Η Ελλάδα και η κυβέρνησή της έχουν ως βασική τους υποχρέωση να δημιουργήσουν υποδομές στις παραλίες για τα άτομα με αναπηρία.
Παρότι έγιναν κάποια βήματα και ορισμένοι δήμοι μέσω ΕΣΠΑ κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να στήσουν ειδικά μηχανήματα ασφαλούς εισόδου και εξόδου στη θάλασσα για άτομα με αναπηρία, η χώρα μας απέχει σημαντικά από το να κατακτήσει τη θέση που πρέπει να έχει στο θέμα της προσβασιμότητας για όλους.
«Αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα άτομα με αναπηρία – όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και για αυτά που επισκέπτονται τη χώρα. Δηλαδή πρέπει να το δούμε από τη δικαιωματική διάσταση των Ελλήνων με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στις παραλίες όπως όλοι όσοι ζουν στην χώρα, αλλά και από την αναπτυξιακή διάσταση, δηλαδή για όσους επισκέπτονται τη χώρα μας. Πρέπει οι παραλίες μας που τις αγαπάμε και τις διαφημίζουμε, να είναι προσβάσιμες, ελεύθερες, φιλικές για όποιον άνθρωπο με αναπηρία επιθυμεί να επισκεφτεί τη χώρα μας και να το κάνει με ασφάλεια και ανεξαρτησία» δηλώνει στο Sputnik ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννης Βαρδακαστάνης.
Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια «έχει υπάρξει μια ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα» κι έτσι υπάρχουν πλέον περισσότερες παραλίες προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε.
«Από το ΕΣΠΑ υπήρξε χρηματοδότηση σε δήμους της χώρας κι αυτό έγινε εφικτό γιατί οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ προβλέπουν την προσβασιμότητα η οποία επιβλήθηκε από τη δράση του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος (σ.σ. European Disability Forum στο οποίο είναι πρόεδρος ο κ. Βαρδακαστάνης) όπως έχουμε δει από το 2006 και στις άλλες περιόδους του ΕΣΠΑ, δηλαδή 2007-2013, 2014-2020. Και στην περίοδο 2021-2027 οι διατάξεις για την προσβασιμότητα είναι ακόμα πιο ισχυρές» σημείωσε.
Έρχεται το ελληνικό σήμα προσβασιμότητας για επιχειρήσεις
Ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε ότι όπως δήμοι και δημόσιες Αρχές οφείλουν να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στις παραλίες για τα άτομα με αναπηρία «με τεχνολογικές λύσεις που είναι ασφαλείς και παρέχουν ανεξαρτησία» άλλο τόσο σημαντικό είναι να πράξουν το ίδιο και οι επιχειρηματίες.
«Θα πρέπει και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στις παραλίες να αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να διασφαλίσουν κι αυτές την προσβασιμότητα. Διότι δεν αρκεί μόνο η πρόσβαση στη θάλασσα για να πούμε ότι έχουμε πετύχει τη συμπερίληψη και την ισότητα. Θα πρέπει και οι υπηρεσίες που παρέχονται γύρω από τη θάλασσα να είναι επίσης προσβάσιμες. Δεν είναι μόνο να μπω στο νερό. Θα πρέπει να μπορώ να πάω στο εστιατόριο, στο κλαμπ, παντού. Όπου πάνε όλοι οι άνθρωποι, θα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν και τα άτομα με αναπηρία» τόνισε.
Ειδικά για το θέμα αυτό, όπως είπε ο κ. Βαρδακαστάνης, η ΕΣΑμεΑ μέσω του Ινστιτούτου της έχει υπογράψει σύμβαση με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και σύντομα «θα τεθεί σε εφαρμογή το ελληνικό σήμα προσβασιμότητας που μέσω διαδικασίας πιστοποίησης θα αποδίδεται σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις που τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει του Προτύπου 1439 του ΕΛΟΤ για την προσβασιμότητα».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.