ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Η πλατεία της Αθήνας που περνάμε κάθε μέρα αλλά δεν ξέρουμε το όνομά της

Και έχει το διάσημο γλυπτό του Δρομέα

Η πλατεία της Αθήνας που περνάμε κάθε μέρα αλλά δεν ξέρουμε το όνομά της

Οι περισσότεροι Έλληνες, Αθηναίοι και μη, έχουμε περάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας από την πλατεία με το γνωστό άγαλμα του Δρομέα, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η συγκεκριμένη πλατεία, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και δίπλα στο εμβληματικό ξενοδοχείο Χίλτον (το οποίο θα παραμείνει κλειστό μέχρι το 2024) αποτελεί ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο για όσους περιπλανιούνται στο κέντρο της Αθήνας, με το γυάλινο γλυπτό των 8 μέτρων που φιλοξενεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημό της, σε σημείο, μάλιστα, που πολλοί την αποκαλούν ως «Πλατεία Δρομέα». Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό της όνομα;

Η πλατεία της Αθήνας που δεν ξέρουμε το όνομά της

Η πλατεία, λοιπόν, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Δρομέα, ονομάστηκε και επίσημα ως «Η Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής», μετά από πράξη πράξης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, η οποία ακολούθως εγκρίθηκε από τη τότε Νομαρχία Αττικής.

Πήρε το όνομά της από την Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο σε λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο παραμένει σχεδόν αδιαλείπτως ανοιχτό από το 1454. Ειδικότερα, το σχολείο επανιδρύθηκε μετά την Άλωση Κωνσταντινουπόλεως (ως συνέχεια της Οικουμενικής Πατριαρχικής Σχολής που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο) από τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο στις 6 Ιανουαρίου 1454.

Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα λειτουργεί ως ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου φοιτούν Έλληνες αλλά και ξένοι μαθητές.

Όσον αφορά το άγαλμα του Δρομέα, η αρχική του θέση δεν ήταν στην πραγματικότητα στην Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής, αλλά στην πλατεία Ομονοίας, όπου και φιλοτεχνήθηκε από τον Κώστα Βαρώτσο το 1988.

Αρχικά είχε ονομαστεί ως «Ξένος», αναπαριστώντας έναν περαστικό δηλαδή του σύγχρονου αστικού τοπίου, που έρχεται και φεύγει γοργά σχεδόν σαν φάντασμα, καθώς η πηγή έμπνευσης του Βαρώτσου ήταν οι χιλιάδες άνθρωποι που έρχονται και φεύγουν από την πλατεία Ομονοίας. Τελικά, όμως, επικράτησε η ονομασία «Δρομέας», καθώς έτσι το ερμήνευσαν βλέποντάς το οι περισσότεροι Αθηναίοι.

Το γλυπτό είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που οργάνωνε ο δήμος Αθηναίων και αρχικά προοριζόταν να παραμείνει για ένα μόνο μήνα στην πλατεία Ομονοίας, όσο δηλαδή διαρκούν τα «Δρώμενα».

Εντούτοις, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και έτσι, με παρότρυνση και της Μελίνας Μερκούρη, αποφασίστηκε η παραμονή του. Η ιδιαίτερη όψη του είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί ανάμεικτες κριτικές, με ορισμένους να τον υποδέχονται θετικά και άλλους να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους τόσο για το Δρομέα, όσο και για τον γλύπτη του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λόγω των εργασιών για την κατασκευή της κόκκινης γραμμής του μετρό, το άγαλμα καταστράφηκε το 1993 και δημιουργήθηκε εκ νέου τον Μάιο του επόμενου έτους στην πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής, όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.