Υπό διερεύνηση βρίσκεται ο θάνατος ενός 8χρονου αγοριού στην Ημαθία από στρεπτόκοκκο τύπου Α, ενώ οι παιδίατροι εφιστούν την προσοχή των γονιών στρεπτόκοκκο τύπου Α και ζητούν άμεση επικοινωνία με τον γιατρό από το πρώτο 24ωρο.
Η υπόθεση της Ημαθίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της έρευνας και από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, καθώς, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι ο 6ος θάνατος παιδιού στη χώρα μας, από σοβαρές επιπλοκές λοίμωξης με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.
Την ίδια στιγμή και η ελληνική αστυνομία εξετάζει κάθε στοιχείο σχετικά με την πιθανότητα τέλεσης του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ή της έκθεσης σε θάνατο από αμέλεια.
Ο εισαγγελέας ζήτησε, επίσης, με έγγραφη παραγγελία του, καταθέσεις από τους γονείς του αγοριού, τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και το σύνολο των φακέλων από τα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκε ο 8χρονος.
Να σημειωθεί πως οι γονείς του παιδιού έχουν αφήσει αιχμές για την πιθανότητα εσφαλμένης ιατρικής διάγνωσης.
«Στρεπτόκοκκος ήταν. Δεν έδωσαν αντιβίωση. Δεν ξέρουμε τώρα λεπτομέρειες, έχω αυτήν την εντύπωση. Γιατί δεν το κατάλαβαν», ανέφερε συγγενής του παιδιού, ενώ ο πατέρας του μιλώντας στο Mega τόνισε:
«Δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε. Σε μία μέρα ουσιαστικά, γιατί το Σάββατο δεν είχε τίποτα το παιδί, είχε λίγο πυρετό, του δίναμε αντιπυρετικά».
Ραγδαία εξέλιξη
Στην περίπτωση του άτυχου 8χρονου από την Ημαθία η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία. Η περιπέτειά του ξεκίνησε την Παρασκευή. Το Σάββατο κι ενώ ο πυρετός του δεν υποχωρούσε, οι γονείς τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Νάουσας.
Έγινε εισαγωγή, καθώς εκτός από τους εμετούς και τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, το παιδί άρχισε να αποκτά και μελανό χρώμα.
Όταν μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ήταν ήδη αργά. Υπέστη ανακοπή και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, το άτυχο αγοράκι κατέληξε.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, δηλώνει πως η εξέλιξη δεν αποκλείεται να είναι ραγδαία:
“Μπορεί να βγάλεις ένα απλό σπυρί στο πόδι, να είναι σταφυλόκοκκος και να πάθεις οστεομυελίτιδα, γιατί προχώρησε πολύ γρήγορα η λοίμωξη. Αυτό το παιδί δεν αντιστάθηκε ο οργανισμός του πάρα πολύ και προχώρησε γρήγορα η λοίμωξη. Ξεφεύγουν καμία φορά αυτές οι καταστάσεις και για όχι εμφανείς λόγους. Έτυχε να ξεφύγει. Υπάρχει και αυτό”, τονίζει ο γιατρός.
Από τη βακτηριακή φαρυγγίτιδα στην διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS)
Οι γονείς στη χώρα μας δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, τονίζει ο παιδίατρος και προσθέτει πως οι θάνατοι από στρεπτόκοκκο είναι πολύ σπάνιοι. Μπορεί ωστόσο, να οδηγήσουν από τη βακτηριακή φαρυγγίτιδα στην πολύ επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS).
“Μπορεί να συμβεί, τυχαίνει καμιά φορά αλλά όχι συχνά. Εξαρτάται από το πως θα αντιδράσει ο οργανισμός. Έτυχε ο στρεπτόκοκκος από τον στοματοφάρυγγα και τις αμυγδαλές που υπήρχε όταν έκανε την πρωτοπαθή λοίμωξη, να ξεφύγει να μπει στο αίμα και να κάνει την σηψαιμία και μετά βέβαια τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα να έχεις ένα στρεπτόκοκκο στο αίμα σου. Είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί προσβάλλει τα όργανα και προκαλεί πολύ σοβαρές καταστάσεις. Αλλιώς είναι να έχει προσβληθεί το νεφρό, αλλιώς ο πνεύμονας, αλλιώς οι μήνιγγες. Δεν ξέρω που πήγε και κάθισε ο στρεπτόκοκκος και δημιούργησε το πρόβλημα το μεγάλο και τελείωσε η ζωή του παιδιού”, σημειώνει ο γιατρός και προσθέτει πως δεν αποκλείεται και η καθυστερημένη διάγνωση:
“Οι γιατροί και το σύστημα και τα μηχανήματα δεν είναι αλάνθαστα. Προσπαθούμε να μηδενίσουμε το λάθος, αλλά δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε. Δεν υπάρχει φυσικά δόλος, αυτό εννοείται”, σημειώνει.
