Την τελευταία της πνοή άφησε τη Δευτέρα (24/7) η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε ηλικία 80 ετών.
Η Μ.Βαρδινογιάννη αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην κοινωνική προσφορά, γεγονός που την κατέστησε προσωπικότητα-σύμβολο της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα.
Το μέγεθος της συνεισφοράς της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου γύρω της, λόγω της ευρύτητας και της πολυπλοκότητάς του, είναι δύσκολο να αποτιμηθεί επακριβώς. Ωστόσο, σχετικά με τη σημασία που είχε το έργο της για την ελληνική κοινωνία -και όχι μόνο- ενδεικτικές είναι δύο παράμετροι: Η πρώτη αφορά σε κάποια βασικά ποσοτικά δεδομένα της δράσης της. Η δεύτερη στα δεκάδες συλλυπητήρια μηνύματα τα οποία απηύθυναν επιφανείς προσωπικότητες από τον πολιτικό, θρησκευτικό και επιχειρηματικό κόσμο.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στο πλαίσιο δράσεων του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας». Από το 1999 ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών διεθνών κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων και οργανισμών, ενώ συνεργαζόταν επίσης με μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο της είχε αποσπάσει πλήθος διεθνών διακρίσεων και βραβείων.
Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων δεδομένων, όπως παρουσιάστηκαν στις 23/2/2022 στην τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στα 32 χρόνια της λειτουργίας του (έως το 2022), ο Σύλλογος είχε διαθέσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου στην Ελλάδα. Με στόχο να πετύχει την πλήρη θεραπεία από τον καρκίνο σε αναλογία 4 στα 4 από τα πάσχοντα παιδιά, ενώ έως σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έχουν σωθεί περισσότεροι από 1.000 καρκινοπαθείς ανήλικοι.
Από την αρχή της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας έχουν πραγματοποιηθεί 168.112 ημερήσιες νοσηλείες, 37.182 νοσηλείες και συνολικά 1.340 μεταμοσχεύσεις από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.
Μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» 60 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε παιδιά με καρκίνο, 17.149 ημερήσιες νοσηλείες και 3.277 νοσηλείες.
Ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ λειτούργησε προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση της Πανδημίας. Συνολικά έχουν φιλοξενηθεί περισσότερες από 2.300 οικογένειες από την έναρξη της λειτουργίας του, όπου εκεί έχουν βρει ένα δεύτερο σπιτικό και αμέριστη στήριξη. Το 2021 φιλοξενήθηκαν 44 οικογένειες λόγω των συνθηκών, ενώ ετησίως φιλοξενούνται περίπου 100 οικογένειες.
Επίσης, από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχουν εγγραφεί 123.500 εθελοντές δότες. Μέσα στο 2021 εγγράφηκαν 10.463 νέοι εθελοντές δότες.
Έχουν βρεθεί συνολικά 186 συμβατοί δότες που έδωσαν μόσχευμα σε 186 ασθενείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, των οποίων η ζωή εξαρτιόταν αποκλειστικά από αυτό. Μέσα στο 2021 βρέθηκαν 59 συμβατοί δότες. Όλοι οι συμβατοί δότες έσπευσαν να δώσουν μόσχευμα παρά την ανασφάλεια της πανδημίας και αυτό δηλώνει μεγάλη τους ευαισθησία και υπευθυνότητα.
Ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν μόσχευμα μέσα στη χρονιά που πέρασε ήταν 20 παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών και πάνω. Μέσα στο 2021, βρίσκοντας και παρέχοντας συμβατό μόσχευμα μυελού, ο Σύλλογος βοήθησε να σωθούν 47 ασθενείς στην Ελλάδα και 12 ασθενείς στο εξωτερικό, σε ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Αγγλία, Καναδά, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ρωσία.
Ανάμεσα στα μεγάλα έργα του Συλλόγου συμπεριλαμβάνονται η πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (1993) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ (1999) όπου φιλοξενούνται παιδιά με καρκίνο από την επαρχία και ξένες χώρες που κάνουν θεραπείες και οι γονείς τους, το Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα με το όνομα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» (2010), την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» (2014), το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα (2020) στο οποίο έχουν ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία οι 10 πρώτες προηγμένες κυτταρικές θεραπείες.
Το συγκεκριμένο Κέντρο είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στον κόσμο σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, που είναι εγκεκριμένα για την εφαρμογή προηγμένων κυτταρικών θεραπειών με γενετικά επεξεργασμένα κύτταρα, έχοντας λάβει την ευρωπαϊκή άδεια από τον ΕΟΦ. Πρόσφατα εγκρίθηκε και η πρώτη στην Ελλάδα κλινική μελέτη θεραπείας ασθενών με CAR-T λεμφοκύτταρα που παράγονται στο συγκεκριμένο Κέντρο.
Μεγάλη διάκριση επίσης αποτελεί και η πρόσφατη ένταξη των Ογκολογικών Τμημάτων του Νοσοκομείου στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια ογκολογικά – αιματολογικά νοσήματα (European Reference Networks- ERNs).