Με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες πριν τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη (13/2) στις 12 το μεσημέρι.
Η συνολική εκπροσώπηση θα είναι από 15 ανθρώπους και συγκεκριμένα: έξι από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία μέχρι το Βόλο, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και έναν από την Πελοπόννησο.
Οι αγρότες διανυκτέρευσαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας και θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι και στις 3 το μεσημέρι. Με συνεχόμενα κορναρίσματα και ακολουθώντας τις υποδείξεις των αστυνομικών από τον κόμβο Πλατυκάμπου, χθες το βράδυ στάθμευσαν στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας για 2η φορά μέσα σε διάστημα 12 ημερών, κάνοντας πράξη μία εκ των αποφάσεων την πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ για δράσεις εντός των πόλεων.
Στο κάλεσμά της, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «μας ενώνει η ανάγκη για φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, που θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τα κοινά βάσανα που μας φορτώνει η αντιλαϊκή πολιτική, όπως η φοροεπιδρομή, η ενεργειακή φτώχεια. Ταυτόχρονα δίνουμε συνέχεια στον συντονισμένο μας αγώνα για να μπορέσουν οι πλημμυροπαθείς του νομού να ορθοποδήσουν και να μείνουν στον τόπο τους».
«Η θέση των τρακτέρ δεν είναι εδώ, είναι στα χωράφια. Για όσο, όμως, έχουμε δύο μέτρα νερό στη γη μας και δε μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, θα βγαίνουμε στους δρόμους να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν» ανέφερε ο Δημήτρης Γαλάνης από την Αμυγδαλή Αγιάς, παρακάρλιος αγρότης.
Παράλληλα, αγροκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στον Ε-65 προχώρησαν χθες σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Εκεί τους ανέμεναν δεκάδες φορείς και σωματεία, δείχνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν. Περίπου 20 τρακτέρ έφτασαν από το μπλόκο στην πλατεία. Συμβολικά οι αγροκτηνοτροφοι πέταξαν άχυρα και γάλα, «ό,τι απέμεινε από τον κάμπο που πλημμύρισε».
Οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τον Κάμπο. Αναμένουν την απάντηση εάν θα γίνει δεκτό αυτό το αίτημα. Παράλληλα, διαμόρφωσαν την αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο, όπως επισημαίνουν, αναμένουν ειλικρινή διάλογο και λύσεις.
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με συμβολικούς αποκλεισμούς χωρίς κλιμάκωση μέχρι την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά την οποία θα επανεξετάσουν τη στάση τους.
Τα βασικά τους αιτήματα, που γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό είναι: Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου, επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα, αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία, κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές και έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα
Δείτε φωτογραφίες από την Καρδίτσα και τη Λάρισα:
Χθες αγρότες από τη Θεσσαλονίκη απέκλεισαν για περίπου 15 λεπτά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.
Η ΕΛΑΣ έστησε μπλόκο στους αγρότες ώστε να μην βγάλουν τα τρακτέρ στο οδόστρωμα. Μετά από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία συμφωνήθηκε οι αγρότες να αποκλείσουν το ρεύμα της ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη κινούμενοι με τα πόδια. «Την Τρίτη στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, περιμένουμε να ακούσουμε ουσιαστικές και έμπρακτες απαντήσεις από την κυβέρνηση. Αν δεν συμβεί αυτό, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» τονίζουν οι παραγωγοί των Μαλγάρων.
Αγρότες απέκλεισαν για ακόμη μια μέρα την Ε.Ο Χαλκιδικής – Νέων Μουδανιών
Εν τω μεταξύ στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών προχώρησαν στις χθε0 το απόγευμα οι αγρότες στον κόμβο των Μουδανιών.
O δρόμος παρέμεινε κλειστός και στα δύο ρεύματα από τις 18:00 έως τις 20:00. Σημειώνεται ότι οι αγρότες αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων μέχρι την Τρίτη, οπότε έχει οριστεί η συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό.
