Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρέασε και τις κηδείες. Τα μέτρα προστασίας για τη διασπορά του ιού είναι αυστηρά και αφορούν τόσο τις κηδείες των συνανθρώπων μας που θα καταλήξουν από τον κορωνοϊό, όσο και αυτών που πεθαίνουν από άλλα αίτια.
Την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων κορωνοϊού αυξάνεται καθημερινά, ερωτήματα δημιουργούνται για το πως γίνεται η περιποίηση της σορού από τους εργολάβους κηδειών, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, ώστε να μην εκθέτουν τον εαυτό τους στον επιδημιολογικό κίνδυνο.
Όπως εξηγεί μια εργολάβος κηδειών, τα υγειονομικά πρωτόκολλα αν και έχουν αλλάξει, ωστόσο εξαιτίας του επιπλέουν κόστους δεν εφαρμόζονται, όπως θα έπρεπε απ όλους τους τελετάρχες κηδειών.
«Η σορός δεν μπαίνει έτσι απλά μέσα στο φέρετρο πρέπει να είναι τοποθετημένη μέσα σε ειδικό σάκο. Ο σάκος προϋπήρχε γιατί χρησιμοποιείται για κάθε είδους μεταδοτικές ασθένειες και περιπτώσεις που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ν’ ανοιχτεί το φέρετρο όπως είναι διαμελισμένη από τροχαίο ή καμμένη από φωτιά. Το έξτρα τώρα είναι οι στολές που επιβάλλεται να φοράμε όσοι ερχόμαστε σε επαφή με την σορό και το φέρετρο. Δυστυχώς ο ΕΟΔΥ δεν έχει προβλέψει για τον δικό μας κλάδο επίσημα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο το σωματείο μας έχει ανακοινώσει μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται αλλά δεν εφαρμόζονται απ όλους».
Απολυμάνσεις και διπλός σάκος
«Πριν το lockdown μας είχε έρθει εγκύκλιος από το σωματείο μας αλλά δυστυχώς τα μέτρα προστασίας δεν τα ακολουθούν όλοι οι εργολάβοι και αυτό είναι πρόβλημα. Έχω χάσει κάποιες τελετές θυμάτων κορωνοϊού για το κόστος που τους είπα. Εγώ για να αναλάβω μια τέτοια περίπτωση επιβάλλεται οι άνθρωποι που θα αναλάβουμε την σορό να φοράμε την ειδική στολή, η οποία κάνει κοντά 35 ευρώ. Το όχημα που θα φέρει την σορό από το νοσοκομείο θα πρέπει μετά να απολυμανθεί, μια τέτοια δουλειά κοστίζει κοντά 100 ευρώ. Το φέρετρο δεν ανοίγεται ποτέ για τους συγγενείς, αλλά σφραγίζεται είτε με σιλικόνη είτε τυλίγεται μέσα σε ειδικά νάιλον. Από την άλλη όταν παραλαμβάνεις την σορό που είναι μέσα σε σάκο πρέπει να την απολυμάνεις εξωτερικά και να την τοποθετήσεις έτσι όπως είναι σε δεύτερο σάκο».
Η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για τα επιπλέον έξοδα
«Οι εργολάβοι δεν τα τηρούν όλα αυτά τα μέτρα εξαιτίας του κόστους που δυστυχώς βαραίνει την οικογένεια. Από την άλλη υπάρχουν και εργολάβοι που δεν λένε ότι ο νεκρός έφυγε από κορωνοϊό και αυτό τους το λέει συνήθως η οικογένεια. Αν και για τα παραπάνω έξοδα μιας τέτοιας τελετής θα έπρεπε να μεριμνήσει το κράτος, ωστόσο μέχρι ώρας βαραίνουν την οικογένεια. Όταν αναλαμβάνεις μια τέτοια τελετή όσο φθηνή και να θέλεις να την βγάλεις, ξέρεις από την αρχή ότι ξεκινάς να υπολογίζεις συν τα πάγια έξοδα που δημιούργησε η πανδημία, στολές και απολυμάνσεις, που φτάνουν τουλάχιστον τα 300 με 400 ευρώ. Συνολικά το κόστος είναι περίπου το ίδιο με πριν τον κορωνοϊό γιατί μην ξεχνάμε ότι οι κηδείες τώρα γίνονται χωρίς κόσμο».