Στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» είχε μιλήσει η κυρά Ρηνιώ από την Κίναρο τέσσερις μέρες πριν την τελευταία της επικοινωνία με τους δικούς της.

Η κυρά Ρηνιώ είναι η τελευταία εναπομείνασα κάτοικος στην Κίναρο, το μικρό νησάκι των Δωδεκανήσων μεταξύ Καλύμνου και Λέρου. Σύμφωνα με την απογραφή, το 1947, η Κίναρος μετρούσε 15 κατοίκους, ενώ ως το 1961 δεν έμενε κανείς εκεί. Από το 1971 και έπειτα το νησάκι μετρούσε πότε 3, πότε 4 και πότε 3 κατοίκους. Από το 2013, μοναδική κάτοικος της ακριτικής Κινάρου είναι η κυρά Ρηνιώ.

Η κυρά Ρηνιώ έχει να δώσει σημεία ζωής από τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα οι δικοί της άνθρωποι να ανησυχούν για εκείνη. Είναι πολύ πιθανό η κακοκαιρία να έχει προκαλέσει διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Κίναρο, με αποτέλεσμα η κυρία Ρηνιώ να μην μπορεί να φορτίσει το κινητό της, το μοναδικό μέσο επικοινωνίας.

Ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με προορισμό την Κίναρο, το οποίο και διαπίστωσε πως η ηλικιωμένη είναι καλά στην υγεία της. Ωστόσο το ελικόπτερο δεν κατάφερε να προσγειωθεί εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Οι ευχές της κυράς Ρηνιώς από την Κίναρο
Την επομένη των Χριστουγέννων, η κυρά Ρηνιώ είχε μιλήσει στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη, περιγράφοντας τις δυσκολίες της ακριτικής ζωής στην Κίναρο. «Καλημέρα σας βρίσκομαι στην Κίναρο και φιλάω Θερμοπύλες και εύχομαι σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά και ευτυχισμένα» έλεγε τότε.

«Απασχολούμαι πολλές ώρες με αυτά τα ζώα, αλλά δεν έχω και τίποτα άλλο να κάνω. Είμαι μόνη μόνη μου αλλά δεν με πειράζει. Θα ήθελα να είναι ο γιος μου εδώ, αλλά λόγω που του έκοψαν το επίδομα που του έδινε η κυβέρνηση δεν μπορεί να έρθει εδώ» σημειώνει.

«Η Κίναρος είναι νησί ελληνικό»
«Τους Τούρκους δεν τους φοβάμαι, το νησί αυτό, η Κίναρος, είναι ελληνικό» ακούγεται στο βίντεο να λέει η κυρά Ρηνιώ. «Βάζω σημαία, αλλά μου τη σκίζει ο αέρας. Έχω στην οροφή ελληνική σημαία, που μου την έχουν φτιάξει με μπογιά και φαίνεται από πάνω» λέει.

Η Κίναρος που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια. Έχει έκταση 4,577 στρέμματα και διοικητικά ανήκει στον δήμο Λέρου, αν και ιστορικά και περιουσιακά ανήκει στην κοινότητα Αιγιάλης Αμοργού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Προβλήματα έχουμε πολλά, το σπίτι είναι έτοιμο να μας πλακώσει. Ο απλός κόσμος με βοηθά πιο πολύ από τους άρχοντες» αναφέρει η μοναδική κάτοικος της Κινάρου στον Γιώργο Παπαδάκη. «Εύχομαι σε όλο τον κόσμο να είναι καλά, να είναι πάντα ευτυχισμένοι και να σκέφτονται και εμένα πότε, πότε» έκλεινε».