Σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησαν ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας, Σταύρος Κώστογλου και η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου για τις εικόνες που καταγράφονται καθημερινά στο δήμο Δραπετσώνας και τα φαινόμενα έντονης δυσοσμίας η οποία προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της One Oil και τα οποία προκάλεσαν τη διακοπή του μαθήματος και κατέστησαν αδύνατο τον προαυλισμό των παιδιών.
Ο κ. Κώστογλου έχοντας αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση πολλάκις στο παρελθόν, έστειλε ανοιχτή επιστολή προς του γονείς των μαθητών του σχολείου, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι σε περίπτωση που το φαινόμενο επαναληφθεί, το σχολείο θα κλείσει.
Το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, εκδήλωσαν βουλευτές από τη Β΄ και Α΄ Πειραιά, οι οποίοι επισκέφθηκαν το σχολείο το πρωί της Παρασκευής (12/6) και ενημερώθηκαν από γονείς και παιδιά για το γεγονός. Ενδιαφέρον έδειξε και το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Κώστογλου, το οποίο ζήτησε να ενημερωθεί επί του θέματος, όπως επίσης και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό τους.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς λόγω της έντονης δυσοσμίας έχουν καταγραφεί και λιποθυμικά επεισόδια από τους μαθητές, επομένως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και εύρεσης λύσης. Από την πλευρά του ο κ. Κωστόπουλος αισθάνεται ότι έχει κάνει το χρέος του, αφού ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους φορείς και περιμένει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Η κυρία Αντωνάκου, υποστήριξε πως έπειτα από τις καταγγελίες του διευθυντή και των δασκάλων, επισκέφθηκε το σχολείο και επιβεβαίωσε το φαινόμενο, το οποίο συνεχώς επαναλαμβάνεται, ενώ τόνισε πως θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει ενημερωθεί ουκ ολίγες φορές.
Οι μετρήσεις
«Με βάση το ιστορικό της περιφέρειας, το 2016 ξεκίνησαν έλεγχοι από κλιμάκια του υπουργείου και της περιφέρειας, οι οποίοι όμως έγιναν χωρίς όργανα, με μόνα εργαλεία ένα χαρτί, ένα στυλό και τη μύτη σου. Έτσι δεν μπορείς να εντοπίσεις το πρόβλημα», δήλωσε η κυρία Αντωνάκου και συνέχισε λέγοντας πως «την περίοδο 2016-2018 έγιναν πάνω από 10 έλεγχοι χωρίς όργανα και τότε ήταν που πάρθηκε η απόφαση να διενεργηθεί έρευνα από τον ‘ΕΚΕΦΕ Δημόκριτο’, τα αποτελέσματα του οποίου είναι άκρως ανησυχητικά».
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Αραβώση, πριν από 20 μέρες, παρατέθηκαν όλα τα προβλήματα και επισημάνθηκε ότι από τις 12 Φεβρουαρίου τους έχει παραχωρηθεί ο πλήρης φάκελος της περιοχής και πως δεν υπάρχει κανένα νόημα να επαναληφθούν τέτοιο είδους έλεγχοι, χωρίς εξοπλισμό. «Πρέπει να δοθεί λύση από το αρμόδιο υπουργείο», τόνισε.
Στην τοποθέτηση αυτή, ο κ. Κωστόπουλος πρόσθεσε πως από το 2017 υπάρχει επίσημη επιστολή προς το υπουργείο περιβάλλοντος ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα οργάνωνα μέτρησης.
Η κυρία Αντωνάκου καταγγέλλει πως «ενώ ο χρόνος παραμονής των υφιστάμενων επιχειρήσεων στην περιοχή ήταν για 12 έτη, έγινε ξαφνικά 20», σε μια περιοχή επιβαρυμένη από το παρελθόν.
Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είχε εξαγγείλει πως θα δημιουργηθεί στην περιοχή περιβαλλοντικό πάρκο και πάρκο καινοτομίας.
Με βάση όλα αυτά δήλωσε πως «όπως με ένα νόμο όλα άλλαξαν, με ένα νόμο παρατάθηκαν, όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία στα χέρια μας, με έναν νόμο θα πρέπει να γίνει άμεση μετέγκατασταση όλων των βιομηχανικών δραστηριοτήτων που είναι μέσα στον οικιστικό ιστό».