Συγκροτήθηκε η επιτροπή που θα συναντήσει τον Μητσοτάκη – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Σίνδο
Εντωμεταξύ την 15μελή αντιπροσωπεία τους που θα εκπροσωπήσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στην επερχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αναμένεται να γίνει την Τρίτη 13/2 στην Αθήνα, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στην Σίνδο, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη, και στην οποία έδωσαν το «παρών», εκπρόσωποι από τουλάχιστον 50 αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.
«Από την κυβέρνηση μας διεμήνυσαν για 10 άτομα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εμείς πιέσαμε για 15, εκ των οποίων οι έξι θα είναι από Βόρεια Ελλάδα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας ότι η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων από τα αγροτικά μπλόκα της χώρας, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στη διάρκειά της τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν τις κινητοποιήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αποχωρήσουν από τα αγροτικά μπλόκα ενόψει της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό και σε συνέχεια του μηνύματος που έστειλε η κυβέρνηση ότι θα γίνει διάλογος μόνο εάν οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ο κ. Βαφειάδης σημείωσε: «Μα δεν κλείνουμε τους δρόμους, ούτε και δημιουργούμε ταλαιπωρία στους πολίτες και για αυτό και η πλειονότητα των κοινωνικών τάξεων στηρίζει τον αγώνας μας. Με τις κινητοποιήσεις μας θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που μας οδηγούν στον αφανισμό και τους Έλληνες πολίτες στην κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντων».
Μοίρασαν 200 μπουκαλάκια με γάλα στο Δερβένι- Συνέχεια κινητοποιήσεων
Σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας προχώρησαν και χθες αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, αν και υπάρχουν και κάποιοι που θα προβούν σε δίωρη αντίστοιχη κινητοποίηση από τις έξι το απόγευμα. Ορισμένοι δε, όπως αυτοί στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, έκλεισαν το δρόμο από τη μία το μεσημέρι και για ένα δίωρο, αφήνοντας ωστόσο μία λωρίδα ελεύθερη για τη διέλευση των οχημάτων και φορτηγών.
Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι, σε άλλα αγροτικά μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν άλλου είδους δράσεις, που όμως όλες τους στοχεύουν στον ίδιο σκοπό, να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «δεν θα κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και επιβίωσή τους», όπως υποστηρίζουν.
Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερία, όπως μεταξύ άλλων κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, Γιαννιτσά και Χαλκηδόνα.
Μάλιστα, στο μπλόκο του Δερβενίου, δυναμικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι και μοίρασαν 200 μπουκάλια των 500 Ml στα διερχόμενα οχήματα και φορτηγά από την παράπλευση οδό. «Πέρυσι πουλούσα 1,60 ευρώ/λίτρο το πρόβειο γάλα, τον Νοέμβριο η τιμή του έπεσε στο 1,55 ευρώ/λίτρο, τον Δεκέμβριο στο 1,50 ευρώ/λίτρο και τώρα μας είπαν ότι στο τιμολόγιο Ιανουαρίου θα το δούμε στο 1,40 ευρώ/λίτρο», σημειώνει το μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Γιάννης Παναγιωτίδης, προσθέτοντας «για όσα λέω έχω όλα τα σχετικά τιμολόγια».
Στο μεταξύ σήμερα στις 19.30, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. «Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», σημειώνει ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης και προσθέτει: «παλεύουμε για την επιβίωσή μας». Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει «ο αποκλεισμός στα τελωνεία δεν σημαίνει ταλαιπωρία για τους πολίτες που είτε βγαίνουν από τη χώρα μας, είτε εισέρχονται σε αυτήν. Ουσιαστικά σταματάμε τα φορτηγά που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα και ζητάμε να γίνει έλεγχος σε αυτά», τονίζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την 15μελη επιτροπή τα έξι μέλη θα είναι από τη Θεσσαλία. Πρόκειται για τον Ρίζο Μαρούδα και τον Βαγγέλη Παπαγιαννούλη από τη Λάρισα, τον Κώστα Τζέλλα και τον Γιάννη Τσούτρα από την Καρδίτσα, τον Χρήστο Πάντζιο από τη Μαγνησία και τον Γιάννη Σδράλη από τα Τρίκαλα.