ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Να σταματήσει η κατάληψη ζητά με επιστολή του ο κοσμήτορας Νομικής του ΑΠΘ – «Κάθε αγώνας πρέπει να έχει και όρια»

«Ποτέ άλλοτε προπτυχιακοί φοιτητές δεν έκλειναν τις πόρτες στους μεταπτυχιακούς, οι οποίοι έχουν δικό τους σύλλογο» αναφέρει

Να σταματήσει η κατάληψη ζητά με επιστολή του ο κοσμήτορας Νομικής του ΑΠΘ – «Κάθε αγώνας πρέπει να έχει και όρια»

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Παναγιώτης Γκλαβίνης έστειλε επιστολή στους φοιτητές μέσω μαζικού email, στην απευθύνει έκκληση για άμεση άρση της κατάληψης, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο.

«Κάθε αγώνας, για οποιονδήποτε λόγο κι αν γίνεται, πρέπει να έχει κάποια όρια», είναι το πρώτο που θα πει ο Καθηγητής Γκλαβίνης, αποτυπώνοντας την κατάσταση: «Εδώ, στη Νομική Σχολή, βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ποτέ άλλοτε προπτυχιακοί φοιτητές δεν έκλειναν τις πόρτες στους μεταπτυχιακούς, οι οποίοι έχουν δικό τους σύλλογο.

Πρόκειται για μία πολύ σκληρή κατάληψη, ανάλγητη απέναντι σε συναδέλφους τους, οι οποίοι υφίστανται τεράστια ζημία. Ακόμη χειρότερο, το ότι είναι μία εντελώς ‘ανέξοδη’ για τους συμμετέχοντες διαμαρτυρία, που βασίζεται σε μία λογική ‘θα κάνουμε ό,τι κάνουμε κι όπου βγει’. Κι εμείς, δυστυχώς, είμαστε όμηροι αυτής της κατάστασης».

Δεδομένης της ειλημμένης απόφασης να μην προχωρήσει σε διαδικτυακές εξετάσεις, η Νομική Σχολή ΑΠΘ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα αδιέξοδο εξαιτίας των καταλήψεων. Ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο είναι ορατός.

Όπως υπογραμμίζει ο κοσμήτορας, «έχουμε κάνει μία ακόμη έκκληση στους φοιτητές, εξηγώντας πως υπάρχει κάποιος χρόνος να δώσουν τα υποχρεωτικά μαθήματα μέχρι να αρχίσει το εαρινό εξάμηνο και ενδεχομένως να το παρατείνουμε για λίγο».

Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι φοιτητές της συγκεκριμένης Σχολής ‘πρόλαβαν’ να δώσουν εξετάσεις δια ζώσης για μία εβδομάδα. «Ήταν η πρώτη εβδομάδα, επειδή είχε γίνει νωρίτερα μία κατάληψη. Η κατάληψη ‘σηκώθηκε’, ήρθη δηλαδή, από τους φοιτητές, όμως την επόμενη εβδομάδα ξανά τα ίδια», εξηγεί ο δρ Γκλαβίνης και σχολιάζει: «Όλο αυτό είναι μία παρωδία. Και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί οποιοδήποτε συλλογικό όργανο να ενεργεί με τέτοιο τρόπο… εδώ δεν μπορεί το κράτος, ο νομοθέτης να παραβιάσει ατομικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες όπως την ελευθερία της κυκλοφορίας, της χρήσης ενός δημοσίου κτιρίου.

Αυτά είναι ποινικά αδικήματα! Κι αυτό είναι το πρόβλημά μας στη Νομική: εδώ διδάσκουμε το δίκαιο, τη δικαιοσύνη και από την άλλη βλέπουμε αυτή την κατάσταση, όπου μία έννομη τάξη έχει καταρρεύσει εντελώς και ανέχεται αυτό το πράγμα. Μία μικρή ομάδα φοιτητών να κρατά εκτός κτιρίου σχεδόν 6.000 ενεργούς φοιτητές. Να σημειωθεί, πως συστεγαζόμαστε η Νομική Σχολή με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Κάποια στιγμή, πρέπει όλο αυτό να λήξει. Αλλά, δυστυχώς, ζούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές».

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος αυτής της ‘ομάδας’, που αποκλείει τους υπόλοιπους από την πρόσβαση στο κτίριο της Νομικής, ο κοσμήτορας αναφέρει πως «η αναλογία όσων αποφασίζουν για την κατάληψη σε σχέση με όσους αποκλείονται από τις εξετάσεις και τη φοίτηση, είναι συντριπτική. Αυτή τη στιγμή, είναι λίγα άτομα μέσα στη Σχολή ως καταληψίες – πρόκειται για το λεγόμενο ‘Συντονιστικό’. Όταν γίνονται συνελεύσεις, μαζεύονται καμιά διακοσαριά αμφισβητούμενης, ωστόσο, προέλευσης, σύμφωνα με πληροφορίες των φοιτητών μας. Δεν γνωρίζουμε αν όντως εκείνοι που αποφασίζουν για τις καταλήψεις είναι και φοιτητές. Στο μεταξύ, χθες (Παρασκευή 16/2), είχαν το κτίριο και γλεντούσαν. Πίνανε ούζα και τσίπουρα από το μεσημέρι ως το βράδυ. Η αδιαφορία έχει χτυπήσει κόκκινο!».

Το μαζικό μέιλ, που πήρε την πρωτοβουλία να στείλει στους φοιτητές ο κοσμήτορας της Νομικής, ήταν μία ύστατη προσπάθεια να ‘κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου’ για τις εξετάσεις: «Έχουμε εξαντλήσει τις προσπάθειες να μεταπείσουμε τους φοιτητές, έστω για μία εβδομάδα. Πρέπει να κατανοήσουν πόσες κατηγορίες συμφοιτητών τους, υφίστανται ανήκεστο βλάβη στην προκειμένη περίπτωση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο ενδεχόμενο που αποφασίσουν, στη συνέχεια, φοιτητές επί πτυχίω ή μεταπτυχιακοί, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να φύγουν στο εξωτερικό ή να ξεκινήσουν εργασία, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη λόγω της βλάβης, που θα έχουν υποστεί, ο κοσμήτορας σχολιάζει: «Εάν είναι να ανακαλύψουμε ότι υπάρχει έννομη τάξη στην Ελλάδα, ότι υπάρχουν δικαστήρια και δικαιοσύνη στην Ελλάδα, ότι υπάρχει κυβέρνηση που εφαρμόζει τους νόμους και εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τις αγωγές και τις μηνύσεις κατά των Καθηγητών, επειδή γίνονται καταλήψεις από 30 και 40 άτομα… τί να πώ;».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.