Η πανσέληνος του Ιουλίου είναι γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Ελαφιού» και θα την δούμε στον έναστρο ουρανό απόψε το βράδυ.

Ο ουρανός και το διάστημα, γενικά, δίνουν έντονη ενέργεια τον τελευταίο χρόνο. Από τη φρενίτιδα των εκλείψεων τον Απρίλιο και τον Μάιο μέχρι τη σύνοδο Δία-Ποσειδώνα, έχουν υπάρξει πολλά αστρονομικά γεγονότα που συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο. Σήμερα σειρά έχει μία ακόμη υπερπανσέληνος, ενώ η επόμενη θα συμβεί στις 12 Αυγούστου 2022 και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.

Την ονομάζουν «Πανσέληνος του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους.

Αυτή η Πανσέληνος θα γίνει στο ζώδιο του Αιγόκερου και πιο συγκεκριμένα στον άξονα Καρκίνου – Αιγόκερου.

Γιατί την αποκαλούμε Υπερ – πανσέληνο

Για ακόμα μια φορά το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως. Γι’ αυτό και την αποκαλούμε υπερπανσέληνο.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!