ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Μηχανογραφικό 2023: Η υποβολή σε 5 βήματα – Πόσες σχολές μπορώ να δηλώσω

Πότε βγαίνουν οι βάσεις 2023

Μηχανογραφικό 2023: Η υποβολή σε 5 βήματα – Πόσες σχολές μπορώ να δηλώσω

Σχεδόν μία εβδομάδα θα έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι για την υποβολή του Μηχανογραφικού.

Οι βαθμοί των Πανελληνίων 2023 ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 29 Ιουνίου και, πλέον, οι υποψήφιοι έχουν μπει στην τελική ευθεία για να μάθουν τα οριστικά αποτελέσματα και πού περνάνε τελικά.

Αναμένονται ακόμα οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα που ανακοινώνονται από τις 3 Ιουλίου και μετά, ενώ στο τέλος Ιουλίου θα ανακοινωθούν και οι βάσεις για το 2023.

Ειδικά για το Μηχανογραφικό δελτίο, η υποβολή του θα ξεκινήσει μέσα στις πρώτες μέρες του μήνα, στην ειδική πλατφόρμα του minedu.gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Μηχανογραφικό 2023: Η υποβολή σε 5 βήματα – Πόσες σχολές μπορώ να δηλώσω

Για να κάνουν το μηχανογραφικό καλό θα είναι, οι υποψήφιοι, να έχουν προετοιμαστεί καλά από πριν και ενδεχομένως να έχουν φτιάξει ένα πρόχειρο μηχανογραφικό πριν την οριστική υποβολή.

Μπορούν να δηλώσουν μέχρι όσες σχολές θέλουν, χωρίς να υπάρχει όριο, ανάλογα όμως και με το πόσες θα τους ανοίξει το σύστημα, αφού μπορεί να μην πιάνουν την ΕΒΕ.

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Βρείτε σε Επιστημονικό Πεδίο θα δηλώσετε τις σχολές
  • Υπολογίστε πόσα μόρια βγάζετε
  • Γράψτε σε ένα χαρτί όλες τις σχολές που σας ενδιαφέρουν και βάλτε τις με τη σειρά προτίμησης που θέλετε να τις δηλώσετε, ανεξάρτητα με τις βάσεις
  • Στη συνέχεια, δίπλα σε κάθε σχολή γράψτε τη βάση που θα έχει ανακοινωθεί για φέτος
  • Τέλος, αντιγράψτε τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό και καλή επιτυχία

Μηχανογραφικό 2023: Τα SOS της συμπλήρωσης του δελτίου

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).Υπολογισμός μορίων 2023

Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Υπολογίστε τα μόρια μέσω gov.gr ΕΔΩ

Πότε βγαίνουν οι βάσεις 2023

Στο διάστημα 26-28 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ.

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2023 και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Βάσεις 2023: Πτώση σε αρκετές σχολές

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Νεοελληνική Γλώσσα θα φέρουν ανατροπές. Η βαθμολόγηση στο συγκεκριμένο μάθημα έχει ολοκληρωθεί και οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι η γενική εικόνα είναι χειρότερη σε σχέση με πέρσι. Αυτές τις ημέρες έχει ολοκληρωθεί και η βαθμολόγηση των μαθημάτων που εξετάστηκαν τη δεύτερη μέρα των εξετάσεων (δηλαδή Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία), και κοντεύουν να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τάση για τις βάσεις εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία είναι μάλλον πτωτική, αλλά με εξαιρέσεις. Όπως όλα δείχνουν, οι υψηλόβαθμες σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία «αντέχουν» και οι βάσεις θα είναι σταθερές, με εξαίρεση το 3ο επιστημονικό πεδίο που θα έχει πτώση. Πτώση αναμένεται να έχουν και όλες οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.

Πριν από τη βαθμολόγηση, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις ήταν οι εξής:

  • Ανθρωπιστικών Επιστημών: Δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις.
  • Θετικών Επιστημών: Δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
  • Επιστημών Υγείας και Ζωής: Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων. Οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να είναι παρόμοιες με πέρσι, ενδεχομένως με μικρς αυξομειώσεις.
  • Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: Σε αυτό το πεδίο αναμένεται οι βάσεις να διατηρηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες, και μικρή άνοδο στις υψηλές βαθμολογίες.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές στους συντελεστές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το 2023 έχουμε 127 τμήματα που επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή 1,2. Πρόκειται για το 28,09% των τμημάτων. Οι συντελεστές ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από το Υπουργείο Παιδείας οι Συντελεστές για τον προσδιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα ισχύσουν στις Πανελλήνιες 2023. Κάθε χρόνο τα τμήματα έχουν δικαίωμα να αλλάζουν τους συντελεστές βαρύτητας από 0,8 έως 1,2 για τα τμήματα.

Συντελεστής 0,8 σημαίνει ότι πρέπει ένας υποψήφιος να γράψει το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων, όλης της Ελλάδας, για να έχει τη δυνατότητα να δηλώσει το τμήμα στο μηχανογραφικό του δελτίο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συντελεστής 1,2 σημαίνει ότι ο υποψήφιος πρέπει να γράψει το 120% του μέσου όρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.