Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (GPI) και τα στοιχεία της Eurostat φέρνουν στο «φως» της δημοσιότητας πληροφορίες για τα ποσοστά εγκληματικότητας και τα επίπεδα ασφάλειας στις ευρωπαϊκές πόλεις. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το Ταλίν στην Εσθονία ενώ η Αθήνα βρίσκεται στη 16η θέση.
1. Ταλίν, Εσθονία: Αν και ως επί το πλείστον ασφαλής, με χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας 22,58%, ορισμένες περιοχές, ιδίως γύρω από το λιμάνι, είναι επιρρεπείς σε μικροεγκλήματα και βίαια εγκλήματα. Παρά τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, το Ταλίν έχει ένα ανησυχητικό ποσοστό ανθρωποκτονιών περίπου 5,5 ανά 100.000 άτομα.
2. Βίλνιους, Λιθουανία: Γνωστό για την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά, το Βίλνιους αντιμετωπίζει προβλήματα με μικροκλοπές, αν και τα βίαια εγκλήματα είναι σπάνια. Η πόλη έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας 26,95%, αλλά ιστορικά, έχει δει υψηλά ποσοστά δολοφονιών.
3. Φλωρεντία, Ιταλία: Κομβικό σημείο για τις τέχνες και τον πολιτισμό, τα κύρια προβλήματα της Φλωρεντίας περιλαμβάνουν απάτες, κλοπές πιστωτικών καρτών και πορτοφολάδες, συμβάλλοντας σε ένα ποσοστό εγκληματικότητας 38,49%.
4. Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία: Το παρελθόν του Μπέλφαστ σημαδεύτηκε από πολιτικές αναταραχές, αλλά η σημερινή πόλη έχει μέσο ποσοστό εγκληματικότητας 43,72%. Οι τουρίστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.
5. Κάουνας, Λιθουανία: Αυτή η πολιτιστική πόλη έχει ποσοστό εγκληματικότητας 37,84%, με σχετικά υψηλό ποσοστό δολοφονιών που συχνά αποδίδεται σε ενδοοικογενειακές διαμάχες που τροφοδοτούνται από το αλκοόλ.
6. Μιλάνο, Ιταλία: Το Μιλάνο είναι ως επί το πλείστον ασφαλές για τους τουρίστες, αλλά τα γύρω προάστια μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα. Η πόλη έχει ποσοστό εγκληματικότητας 44,12%, με τα συνήθη εγκλήματα να περιλαμβάνουν κλοπές και πορτοφολάδες.
7. Σαράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Γνωστό ως η «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης», το Σαράγεβο έχει ανακάμψει από το ταραχώδες παρελθόν του. Οι τουρίστες θα πρέπει να προσέχουν τις μικροκλοπές, που συμβάλλουν σε ένα ποσοστό εγκληματικότητας 45,03%.
8. Γλασκώβη, Σκωτία: Τα προβλήματα της Γλασκώβης με τη βία των συμμοριών και τους πολέμους μεταξύ τους οδήγησαν σε ποσοστό δολοφονιών 5,1 ανά 100.000 κατοίκους το 2010 και σε ποσοστό εγκληματικότητας 45,38%.
9. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία: Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τους πορτοφολάδες, ιδίως έξω από τα τουριστικά κέντρα. Η Κωνσταντινούπολη είχε ποσοστό ανθρωποκτονιών 2,6 ανά 100.000 κατοίκους το 2017 και ποσοστό εγκληματικότητας 47,55%.
10. Κίεβο, Ουκρανία: Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας έχει ποσοστό εγκληματικότητας 45,70%. Ενώ οι περισσότερες περιοχές είναι ασφαλείς, οι προαστιακοί συρμοί είναι γνωστοί για τα βίαια εγκλήματα.
16. Αθήνα, Ελλάδα: Παρά το χαμηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών, η Αθήνα έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας 55,43%, το οποίο περιλαμβάνει χρήση ναρκωτικών και βίαια εγκλήματα, που επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.