Λάθος πρακτικές από την πλευρά των γονιών
Ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, υποστηρίζει πως οι γονείς παιδιών που παρουσιάζουν πυρετό, δεν θα πρέπει να αφήνουν τον πυρετό να εξελίσσεται τα πρώτα τρία 24ωρα και μόνο εάν αυτός επιμένει να απευθύνονται σε γιατρό.
“Οι γονείς δεν θα πρέπει να περιμένουν το παιδί να γίνει καλά μόνο του στο σπίτι. Θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και να το πηγαίνουν να εξετάζεται. Η νοοτροπία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια να περιμένουμε τον πυρετό τρία 24ωρα είναι λάθος και καταστρεπτικό. Κανένας γονιός δεν μπορεί να ξέρει που οφείλεται ένας πυρετός. Ο πυρετός μπορεί να κρύβει πίσω του μια αιτία πολύ πιο σοβαρή από μία απλή ίωση”, τονίζει.
Ένα άλλο συχνό λάθος των γονιών, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι να κάνουν strep test στα παιδιά τους και στη συνέχεια να τηλεφωνούν στον γιατρό και να ζητούν να τους συνταγογραφήσει αντιβίωση.
“Είναι λάθος πρακτική όλο αυτό. Δεν μπορεί ο γιατρός να διαγιγνώσκει και να συνταγογραφεί εξ αποστάσεως χωρίς να εξετάσει τον ασθενή”, σημειώνει.
Μπορεί να ευθύνεται η πανδημία;
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αφορμή το περιστατικό με τον άτυχο 8χρονο, αναφέρεται πως από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και έως σήμερα καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες.
Στις ίδιες ηλικίες έχουν επίσης αναφερθεί αρκετοί θάνατοι από iGAS σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιρλανδία.
Υπάρχουν αυξημένες υποθέσεις ότι η αύξηση αυτή είναι πολυπαραγοντική, λέει ο γιατρός:
“Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά υπάρχουν υποθέσεις. Έχουν σημασία παράγοντες, όπως είναι η ηλικία του παιδιού, η φυσική του κατάσταση, αν πάσχει από άλλα νοσήματα, πόσες μέρες ήταν το πρόβλημα μέχρι να πάει σε γιατρό να πάρει θεραπεία και εάν έχει περάσει πολλές ιώσεις στο πρόσφατο παρελθόν”, λέει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, “τα αυξημένα περιστατικά και θάνατοι δεν σημαίνουν πως κυκλοφορεί κάποιο νέο στέλεχος στρεπτοκόκκου”, αναφέρεται ενώ το φαινόμενο δεν ερμηνεύεται επαρκώς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Παιδιάτρων σίγουρα δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά ενδείξεις και υποθέσεις, πως η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού.
“Αποφεύγει και ο ΕΟΔΥ να το αναφέρει, αλλά η αύξηση μπορεί να σχετίζεται και με την πανδημία COVID-19. Υπάρχουν ιώσεις, οι οποίες καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η ιλαρά για παράδειγμα, η οποία κυριολεκτικά “μηδενίζει” το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Είναι σαν να «ξεχνάει» το ανοσοποιητικό με ποιους ιούς, μικρόβια ή αντιγόνα έχει έρθει σε επαφή. Άρα αν κάποιο παιδί πέρασε κάποιες ιώσεις ή COVID-19, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων, μαζί με όλους τους άλλους παράγοντες. Είναι κάποιες ενδείξεις, κάποιες σκέψεις. Αλλά αποδείξεις σαφείς με μελέτες που να το αποδεικνύουν δεν έχουμε”, καταλήγει ο ειδικός.
Ωστόσο, είναι καθησυχαστικός, καθώς παρά την αύξηση τα περιστατικά παραμένουν ιδιαίτερα σπάνια:
“Πρέπει να ανησυχούμε, ως γονείς ή επιστήμονες; Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Σ’ αυτή τη ζωή υπάρχουν πολύ πιο συχνά και πολύ πιο σοβαρά θανατηφόρα προβλήματα υγείας. Είναι ανασφαλής η ζωή και η καθημερινότητά μας και ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι τα τροχαία. Αλλά κανείς δεν σκέφτεται ότι το παιδί του μπορεί να πεθάνει μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ή πάνω σε ένα ποδήλατο. Από αυτά τα προβλήματα έχουν πεθάνει πολύ περισσότερα παιδιά, απ’ ότι από στρεπτόκοκκο. Δεν θέλω να τα κάνω όλα ίδια, αλλά θα πρέπει να δίνουμε την κατάλληλη βαρύτητα στο κάθε τι”, καταλήγει.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.