι περιπτώσεις, που υπό τον φόβο το θύμα να βρεθεί χωρίς μεροκάματο, τα στόματα μένουν κλειστά και τα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που εργαζόμενοι που ενεπλάκησαν σε εργατικό ατύχημα, αποφασίζουν να καταγγείλουν το συμβάν εκ των υστέρων».
Μάλιστα η Διοίκηση του ΕΚΗ, με σχετική ανακοίνωση, κατήγγειλε τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται σε χώρους εργασίας και κυρίως σε οικοδομές και εργοτάξια, καλώντας την πολιτεία να εξετάσει σοβαρά την έλλειψη προσωπικού, «σε μία νευραλγική υπηρεσία, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο τον νομό Ηρακλείου», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.