ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

«Σφαγή» υποψηφίων λόγω ΕΒΕ: «Δώρο» στα κολλέγια το 33% (!) των υποψηφίων – Σχολές κινδυνεύουν με «λουκέτο»

Ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα

«Σφαγή» υποψηφίων λόγω ΕΒΕ: «Δώρο» στα κολλέγια το 33% (!) των υποψηφίων – Σχολές κινδυνεύουν με «λουκέτο»

Για ακόμη μια χρονιά συνεχίζεται η «σφαγή» υποψηφίων, καθώς ένας περίπου στους τρεις θα μείνει εκτός Πανεπιστημίου, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). 

Λόγω της ΕΒΕ αναμένεται και φέτος να υπάρχουν περίπου 11.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ, με τους μαθητές να γίνονται «δώρο» στα πανάκριβα κολλέγια που (μέχρι στιγμής) δίνουν διπλώματα χωρίς καμία αξία. 

Μια κατάσταση που καλείται αν λύσει -τουλάχιστον από του χρόνου- ο νέος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα Τμήματα, τα οποία προχωρούν φέτος σε εξορθολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, χαμηλώνοντας τους συντελεστές, που την διαμορφώνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) – Όπλα. «Τις δύο προηγούμενες χρονιές, έμειναν πάνω από 100 θέσεις κενές κάθε φορά, εξαιτίας της χρήσης του μέγιστου συντελεστή, που ήταν 1,2», αρχίζει να εξηγεί ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – ερευνητής.

«Ο στρατός δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αξιωματικούς, όμως. Οπότε φέτος προχώρησαν σε μείωση του συντελεστή της ΕΒΕ από το 1,2 στο 1. Το 2021, όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται η ΕΒΕ, από τις 258 διαθέσιμες θέσεις στη Σχολή Ευελπίδων, καλύφθηκαν οι 155 – έμειναν, δηλαδή, κενές, 103 θέσεις. Πέρσι, το 2022, από τις 226 ανοιχτές θέσεις, εισήχθησαν μόνο 87 υποψήφιοι, επομένως 139 θέσεις έμειναν κενές.
 
Αντίστοιχα, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων – Μάχιμοι, πέρσι ήταν 16 οι κενές θέσεις, αφού από τις 46 διαθέσιμες θέσεις, καλύφθηκαν οι 25.
Φέτος, στη συγκεκριμένη σχολή, μείωσαν τις απαιτήσεις τους, με το συντελεστή ΕΒΕ, να κατεβαίνει από το 1,2 στο 0,9».

Στις Πανελλαδικές 2023, η κατάσταση αλλάζει για τις συγκεκριμένες σχολές: οι φετινοί υποψήφιοι θα είναι πιο εύκολο να μπουν, γιατί δεν θα τους ‘κόβει’ η ΕΒΕ λόγω μειωμένων συντελεστών.

«Με τα νέα δεδομένα, αν πέρσι για να περάσει κάποιος στην Ευελπίδων, έπρεπε να έχει μέσο όρο 14,24, φέτος η βαθμολογική του επίδοση αρκεί να είναι 12,34. Με αριθμό εισακτέων 218 άτομα, αναμένεται να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων», επισημαίνει ο κ.Στρατηγάκης.

Άλλες αξιοσημείωτες μειώσεις σε συντελεστές ΕΒΕ, οι οποίες θα αύξαναν την πιθανότητα των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ, δεν παρατηρούνται.

Πολλές οι κενές θέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μένουν αρκετές κενές θέσεις σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ως συνέπεια των υψηλών συντελεστών διαμόρφωσης ΕΒΕ.

Σύμφωνα με τον κ.Στρατηγάκη, «Πέρσι έμειναν 2.060 κενές θέσεις, σε Τμήματα, όπως είναι το Μαθηματικό, το Φυσικό, η Φιλολογία, καθώς ορίζουν τον ανώτερο δυνατό συντελεστή στην ΕΒΕ, με στόχο να μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών τους», διαπιστώνει ο κ.Στρατηγάκης, δίνοντας και τα σχετικά παραδείγματα: «πέρσι, στο Μαθηματικό Αθήνας έμειναν 30 κενές θέσεις και 37 στη Θεσσαλονίκη. Στο Φυσικό Θεσσαλονίκης έμειναν 29 θέσεις κενές. Πολλές ήταν οι ακάλυπτες θέσεις και στη Φιλολογία: 97 στην Αθήνα και 95 στη Θεσσαλονίκη.
Παρά τον υψηλό αριθμό κενών θέσεων, οι σχολές δεν άλλαξαν φέτος τον συντελεστή της ΕΒΕ, επομένως, δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για να συμπληρωθούν οι θέσεις».

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η περίπτωση της Νοσηλευτικής Σχολής στο Διδυμότειχο, η οποία βρίσκεται πλέον στο όριο της ύπαρξης, εξαιτίας της υψηλής ΕΒΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως αναφέρει ο κ.Στρατηγάκης, «πέρσι, δεν πέρασε κανένας υποψήφιος από το ΓΕΛ με τις 109 διαθέσιμες θέσεις, να μένουν όλες κενές. Ωστόσο, και τις τρεις χρονιές, που εφαρμόζεται η ΕΒΕ, η Σχολή διατηρεί τον ίδιο συντελεστή: 1. Να σημειωθεί πως το 2021, οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν 12,12 μέσο όρο, το 2022 έπρεπε να έχουν γράψει μέσο όρο 12,03 ενώ φέτος, ο μέσος όρος πρέπει να είναι 11,64. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κενές θέσεις – χαρακτηριστικά, το 2021 υπήρχε μόνο ένας επιτυχών από το ΓΕΛ και 101 κενές θέσεις. Κάποιες ακόμη θέσεις συμπληρώθηκαν από υποψήφιους ΕΠΑΛ, ίσως και ορισμένους που μπήκαν με τις ειδικές κατηγορίες, όπως οι πολύτεκνοι ή με το 10%. Συνολικά, ο αριθμός των φοιτητών είναι 5-10. Ένα τέτοιο τμήμα δεν είναι βιώσιμο», καταλήγει ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.