Χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί ακόμα το σύστημα τηλεδιοίκησης η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Δεκέμβριο του 2010 είχε επιχειρήσει να επιβάλλει στον προαστιακό στο τμήμα Κιάτο – Λιόσια αύξηση του ορίου ταχύτητας από τα 115 στα 160 χιλιόμετρα την ώρα.
Η αντίδραση των μηχανοδηγών ήταν άμεση και το συγκεκριμένο περιστατικό που έγινε επί προεδρίας του (πρώην μέλους της επιτροπής διερεύνησης) Θανάση Ζηλιασκόπουλου, ο οποίος τοποθετήθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση ως μέλος της επιτροπής για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών για να παραιτηθεί μια μέρα μετά ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις, ήταν η αιτία για ένα από τα πρώτα εξώδικα της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι σιδηροδρομικοί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2010, δηλαδή εδώ και πάνω από δώδεκα χρόνια, προσπαθούν να πείσουν την Πολιτεία να ασχοληθεί με τα ζητήματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο με διαμαρτυρίες, απεργίες, εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές.
Στην περίπτωση του Προαστιακού της Αθήνας, σύμφωνα με το εξώδικο που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΠΕΠΕ, Κώστας Γενιδούνιας η διοίκηση της τότε δημόσιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αυξήσει το μέγιστο όριο ταχύτητας των αμαξοστοιχιών στο τμήμα Κιάτο – Λιόσια από 115 χλμ σε 160 χλμ.
Κι αυτό ενώ – όπως είχαν καταγγείλει οι μηχανοδηγοί – «χωρίς προηγουμένως να έχετε φροντίσει να προβείτε στην ενεργοποίηση του συστήματος τηλεδιοίκησης (δηλαδή αυτόματης φωτοσήμανσης) που λειτουργεί στον τελευταίο».
Απαραίτητο το σύστημα τηλεδιοίκησης
Οι μηχανοδηγοί ήδη από τότε εξηγούσαν ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης είναι απολύτως απαραίτητο για την ασφαλή λειτουργία των αμαξοστοιχιών και την αποφυγή ατυχημάτων προσθέτοντας ότι «για την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών και του επιβατικού κοινού στην περίπτωση που επιτρέπονται υψηλές ταχύτητες χρειάζεται απαραιτήτως και η εφαρμογή συστήματος αυτόματης πέδησης», όπως και η εφαρμογή συστήματος ελέγχου παραβίασης ταχύτητας.
Για το λόγο αυτό οι μηχανοδηγοί είχαν συστήσει στα μέλη της Ένωσης να μην εφαρμόσουν το αυξημένο όριο ταχύτητας προειδοποιώντας τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι σε περίπτωση που ασκήσει πιέσεις στους εργαζομένους θα είναι ευθέως υπεύθυνη «για όποιο πρόβλημα ασφαλείας προκύψει, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να έχει και ως συνέπεια ακόμα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Καλούσαν επίσης την εταιρία να μην προβεί σε αύξηση του μέγιστου ορίου ταχύτητας στο εν λόγω τμήμα μέχρι την:
Εφαρμογή ασφαλούς συστήματος αυτόματης φωτοσήμανσης.
Εφαρμογή συστήματος αυτόματης πέδησης σε περίπτωση παραβίασης των συστημάτων ασφαλείας.
Εφαρμογή συστήματος ελέγχου παραβίασης ταχύτητας.