ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διαβάστε το βιβλίο της Α.Μέρκελ. Τα έχει όλα: Προδότες, κατακτητές, μαυραγορίτες, δοσίλογους, γκεσταπίτες. Όλη την Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα...
prodeals

Πως θα γίνονται τα μαθήματα εξ αποστάσεως – Αλλιώς στο δημοτικό αλλιώς γυμνάσιο-λύκειο

Πως θα γίνονται τα μαθήματα εξ αποστάσεως – Αλλιώς στο δημοτικό αλλιώς γυμνάσιο-λύκειο

Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στα σχολεία, ως μέτρο πρόληψης από την πανδημία του κορωνοϊού. Πως όμως αναμένεται να γίνουν τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως.

Ωρα 11:00 το πρωί και στο προαύλιο του σχολείου δεν υπήρχε κανείς. Τα παιδιά βρίσκονται σπίτι τους εξαιτίας του κορωνοϊού και τίποτα στο σχολείο δεν θυμίζει ημέρες Μαρτίου με φωνές, γέλια και γκρίνια ότι ξεκινάει το μάθημα.

Ή μήπως όχι; Μέσα σε μία τάξη μπορεί να μην υπήρχαν μαθητές αλλά το μάθημα είχε αρχίσει, πριν λίγα λεπτά. Οι δάσκαλοι των Εκπαιδευτηρίων Σ. Αυγουλέα – Λιναρδάτου είχαν πάρει τις θέσεις τους και αυτή τη φορά δεν άνοιξαν τετράδια και βιβλία, αλλά υπολογιστές. Η διδασκαλία εξ αποστάσεως είχε ήδη ξεκινήσει…

Εχοντας μια μικρή ιδέα για το πώς μπορεί να γίνεται η διδασκαλία εξ αποστάσεως, έκατσα και παρακολούθησα τη διαδικασία, θέλοντας να μάθω περισσότερα για το πώς μαθητές και δάσκαλοι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν επαφή με τη διδακτική ύλη και να προχωρήσουν με έναν εντελώς νέο, διαφορετικό τρόπο, για τα ελληνικά δεδομένα, το μάθημά τους.

Teams: Το εργαλείο που ενώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς στη διδασκαλία εξ αποστάσεως

Πριν, όμως, γίνει αυτό με πληροφόρησαν για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να μάθω πως θα πραγματοποιηθεί η διδασκαλία εξ αποστάσεως. Τα Εκπαιδευτήρια Σ. Αυγουλέα – Λιναρδάτου, γνωρίζοντας ότι η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και λειτουργεί επικουρικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους χρησιμοποιούν εργαλεία του Office365 της Microsoft. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δημιουργηθεί λογαριασμοί Office365 για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς μας δίνοντας έτσι πρόσβαση σε μια πληθώρα υπηρεσιών όπως το Sway, Power Point Online, Teams, OneNote, Classnotebook, Forms, Microsoft Educator Community, Skype, Minecraft και FlipGrid.

«Η έντονη χρήση των παραπάνω εφαρμογών και πλατφόρμων προσφέρει τεράστια οφέλη εκ των οποίων αξίζει να αναφέρουμε ότι βελτιώνουν αισθητά την εμβάθυνση της ύλης από τους μαθητές μας ενισχύοντας την ανακαλυπτική μάθηση, αυξάνουν την ενεργή συμμετοχή τους μέσα στην τάξη, τους επιτρέπει να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες, διευκολύνει τον διαμοιρασμό σχεδίων μαθημάτων και την υιοθέτηση εναλλακτικών διαδικασιών αξιολόγησης διαδικτυακής μορφής που υπηρετούν την διαφοροποιημένη διδασκαλία», μου εξηγεί η Στέηβη Λιναρδάτου, καθηγήτρια Μαθηματικών και expert educator της Microsoft.

Τώρα, με τα σχολεία κλειστά και την εξ αποστάσεως διδασκαλία το Teams είναι το εργαλείο που ενώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Συγκεκριμένα η πλατφόρμα Teams μας επιτρέπει να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με μαθητές μας και συναδέλφους μέσα σε ένα ψηφιακά προστατευμένο περιβάλλον τάξης. Μέσα σε αυτήν την πλατφόρμα έχουν δημιουργηθεί ομάδες για τους εκπαιδευτικούς και τα τμήματά τους και αντίστοιχα ηλεκτρονικά σημειωματάρια OneNote τα οποία ονομάζονται Classnotebooks», αναφέρει.

