«Πάγωσαν» με προσωρινή διαταγή του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι εργασίες στο ρέμα της Ραφήνας έπειτα από προσφυγές δύο εξωραϊστικών και οικολογικών συλλόγων καθώς και κατοίκων της περιοχής.
Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής, που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ, τοπικοί φορείς και κάτοικοι της Ραφήνας, ενώ η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο (4.10.2023) με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου.
Ποιος πολιτικός αρχηγός, κατά τη γνώμη σας, έδωσε τις πιο πειστικές και ειλικρινείς απαντήσεις στο debate;
- Κ.Μητσοτάκης (ΝΔ) (9%, 1.989 Votes)
- Α.Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) (17%, 3.955 Votes)
- Ν.Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) (2%, 443 Votes)
- Δ.Κουτσούμπας (ΚΚΕ) (4%, 1.031 Votes)
- Κ.Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) (22%, 5.078 Votes)
- Γ.Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) (4%, 905 Votes)
- Κανένας (38%, 8.872 Votes)
- Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (3%, 806 Votes)
Σύνολο ψήφων: 23.079
Με τις προσφυγές ζητείται να ακυρωθούν οι αποφάσεις οριοθέτησης του επίμαχου ρέματος, το οποίο αποτελεί ένα πλούσιο οικοσύστημα στο οποίο ζουν πάνω από 150 είδη πουλιών, ως ευθέως αντίθετες στο Ευρωπαϊκό και εθνικό περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο και να σταματήσει η εκχέρσωσης του ρέματος.
Σε ανακοίνωση της, η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας τονίζει ότι οι εργασίες τσιμεντοποίησης του ρέματος άρχισαν «εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου και τα πουλιά φεύγουν πανικόβλητα από τις φωλιές τους, τα αυγά, τα νεογνά και οι φωλιές καταστρέφονται».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνους, σε ανάρτηση του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το έργο έχει λάβει όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντολογικές και τεχνικές εγκρίσεις σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, και υλοποιείται με γνώμονα την επιστημονική τεκμηρίωση ότι η διευθέτηση ποταμών ή ρεμάτων είναι αναγκαία όταν διέρχονται από κατοικημένες περιοχές ώστε σε περίπτωση ακραίων φαινομένων να προστατεύονται πλήρως ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και δραστηριότητες».