Οι υποψήφιοι των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Οι υποψήφιοι για τα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας έχουν μπροστά τους μια διαδικασία που μοιάζει με λίγο πολύ με… λαβύρινθο.
Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο μέχρι και την Δευτέρα 18/7/2022 (και ώρα 23:59), για να μπορούν να συμμετέχουν στην επιλογή για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τα δεδομένα φέτος έχουν εκ νέου αλλάξει και το κυριότερο, τα βαθμολογικά «εισιτήρια» ανά τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας υπολογίζονται διαφορετικά, καθώς ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές των μαθημάτων βαρύτητας για τα προγράμματα τους.
Τέσσερις κρίσιμες συμβουλές για τη σωστή συμπλήρωση του Mηχανογραφικού Δελτίου:
– Ο αριθμός δίπλα σε κάθε τμήμα του Μηχανογραφικού μας Δελτίου είναι η δήλωση επιθυμίας μας που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόρια μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική.
– Ένας μαθητής μπορεί, αν το επιθυμεί, να δηλώσει ακόμη και όλα τα τμήματα από το πεδίο που έχει πρόσβαση.
– Αν έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν σημαίνει ότι θα δηλώσετε 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό σας. Διασφαλίστε πως είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.
– Μην αλλάζετε τις επιλογές σας επειδή είχατε καλύτερη επίδοση από ότι περιμένατε.
Ο τρόπος που θα επιλέξετε σπουδές και επάγγελμα και θα τα ιεραρχήσετε στο μηχανογραφικό σας:
– Ο κάθε μαθητής πρέπει να δηλώσει αυτό που επιθυμεί
– Ο μαθητής θα πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι κλίσεις του και πως μπορεί να τις αξιοποιήσει δημιουργικά μέσω ενός επιστημονικού κλάδου.
– Μην παραβλέψετε τμήματα τα οποία ενδεχομένως έχετε πρόσβαση αλλά δεν γνωρίζετε επακριβώς σε ποιον κλάδο ή επάγγελμα οδηγούν. Κοιτάξτε με προσοχή το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα συνδεόμενα επαγγέλματα κ.λπ. Δεν εξετάζουμε μόνο τα τμήματα που γνωρίζουμε ή μας ενδιαφέρουν και αγνοούμε παντελώς τα υπόλοιπα
– Μην παρασύρεστε από τα (υψηλά ή χαμηλά) μόρια ενός τμήματος. Υπάρχουν τμήματα που είναι χαμηλά βαθμολογικά και πρακτικά μας δίνουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με ομοειδή τμήματα που βρίσκονται σε υψηλότερες βαθμολογίες.
– Δείτε και μελετήστε αξιόλογες μελέτες και έγκυρη αρθρογραφία αναφορικά με την αγορά εργασίας.