Ο Μιχάλης Ανδριανάκης, κορυφαίος αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, «έφυγε» σήμερα από την ζωή. Νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο Χανίων.
Πρόκειται για έναν σημαντικό μέλος της οικογένειας των αρχαιολόγων με αξιοσημείωτο έργο στα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη. Με σοβαρό επιστημονικό και συγγραφικό έργο, μέτοχος των κοινωνικών δικτύων και κινημάτων που αφουγκραζόταν τις ανησυχίες και προβληματισμούς της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.
Παρά τα θέματα υγείας που αντιμετώπιζε παρέμενε ενεργός σε προσκλήσεις των κοινωνικών κινημάτων αλλά και σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική και μνημειακή κληρονομιά των Χανίων και της Κρήτης.
Το «αντίο» του αντιπεριφερειάρχη Χανίων
Στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, αναφέρει:
«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας. ‘Άνθρωποι που με το έργο τους σμιλεύουν το χρόνο, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον τόπο τους, οδηγός ζωής για την Κοινότητα που είχε την καλή τύχη να είναι μέλη της.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Σπουδαίος Αρχαιολόγος, ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, μαχητής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν έπαψε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, να συμμετάσχει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Χανίων. Πριν ένα μήνα, παρουσιάσαμε το βιβλίο του, «Χανιά: Μνημεία και Μνήμη», στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Και λίγες μέρες μετά, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στη Μνήμη του Μπιάτζιο Τζουλιάνι, διοικητή της ενετικής φρουράς στο Νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, στα Θοδωρού και στο Πνευματικό Κέντρο, όπου ήταν και ομιλητής.
Η πρόωρη εκδημία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, στα Χανιά, σε ολόκληρη την Κρήτη. Το έργο του παραμένει πάντα ζωντανό, μέσα από τις θέσεις που υπηρέτησε, τα Μνημεία που συντήρησε και αναστύλωσε, μέσα από την πλούσια βιβλιογραφία που μας άφησε παρακαταθήκη. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.
Καλό Ταξίδι Φίλε Μιχάλη».
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης, επί χρόνια προϊστάμενος της εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπηρέτησε ως Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού στο διάστημα 1975-2000 και κατόπιν τοποθετήθηκε διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μέχρι το 2011.
Συγγραφέας, αρθρογράφος, πρόεδρος και μέλος επιστημονικών επιτροπών, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα, αποκατάσταση διατήρηση και ανάδειξη βυζαντινών, μεταβυζαντινών Μνημείων στα Χανιά και σε ολόκληρη την Κρήτη.
Στάθηκε δε στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας διεκδικήσεις της κοινωνίας των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά. Ως αυτοδιοικητικός τη δεκαετία του ’90 στην τότε Νομαρχία Χανίων, υπερασπίστηκε ένθερμα την αρχή ότι στους πολίτες ανήκουν τα Μνημεία και η υποχρέωση να τα παραδώσουν αλώβητα στις επόμενες γενιές.
Με καταγωγή από τον Αποκόρωνα ο Μιχάλης Ανδριανάκης θεωρούνταν από πολλούς δάσκαλος και η αιτία που γνώρισαν την αξία της μνημειακής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.