Κόβει την ανάσα η εικόνα της πανέμορφης Καρδίτσας 7 μέρες μετά την φονική επέλαση της κακοκαιρίας.
Σύσσωμοι οι κάτοικοι της Καρδίτσας απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία: «Σας παρακαλώ μην μας ξεχάσετε». Η ανείπωτη τραγωδία που έζησε η περήφανη πόλη της Ελλάδας όταν άνοιξαν οι ουρανοί, με το νερό να φτάνει τους 80 πόντους, έχει αφήσει θύματα, χαλάσματα, πληγές, και απέραντες υλικές καταστροφές.
Της Άλκηστης Ζαλοκώστα
Θλιβερός απολογισμός 4 νεκροί με τραγικό επίλογο την άτυχη αγνοούμενη φαρμακοποιό, της οποίας το πτώμα εντοπίστηκε έπειτα από έρευνες ημερών, στα συντρίμμια που άφησε ο φονικός Ιανός.
Οι εικόνες στους δρόμους της Καρδίτσας, 7 μέρες μετά την φονική επέλαση της κακοκαιρίας, συνεχίζουν να κόβουν την ανάσα. Χαλάσματα, γκρεμισμένα σπίτια, μαγαζιά, νεκρά ζώα, και τους συμπολίτες μας με περισσή δύναμη ψυχής, να προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται.
Παρότι η αργοπορημένη αυτοψία του Πρωθυπουργού στους πληγέντες έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση και προκάλεσε την αποδοκιμασία μερίδας πολιτών, αυτό που έχει σημασία είναι να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις και όχι ψίχουλα.
Τα προβλήματα που ζητούν λύση
Από την συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Καρδίτσας Βασίλη Καρρά και πληγέντα επιχειρηματία προκύπτουν οι εξής βασικοί παράμετροι, που θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά κλιμάκια να λάβουν σοβαρά υπόψη.
Το περίφημο ποσό των 8.000 ευρώ που εξήγγειλε ήδη η κυβέρνηση, αφενός πρέπει να δοθεί άμεσα, αφετέρου δεν αρκεί και σε πολλές των περιπτώσεων θα μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό.
Το μέγεθος της καταστροφής κυμαίνεται από πολύ μικρές ζημιές σε σπίτια ή επιχειρήσεις που ήταν υπερυψωμένα, και όπου ευτυχώς για τους ιδιοκτήτες υπήρξαν ελάχιστες ζημιές πχ κάποιες καρέκλες που καταστράφηκαν και μπορεί να είναι 1.000 ευρώ το κόστος, πράγμα που σημαίνει ότι το βοήθημα των 8.000 ευρώ θα τους υπερκαλύψει.
Περιπτώσεις όμως δυστυχώς -με πολλές ακραίες καταστροφές όπως για παράδειγμα η πλήρης αδρανοποίηση επιχείρησης με οικοδομικά υλικά και είδη σπιτιού που κατέχει Καρδιτσιώτης σε έκταση 300τ.μ! και φυσικά διέθετε τόνους εμπορευμάτων, με τη ζημιά να αγγίζει τις 500.000 ευρώ, μπορεί να φανταστεί κανείς ότι οι 8.000 ευρώ μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό οργής.
Η Καρδίτσα δεν διαθέτει εξωτερικό τουρισμό, όπως ένα νησί, αλλά εσωτερικό.
Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι μεταξύ τους διακινούν και κυκλοφορούν το χρήμα, με σημαντικούς αρωγούς τους αγρότες όπου με τις επιδοτήσεις διαχρονικά αλλά και την κυκλοφορία και διανομή των προϊόντων τους, τροφοδοτούσαν και τόνωναν την τοπική οικονομία.
Τώρα που δυστυχώς πολλοί από αυτούς έχουν έρθει αντιμέτωποι με καταστροφή στο βιός τους, ζώα νεκρά, ακριβά μηχανήματα χαλασμένα, τόνους ζωοτροφών που αχρηστεύτηκαν, πως θα μπορέσουν να συνδράμουν αγοραστικά;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καρδίτσα διαθέτει μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων και σταβλισμένης κτηνοτροφίας, που σημαίνει ότι ένα ζώο εκτρέφεται και μεγαλώνει αποκλειστικά στη μονάδα, με απαιτούμενο ποσό εκκίνησης στην μικρότερη μονάδα τις 200.000 με 250.000 ευρώ!
Η τοπική κοινωνία της Καρδίτσας είναι ήδη ταλαιπωρημένη οικονομικά από το lockdown λόγω της πανδημίας, και πολλοί επιχειρηματίες τσακισμένοι οικονομικά για να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον νέο Γολγοθά!
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του, διαβεβαίωσε ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός ώστε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης αναφέροντας ότι «δεν θα δείξω καμία κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ο κόσμος σήμερα είναι δικαιολογημένα στενοχωρημένος και θυμωμένος, το καταλαβαίνω απόλυτα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο.»
