Κινέζοι επιστήμονες απαντούν στις θεωρίες προέλευσης του κορωνοϊού και σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Science China: Life Sciences.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ο ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19, μπορεί να αποτελεί μόνο προιον μιας φυσικής εξέλιξης με πολλά στάδια και έτσι είναι σχεδόν απίθανο να έχει δημιουργηθεί στην αγορά της Γουχάν ή σε κάποιο εργοστάσιο.

Το άρθρο αυτό ουσιαστικά «αποκρούει» άλλες επιστημονικές απόψεις που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ο κορωνοϊό να έχει προέλθει από ατύχημα σε εργαστήριο.

Ο ΠΟΥ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαική Ένωση ζητούν πλήρεις λεπτομέρειες για την λειτουργία του Ιολογικού Ινστιτούτου της Γουχάν ενώ η Κίνα από την άλλη επιμένει πως ο κορωνοϊός είναι αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης ή εισήχθη στη χώρα μέσω κατεψυγμένων προϊόντων.

Το άρθρο για την προέλευσης του κορονοϊού υπογράφουν περισσότεροι από 20 κινέζοι μελετητές καθώς και έναν Βρετανό ερευνητή που συνεργάζονται με νοσοκομεία και πανεπιστήμια στην Κίνα ή με διάφορα ιδρύματα που έχουν σχέση με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Γου Τσουγκ Ι της Σχολής Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο Σουν Γιατ Σεν της Κίνας, ο κορονοϊός αποτελεί μια σταδιακή διαδικασία που καθοδηγείται από τη φύση και τονίζει πως «ένα είδος που προσαρμόζεται τέλεια στο περιβάλλον του, δεν προκύπτει αμέσως, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς μικρών βελτιώσεων από μεγάλο αριθμό τυχαίων μεταλλάξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επομένως ο SARS-CoV-2 ως ο «τέλειος» ιός πρέπει να είναι το προϊόν μιας φυσικής εξέλιξής, καθώς κανείς δεν θα μπορούσε να ξέρει εκ των προτέρων, πώς να δημιουργήσει έναν ιό που προσαρμόζεται τέλεια στον άνθρωπο».

Μάλιστα συνέκρινε αυτή τη διαδικασία με το μάρκετινγκ κινητών τηλεφώνων λέγοντας πως ακόμη και το πιο εξειδικευμένο εργαστήριο δεν θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει ένα σχέδιο που οδηγεί στο πιο δημοφιλές κινητό τηλέφωνο στον κόσμο με μια μόνο προσπάθεια.

«Το τέλειο προϊόν πρέπει να βασίζεται σε δοκιμές αγοράς και επαναλαμβανόμενες προσαρμογές.» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι δείχνει η μελέτη στα ποντίκια

Το ίδιο δείχνει και μια μελέτη σχετικά με τη μόλυνση ποντικίων με κορονοϊό που διαπιστώνει πως τα ποντίκα δεν μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορονοϊό αλλά οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει στελέχη του SARS-CoV-2 που θα μπορούσαν να μολύνουν ποντίκια μέσω τεχνητής διαδικασίας.

Όμως ακόμη και έτσι αυτά τα τεχνητά στελέχη δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν μεγάλη έκρηξη της λοίμωξης στον πληθυσμό των ποντικιών.

«Επαναλαμβανόμενες ήττες»

Σύμφωνα με τον καθηγητή πριν από την πρώτη εστία του κορονοϊού που έγινε γνωστή, ο ιός είχε περάσει από αμοιβαίες μολύνσεις μεταξύ άγριων ζώων και ανθρώπων και σταδιακά συσσωρεύθηκαν μεταλλάξεις προσαρμοσμένες στο ανθρώπινο σώμα.

«Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης μόλυνσης, ο ιός υπέστη επαναλαμβανόμενες ήττες έως ότου εξελίχθηκε στα τρέχοντα στελέχη που είναι εξαιρετικά κατάλληλα για μαζική μετάδοση», πρόσθεσε.

Όσο για το ενδεχόμενο να είναι τεχνητός ο κορονοϊός οι κινέζοι επιστήμονες επιμένουν πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αμφιλεγόμενοι καθώς δεν έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης.

Σε αυτό υπάρχει κοινή γραμμή με τον ΠΟΥ ο οποίος τον Μάρτιο στην πλήρη έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων που είχε ταξιδέψει στη Γουχάν αναφέρει πως η εκδοχή να έχει δραπετεύσει ο κορωνοϊός από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!