Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:33 με επίκεντρο την Αταλάντη μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, με την δόνηση να γίνεται αισθητή και στην Αττική και σεισμολόγοι να αναφέρουν ότι πρόκειται για «νέο και σχετικά μικρό ρήγμα έδωσε τον σεισμό – Δεν συνδέεται με την Αταλάντη».

">

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται στα 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Της δόνησης αυτής, ακολούθησαν δύο μικροτερες μέσα σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών. Ο πρώτος ήταν 2,5 Ρίχτερ στα 9 χλμ ΒΔ του Ορχομενού και ο δεύτερος 2,6 Ρίχτερ στα 5χλμ ΔΝΔ της Αταλάντης.  

Η έκθεση του Ευρωμεσογειακού δίνει τη δόνηση στα 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 17 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Λιβαδειάς και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Να σημειωθεί πως η περιοχή έχει ένα βεβαρυμμένο ιστορικό.

«Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό ρήγμα το οποίο δεν είχε ξαναδώσει στο παρελθόν σεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου ενώ συνεχίζουμε την μελέτη του ρήγματος για περισσότερα στοιχεία που θα μας δείξουν τα χαρακτηριστικά του» λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.

Ο κ. Γκανάς ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ δεν έχει σχέση με το γνωστό σε όλους μας ρήγμα της Αταλάντης το οποίο είχε δώσει τον Απρίλιο του 1894 τους διπλούς φονικούς σεισμούς των 6,7 και 7 ρίχτερ αντίστοιχα με αποτέλεσμα τον θάνατο 255 ανθρώπων.

Ο Ε.Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σε συνέντευξή του τόνισε πως είναι μέσα στα πλαίσια της κανονικής σεισμικότητας στην περιοχή. OΕυθύμιος Λέκκας σημείωσε πως «η περιοχή δίνει σεισμούς λόγω γνωστού ρήγματος και αυτό είναι θετικό. Είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Στην Αθήνα έγινε αισθητός κυρίως σε υψηλά κτίρια. Δεν είχαμε επιπτώσεις».

«Ο σεισμός είναι κοντά στην Αταλάντη, αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα, το οποίο έχει βαρύ ιστορικό από τον 19ο αιώνα και έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που αντιμετωπίζουμε με δέος», είπε επίσης και συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα κοντινό ή εγκάρσιο ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 200 χλμ από το ρήγμα της Αταλάντης.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι αν ο σεισμός 4,8 ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης ή από κάποιο άλλοΝαι μεν ο σεισμός έγινε στην περιοχή της Αταλάντης, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πάνω στο ίδιο συγκεκριμένο ρήγμα». Όπως αναφέρει ο γνωστός σεισμολόγος, το ρήγμα της Αταλάντης είναι ευρέως γνωστό για το γεγονός ότι έχει δώσει δύο μεγάλους σεισμούς πριν από ενάμιση αιώνα.

«Τον Απρίλιο 1894 έγιναν δύο ισχυροί σεισμοί με διαφοράς μιας εβδομάδας, ο ένας 6,4 και ο άλλος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», είπε συγκεκριμένα, ο κος Παπαδοπουλος και τόνισε πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς «το 4,8 ρίχτερ δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλος για να πούμε “ναι, θα έχουμε μετασεισμούς”, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Καθησυχαστικός, πάντως, εμφανίζεται ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ethnos.gr συνέστησε ψυχραιμία. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι δεν φαίνεται να σχετίζεται με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης, επειδή είναι δυτικότερα (από το ρήγμα), αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο μηχανισμός που προκύπτει από τις μετρήσεις δεν έχει τα χαρακτηριστικά του μηχανισμού και της κατεύθυνσης που έχουμε ως γνώση για το μεγάλο ρήγμα», σημειώνει ο σεισμολόγος και προσθέτει πως «ως εκ τούτου και επειδή δίνει μετασεισμούς αυτή την ώρα, το παρακολουθούμε, μένουμε ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις και σε λίγες ώρες θα έχουμε καλύτερη εικόνα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!