Παραλείψεις και μελανά σημεία
Στον αντίποδα, ιδιωτικός πραγματογνώμονας και κάτοικος της Καρδίτσας καταγγέλλει μεταξύ άλλων: “Την περασμένη Δευτέρα, περιφέρεια και δήμος ξεκίνησαν τις διαδικασίες προκειμένου να έρθουν πληγέντες κάτοικοι και να ανοίξουν οι αιτήσεις αποζημίωσης.
Το αποτέλεσμα ήταν να μαζευτεί πλήθος κόσμου έξω από τον Δήμο με μόλις 3 – 4 υπαλλήλους να εξυπηρετούν, ενώ οι διαδικασίες σταμάτησαν αφού καμία από τις αιτήσεις δεν μπορούσε να πάρει ούτε αριθμό πρωτοκόλλου.
Από την περιφέρεια δεν έδειξαν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά, στο να συγκεντρωθούν υδροφόρες και άλλος απαραίτητος εξοπλισμός, από τους όμορους Δήμους, αφού οι υδροφόρες και άλλα παρκαρισμένα οχήματα του Δήμου Καρδίτσας είχαν πάθει ζημιές, προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους, παρά μόνο υδροφόρες βρέθηκαν στο οικοδομικό τετράγωνο που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην αυτοψία του στην πόλη.
Δεν βγήκε κανένα κλιμάκιο της Περιφέρειας ούτε για έλεγχο, ούτε για καταγραφή ζημιών, παρά μόνο κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον έλεγχο στατικότητας, δηλαδή αν ένα κτίριο είναι κατάλληλο ή μη, όπως μετά από έναν σεισμό.
Δεδομένου ότι ο έλεγχος καταγραφής ζημιών έχει αργήσει να πραγματοποιηθεί, και κάποιοι επιχειρηματίες που είχαν την τύχη να είναι σε σημείο που δεν επλήγησαν βαριά, έχουν ήδη προβεί σε αντικαταστάσεις και επισκευές εξοπλισμού, πως θα μπορέσει να καταγραφεί η απώλεια, και να αποζημιωθούν;”
“Δεν φτάνουν τα 4.000.000”
Και μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος να ανακοίνωσε ότι θα δοθούν ταχύτατα 4.000.000 ευρώ στην πληγωμένη Καρδίτσα, ωστόσο φαίνεται πως δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο αφού υπάρχουν ανυπολόγιστες ζημιές σε όλη την πόλη.
«Δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο, χωριά έχουν χάσει την πρόσβαση με την πόλη και είναι αποκλεισμένα, γέφυρες έχουν καταστραφεί με τεράστιο κόστος ανοικοδόμησης. 4.000.000 δεν επαρκούν ούτε για την ανοικοδόμηση μιας γέφυρας. Οδοί πρέπει να ασφαλτοστρωθούν εκ νέου» αναφέρει στην Κυριακάτικη Κontranews ο Δ.Παπαδημητρίου πληγέντας επιχειρηματίας.
«Σκεφτείτε ότι έχουν φύγει τα αναχώματα από τα ποτάμια, υπάρχουν δρόμοι που δε λειτουργούν, και τόνοι κατεστραμμένων συσκευών και πραγμάτων καταμεσής στον δρόμο και ψάχνουμε να βρούμε χωματερές να τα απορρίψουμε».
Όλοι οι κάτοικοι μια γροθιά
Πάντως είναι συγκινητικό ότι ό άνθρωπος αυτός που η βιομηχανία ζωοτροφών που διαθέτει έχει πάθει ζημία άνω των 200.000 ευρώ, με το νερό να είναι ακόμα δύο μέτρα μέσα στο εργοστάσιο, καθημερινά συνδράμει με τον Δήμαρχο και άλλους εθελοντές στο να βοηθήσει συμπολίτες, να ανοίξουν δρόμους, να βγάλουν την πίσσα, να καθαρίσουν χωράφια.
Οι περήφανοι αυτοί άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το πλιάτσικο και τη νύχτα φυλούν ότι απέμεινε, ενώ σε πολλούς οικισμούς συνεχίζει να διακόπτεται το ρεύμα, άλλοι καθαρίζουν ακόμα τα σπίτια τους, ή δεν είναι κατοικήσιμα και φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους. Και όμως, βρίσκουν το θάρρος να συνεχίσουν, και το μόνο που ζητούν αλληλεγγύη.
Όπως λέει το σλόγκαν τους για να έρθει τουρισμός. «Φίλε έλα να περάσεις ένα χειμωνιάτικο τρίμερο στην Καρδίτσα που υποφέρει. Σε έχει ανάγκη». Χρέος μας, να τους στηρίξουμε, άπαντες.
Πηγή: Κυριακάτικη Κόντρα