Αυτό εξήγγειλε χθες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκαλώντας «φωτιά» στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε τους φοιτητές, θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις», διευκρίνισε μιλώντας χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στις προγραμματικές της δηλώσεις η νέα υπουργός Παιδείας, θα καθιερωθεί ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών, το οποίο θα προσδιοριστεί από τα ελάχιστα έτη σπουδών κάθε σχολής, προσαυξημένα κατά δύο (το γνωστό ν+2). Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, μελετάται η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που θα δοθεί στους φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς και οι εξαιρέσεις που θα τεθούν.
«Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας για περικοπή της σπατάλης. Κυρίως, όμως, πρόθεσή μας είναι να υπάρχει ένα ξεκάθαρο, πειθαρχημένο πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών. Είναι δεδομένο ότι θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις, όπως για λόγους υγείας, τις οποίες θα διερευνήσουμε διεξοδικά, καθώς και το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής των ρυθμίσεων», ανέφερε στην «Κ» το υψηλόβαθμο στέλεχος. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, «η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ΑΕΙ, αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης». Γι’ αυτό απαιτείται σαφές πλαίσιο σπουδών και διαγραφή των «λιμναζόντων» φοιτητών.
Η πρώτη ρύθμιση για τη διαγραφή των «αιωνίων» ελήφθη επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου. Υπήρξε βέβαια μέριμνα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα σε εύλογο χρόνο. Κατόπιν δόθηκαν ευρέα περιθώρια στους «αιωνίους» για να πάρουν το πτυχίο τους (π.χ. καθιερώθηκαν οι εξεταστικές για όλα τα μαθήματα τόσο στη χειμερινή όσο και στη θερινή εξεταστική, εκτός από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου), ωστόσο επί ΣΥΡΙΖΑ η ρύθμιση καταργήθηκε. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, οι φοιτητές που το 2016-2017 είχαν τελειώσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής τους και όφειλαν μαθήματα ήταν 120.792. Βεβαίως, δεν είναι όλοι «αιώνιοι», δηλαδή δεν έχουν ξεπεράσει τη διάρκεια ν+2. Με βάση τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, το 2014 οι «λιμνάζοντες» φοιτητές ήταν 178.458 (139.175 στα πανεπιστήμια και 39.283 στα ΤΕΙ).
Από την άλλη, η κ. Κεραμέως στις προγραμματικές δηλώσεις της εξήγγειλε μέτρα που χρήζουν διευκρίνισης, όπως το πού θα τεθεί η βάση εισαγωγής για τα ΑΕΙ, και εάν τα ΑΕΙ θα αποφασίζουν μόνα τους τον αριθμό των εισακτέων τους (και όχι όπως τώρα, που τα ιδρύματα γνωμοδοτούν προς το υπουργείο, το οποίο λαμβάνει την τελική απόφαση). Τέλος, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «ο ακαδημαϊκός χάρτης θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Ανώτατης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.