Κορωνοϊός: Πώς γίνεται, όμως, η διδασκαλία εξ αποστάσεως

Όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου συνδέθηκαν online σε κλήση με τους εκπαιδευτικούς τους και συμμετείχαν στο αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα μαθημάτων εξ αποστάσεως του σχολείου, σε διαδικασίες σύγχρονης εκπαίδευσης. Εκαναν επαναλήψεις και προσέγγισαν νέες έννοιες και διδακτικές ενότητες, συνομιλώντας ζωντανά με τους εκπαιδευτικούς τους. Μια διαδικασία που φάνηκε εύκολη τόσο για τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, οι μαθητές έλαβαν σημειώσεις, διόρθωσαν ασκήσεις καθηκόντων και αντάλλαξαν εργασίες μέσω του ηλεκτρονικού τετραδίου Classnotebook. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό τετράδιο το οποίο έχει ήδη δομηθεί με κάποιες έτοιμες ενότητες που έρχονται αυτόματα ώστε να καλύψει τις ανάγκες μιας τάξης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε όλα τα βασικά μαθήματα ανά τάξη και όλες τις ξένες γλώσσες.

Την ίδια ώρα, τα τμήματα των τάξεων Γ’, Δ’, Ε’ & ΣΤ’ του λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο, αλλά με μία διαφορά καθώς αξιοποιήθηκαν διαδικασίες ασύγχρονης εκπαίδευσης. Σε αυτή την περίπτωση ο μαθητής μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου.

Στα πιο μικρά παιδιά, δηλαδή, στα τμήματα της Α’ & Β’ τάξης στάλθηκαν φύλλα εργασίας σε ηλεκτρονική μορφή, για να τα τυπώσουν, να εργαστούν σε αυτά και να τα επιστρέψουν ολοκληρωμένα σε ηλεκτρονική μορφή στους εκπαιδευτικούς τους. Αλλά ούτε και τα νηπιάκια έμειναν στο σπίτι χωρίς… δουλειά… Τα σχολικά λεωφορεία μοίρασαν έγχρωμο, έντυπο υλικό για δημιουργική απασχόληση!

Το μάθημα τελείωσε… Οι εκπαιδευτικοί έκλεισαν τα λάπτοπ και θα ανοίξουν, ξανά, την επόμενη ημέρα. Μπορεί τα σχολεία να είναι κλειστά, αλλά το μάθημα εξ αποστάσεως είναι στον «αέρα».

«Η εμπειρία ήταν εντυπωσιακή»

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία, σίγουρα, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κλήθηκαν να εφαρμόσουν εργαλεία τα οποία ναι μεν αξιοποιούσαν συχνά, αλλά δεν βασίζονταν σε αυτά σε όλο το πλάνο του μαθήματος. Η πρώτη εμπειρία φαίνεται ότι θα τους μείνει αξέχαστη!

«Η πρόκληση για εμάς τους εκπαιδευτικούς ήταν πολύ μεγάλη, καθώς μπήκαμε στη διαδικασία να εφαρμόσουμε εργαλεία τεχνολογίας στην εκπαίδευση για τα οποία έχουμε επιμορφωθεί και τα χρησιμοποιούσαμε συχνά υποστηρίζοντας τον προγραμματισμό μας, αλλά πλέον εκ των πραγμάτων, βασίσαμε όλο το πλάνο διδασκαλίας πάνω σε αυτά και η εμπειρία ήταν εντυπωσιακή, τόσο για εμάς όσο και για τους μαθητές μας», αναφέρει η φιλόλογος των Εκπαιδευτηρίων κα Αρετή Βελή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά της η δασκάλα της Ε΄τάξης των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου κα Γιώτα Σταυριανουδάκη, επισήμανε: «Μια καινούρια εμπειρία και για εμάς και για τα παιδιά…Είναι η στιγμή που πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο δημιουργικοί και ευφάνταστοι, και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας σχολικής πραγματικότητας που ορίζεται ως ”σχολείο του μέλλοντος”».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.