ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Είμαι ο Στέφανος»! Ξανασυστήνεται μετά από ένα χρόνο!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ το Σάββατο η κηδεία του 26χρονου Ιωνά που σκοτώθηκε στο Ισραήλ 

Ο Ιωνάς ήταν ένας νέος με διπλή υπηκοότητα, ελληνική και ισραηλινή

Στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ το Σάββατο η κηδεία του 26χρονου Ιωνά που σκοτώθηκε στο Ισραήλ 

Η κηδεία του 26χρονου Ιωνά Καρούση, ο οποίος έπεσε νεκρός στην τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσαν δύο ένοπλοι στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ, θα γίνει το Σάββατο 5/10 στην Ιερουσαλήμ.

Η κηδεία του αδικαχαμένου νεαρού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 12.00 στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο στην Πύλη του Προφήτη Δαβίδ ή Πύλη Σιών, στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, μνημόσυνο για τον άτυχο Ιωνά θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει και η κοπέλα του, Μαργαρίτα, σε story που δημοσίευσε στα social media.

Ποιος ήταν ο Ιωνάς Καρούσης

Ο Ιωνάς ήταν ένας νέος με διπλή υπηκοότητα, ελληνική και ισραηλινή, ο οποίος γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1998 στο Τελ Αβίβ και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ έχοντας πάντα στενές σχέσεις με την Ελλάδα και την πόλη καταγωγής του, τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ιωνάς ήταν γιος δύο διακεκριμένων επιστημόνων. Ο πατέρας του, Δημήτρης Καρούσης, είναι καθηγητής νευρολογίας και ειδικός στη σκλήρυνση κατά πλάκας στο νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, ενώ η μητέρα του είναι επίσης γιατρός και επιστήμονας.

Ο Δημήτρης Καρούσης άφησε τη Θεσσαλονίκη το 1988, όταν μετακόμισε στο Ισραήλ για να συνεχίσει την ακαδημαϊκή και ερευνητική του πορεία.

Από το 2003, είναι καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, ενώ παράλληλα διευθύνει το Κέντρο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας του Ισραήλ. Είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας με συνεχή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους ελληνικούς ακαδημαϊκούς φορείς.

Η μητέρα του Ιωνά, Ράνια, που έχει επίσης ιατρικό υπόβαθρο, υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην ανατροφή και την καλλιέργεια του ταλέντου του γιου της, που από μικρή ηλικία έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις τέχνες.

Ο Ιωνάς παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη Μουσική Ακαδημία της Ιερουσαλήμ για 12 ολόκληρα χρόνια, συνδυάζοντας την αγάπη του για τη μουσική με τις σπουδές του στη βιολογία, τα αγγλικά και την τέχνη. Οι γονείς του φρόντισαν να του δώσουν μια πλούσια εκπαίδευση και την ευκαιρία να αναπτύξει ποικίλα ενδιαφέροντα.

Από το 2020, ο Ιωνάς σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, όπου σύμφωνα με όσους τον γνώριζαν, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές του, αναμενόταν να διαπρέψει.

Το πάθος του για τη δημιουργικότητα και το σχέδιο τον οδήγησε να επιλέξει την αρχιτεκτονική ως τομέα σπουδών, και ήταν αφοσιωμένος στη δημιουργία έργων που αντανακλούσαν τη βαθιά αισθητική του αντίληψη. Παράλληλα, είχε υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του αγαπούσε το μπάσκετ και τον αθλητισμό, παραμένοντας ενεργός και κοινωνικά ενσωματωμένος στην κοινότητά του.

Ο Ιωνάς δεν έχασε ποτέ τη σύνδεσή του με την Ελλάδα. Συχνά ταξίδευε στη χώρα για να επισκεφτεί συγγενείς και φίλους, ενώ οι οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα ήταν μια σταθερή παράδοση. Τον περασμένο Απρίλιο, πέρασε αρκετές μέρες στην Αθήνα, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης με αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο θείος του, που ζει στη Θεσσαλονίκη, τον περιγράφει ως έναν νέο γεμάτο καλοσύνη, πάντα πρόθυμο να προσφέρει βοήθεια στους άλλους, με βαθύ σεβασμό προς την οικογένειά του και αφοσίωση στις σπουδές του. «Ήταν το πιο καλόψυχο παιδί που έχω γνωρίσει. Ποτέ δεν είπε κακή κουβέντα για κανέναν», λέει χαρακτηριστικά ο θείος του.

Η ακαδημαϊκή πορεία του Ιωνά ήταν εξαιρετική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, δεν αρκέστηκε μόνο στα θεωρητικά μαθήματα. Εργαζόταν σε διάφορα πρότζεκτ αρχιτεκτονικής, και τη στιγμή της τραγικής επίθεσης βρισκόταν στον σταθμό του τρόλεϊ στη Γιάφα για να τραβήξει φωτογραφίες για μια εργασία που σχετιζόταν με το πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των συγγενών του, η επίθεση τον βρήκε κυριολεκτικά στο «λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή». Η οικογένειά του, μέχρι και την τελευταία στιγμή, προσευχόταν ότι επρόκειτο για κάποιο λάθος, αλλά η τραγική αλήθεια επιβεβαιώθηκε όταν οι γονείς του αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν τη σορό του στο νοσοκομείο.

Ο πατέρας του, Δημήτρης Καρούσης, με βαρύ ψυχολογικό φορτίο, μίλησε για την τρέλα της συνεχούς βίας στην περιοχή, αναφέροντας: «Και οι μεν και οι δε, με το κοράνι και την Παλαιά Διαθήκη, κοιτάνε συνεχώς να σκοτώνουν ένας τον άλλον. Και αυτή η τρέλα σκοτώνει αθώους ανθρώπους, ανθρώπους στο άνθος της ηλικίας τους, τους καλύτερους ανθρώπους».

Η σύντροφος του Ιωνά, Μαργαρίτα, αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της μέσω συγκινητικών αναρτήσεων στο Instagram, δηλώνοντας: «Δεν γίνεται να έχεις φύγει. Καρδιά μου, κούκλε μου, μοναδικέ μου. Θα σε αγαπώ για πάντα», ενώ μια δεύτερη ανάρτηση ανέφερε «Φύλακα άγγελέ μου».

Ο Ιωνάς άφησε πίσω του μια οικογένεια που τον λάτρευε, φίλους που τον θαύμαζαν και μια κοινότητα που θρηνεί για την απώλεια ενός από τα πιο ελπιδοφόρα μέλη της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κηδεία του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ενώ η ελληνική κοινότητα της περιοχής βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας, προσφέροντας τη στήριξή της σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.