Νοσοκομειακή… ρουτίνα τείνει να γίνει η πτώση σοβάδων στο νοσοκομείο Κιλκίς. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, την περασμένη Κυριακή κατέρρευσε σοβάς οροφής σε είσοδο τμήματος της Α΄ πτέρυγας (κατασκευής 1937).
«Από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο.
Υπενθυμίζει δε πως στην ίδια πτέρυγα στις 26 Ιανουαρίου του 2019 κατέρρευσε πλάκα ψευδοροφής δίπλα σε νοσηλευόμενο ασθενή, ενώ το…ιστορικό των πτώσεων σοβάδων φτάνει μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο όπου τότε ασκούμενη Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων τραυματίστηκε ελαφρά από πτώση σοβάδων. Εκτός από τους θαλάμους του 1ου ορόφου, παρατηρήθηκε πτώση σοβάδων και στα μπαλκόνια του ισογείου. Ίδια φαινόμενα, μικρότερης κλίμακας παρατηρούνται και στην Β΄ πτέρυγα, αναφέρει το Σωματείο και καταγγέλλει την αδράνεια της διοίκησης του νοσοκομείου.
Μάλιστα, επικαλείται μελέτη στατικής επάρκειας του κτηρίου των Διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου από τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με την οποία «το κτίριο εγκυμονεί κινδύνους» και προτείνονται άμεσα μέτρα αποκατάστασης του προβλήματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει.
Οι σοβαρές καταγγελίες του Σωματείου συνεχίζονται και σε ένα αλλο μείζον θέμα, εκείνο της πυροπροστασίας αλλά και της ασφαλούς λειτουργίας των ανελκυστήρων. “Το Νοσοκομείο Κιλκίς για το σύνολο των κτιριακών του εγκαταστάσεων δεν διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας το οποίο έχει λήξει πριν χρόνια. Οι ανελκυστήρες ατόμων δεν διαθέτουν πιστοποίηση, στην ηλεκτρική εγκατάσταση, μεγάλα τμήματα δεν καλύπτονται από αντι-ηλεκτροπληξιακούς διακόπτες και δεν υπάρχει Ιατρός εργασίας” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, καταγγέλλουν πως η υπέργεια δεξαμενή υγρού οξυγόνου της κεντρικής παροχής του νοσοκομείου είναι εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε άλλους κίνδυνους (φωτιά, πρόσκρουση οχήματος, δολιοφθορά) και απέχει μόλις δύο μέτρα από το κτήριο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).