Κατά 33% αυξήθηκαν στη χώρα μας οι θάνατοι από αυτοκτονίες την περίοδο 2009-2015 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της δεκαετίας που προηγήθηκε.
Το 1/3 των αυτοκτονιών αυτών θα μπορούσε να αποδοθεί άμεσα στην ανεργία, το 1/3 στις άλλες συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και το υπόλοιπο 1/3 σε άγνωστους λόγους.
Η επίδραση της ανεργίας αφορά κυρίως τους άντρες ηλικίας 20-24 ετών καθώς και στους άντρες ηλικίας 45-49 και 55-59 ετών ενώ οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τον πληθωρισμό.
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τον χαμηλότερο δείκτη αυτοκτονιών σε όλο τον κόσμο.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, στο 9ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, μιλώντας για τις αυτοκτονίες και τις απόπειρες αυτοκτονίας στην Ελλάδα πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε πως αν αθροιστούν οι θάνατοι στην Ελλάδα από όλες τις βίαιες αιτίες (αυτοκτονίες, τροχαία, πτώσεις, πυρκαγιές κλπ) ο αριθμός τους θα είναι μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων από αυτοκτονίες στην Αυστρία.
Αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα και τα δεδομένα αυτοκτονιών στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2015, ο κ Φουντουλάκης σημείωσε ότι ενώ το 2000 ο αριθμός των αυτοκτονιών ήταν 382, το 2015 ο αριθμός τους έφτασε στις 529, ενώ στην διάρκεια αυτής της δεκαπενταετίας ο αριθμός των αυτοκτονιών κορυφώθηκε το 2014 φτάνοντας τις 565.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «συγκέντρωση αυτοκτονιών» κατά τους μήνες Μάρτιο και Ιούνιο καθώς και τον χειμώνα. Πρόσθεσε δε πως δεν μπορούν να προβλεφθούν οι αυτοκτονίες καθώς σε κάθε 1.600 άτομα που κάνουν τη σκέψη «τι καλά θα ήταν να πεθάνω» το 1/4 κάνει απόπειρα και τελικά αυτοκτονεί, αλλά είναι άγνωστο τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα 3/4.
Σημείωσε δε ότι ενώ κατά την περίοδο μέχρι το 2015 αυξήθηκε απότομα η ανεργία η κατάσταση στις αυτοκτονίες ήταν ασαφής με την πρώτη ματιά. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη όπου υπήρχε η χαμηλότερη ανεργία, υπήρχε υψηλότερη αυτοκτονικότητα ενώ στη Μακεδονία που είχε την χαμηλότερη ανεργία, υπήρχε υψηλότερη αυτοκτονικότητα.