Ο κορωνοϊός δημιούργησε προβλήματα ακόμη και στις άδειες των εργαζομένων, με το υπουργείο Εργασίας να εξετάζει σενάρια για το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 όσων τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να χορηγήσουν έως τις 30 Ιουνίου 2021 τα υπόλοιπα αδειών στους εργαζόμενους έως το τέλος Ιουνίου κάτι όμως που πρακτικά είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις κυρίως του τουρισμού και της εστίασης που μόλις άνοιξαν.
Το σενάριο που εξετάζει τώρα το υπουργείο Εργασίας είναι να παρατείνει έως το τέλος του 2021 ή το 2022 την χορήγηση των υπολοίπων ημερών άδειας του 2020 ή να γίνει απόσβεση των υπολοίπων ημερών σε βάθος τριετίας.
Η παράταση θα αφορά τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ότι κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί ετήσιας άδειας, το σύνολο ή το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας έτους 2020 των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα από Μάρτιο του 2020 έως Δεκέμβριο του 2020, είτε στο σύνολό του, είτε τμηματικά, μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο ημερολογιακό έτος και πάντως όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου 2021.
Ο χρόνος αναστολής υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα δικαιώματα στην ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας και η μεταφορά τους δεν επηρεάζει τα αντίστοιχα δικαιώματα του έτους 2021.
Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης που ζήτησε ο εργαζόμενος, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%, συμπληρώνει η ΓΣΕΕ.
Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση της ετήσιας άδειας.