Κατά 3,1% έχει μειωθεί ο συνολικός πληθυσμός της χώρας συγκριτικά με την απογραφή του 2011, όπως προκύπτει από τα επίσημα ολοκληρωμένα στοιχεία της απογραφής του 2021, που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή κάτι που τουλάχιστον με μία πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι η Ελλάδα συρρικνώνεται.

Μάλιστα το τελικό νούμερο που προέκυψε δεν είναι όλοι Έλληνες πολίτες. Στην απογραφή καταμετρώνται άπαντες οι διαμένοντες σε σπίτια.

Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός ανέρχεται σε 10.482.487 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 5.356.510 είναι γυναίκες (51,1%) και 5.125.977 άνδρες (48,9%).

Με βάση όμως πόσοι έχουν δικαίωμα ή θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, ο πληθυσμός είναι 9.716.889.

">

Βέβαια, γεννώνται εύλογα ερωτήματα για την αξιοπιστία των στοιχείων, καθώς αρκετοί ήταν οι πολίτες που δεν άνοιξαν την πόρτα στους απογραφείς, φοβούμενοι την πανδημία, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν εστάλησαν ποτέ δελτία απογραφής.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., στις περισσότερες περιφέρειες παρατηρείται μείωση του πληθυσμού. Η μεγαλύτερη (-10,3%) καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (-7,6%), Στερεάς Ελλάδας (-7,1%), Πελοποννήσου (-6,6%), Θεσσαλίας (-6,1%), Ηπείρου (-5%), Κεντρικής Μακεδονίας (-4,6%), Δυτικής Ελλάδας (-4,6%), Βορείου Αιγίου (-2,2%), Ιονίων Νήσων (-1,6%) και Αττικής (-0,4%).

Αύξηση πληθυσμού κατέγραψαν μόνο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (+6,1%) και η Περιφέρεια Κρήτης (+0,2%). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις στις κατά τόπους περιοχές της Αττικής, καθώς στον Κεντρικό Τομέα παρατηρείται μείωση 2,7%, στον Βόρειο Τομέα υπάρχει αύξηση 1,5% και στον Δυτικό Τομέα μείωση 2,2%.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις παρουσιάστηκαν σε περιφέρειες με μεγάλη ανεργία και οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, που σημαίνει πως θα υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και οι προηγούμενες) δεν έκανε τίποτε για να αντιστραφεί η μείωση του πληθυσμού. ίσως γιατί είναι κάτι το οποίο επιδιώκεται από τα διεθνιστικά κέντρα εξουσίας.

Χαρακτηριστική είναι η προ δύο ετών δήλωση «H μείωση του πληθυσμού δεν είναι κάτι κακό», από τον Λόρδο Adair Turner, πρώην πρόεδρο της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βρετανίας.

Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να ήταν προϊόν φαντασίας, ή κάποια θεωρία συνωμοσίας, όμως είναι πραγματικές και έγιναν από πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Βρετανίας και τις δημοσιίευσε η Ιndependent.

«Η μείωση του πληθυσμού δεν πρέπει να προκαλεί φόβο, επειδή θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους», είπε χαρακτηριστικά.

Η μείωση του πληθυσμού δηλαδή θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κλιματικής «κρίσης», μια «κρίση» την οποία επικαλείται σχεδόν σε κάθε ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να θυμίσουμε πως και ο Guardian είχε φιλοξενήσει άρθρο το οποίο πρότεινε να μπαίνουμε σε lockdown ανά δύο χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

O Adair Turner δήλωσε ότι μια ήπια μείωση των ποσοστών γεννήσεων «θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη ευημερία».

Γράφοντας σε μια ερευνητική εργασία, υποστήριξε ότι με τη σωστή κυβερνητική πολιτική ένας γηράσκων πληθυσμός δεν θα αποτελούσε απειλή για την οικονομία.

Συγκεκριμένα επικαλέστηκε την έκθεση «Μικρότερες οικογένειες και γηράσκοντες πληθυσμοί» η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως η μείωση του πληθυσμού είναι καλά νέα.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές C02 κατά περίπου 38 εκατομμύρια τόνους – ισοδύναμο με 19 εκατομμύρια αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο – έως το 2035, εάν ο πληθυσμός του μειωνόταν με τον ίδιο ρυθμό με αυτόν της Ιαπωνίας.

Να σημειώσουμε πως η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες στην οποία έχουν μειωθεί ραγδαία οι γεννήσεις (1,36 παιδιά ανά οικογένεια) και ο πληθυσμός γερνάει.

Ο Λόρδος Adair Turner έβαλε στην εξίσωση και το θέμα της δόμησης, εξηγώντας πως η μείωση του πληθυσμού θα εξαλείψει την ανάγκη για χτίσιμο 4εκατ. σπιτιών τα επόμενα χρόνια μόνο στη Βρετανία.

«Ο μεγαλύτερος λόγος για να χαιρετίσουμε αυτή τη δημογραφική αλλαγή είναι ότι προκύπτει από την ελεύθερη επιλογή των εξουσιοδοτημένων ανθρώπων, και ιδίως των γυναικών. Αλλά το σταμάτημα της ατελείωτης αύξησης του πληθυσμού θα μειώσει επίσης τη μελλοντική πίεση της ανθρωπότητας στο φυσικό περιβάλλον, θα διευκολύνει την πρόκληση της κατάλληλης στέγασης και θα διευκολύνει την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της ευημερίας στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα

Εκτός από τ’ ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στην «πράσινη ανάπτυξη» οι δηλώσεις του Λόρδου Α.Turner «φωτογραφίζουν» την Ελλάδα, καθώς ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!