Θέση για το σκάνδαλο κατασκοπείας με το λογισμικό Pegasus παίρνει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην εργαζόμενος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο υποκλοπών επικοινωνιών, απορρίπτει ορισμένους από τους ισχυρισμούς της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, σχετικά με το λογισμικό Pegasus.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει έντονη αναταραχή από τις αποκαλύψεις για υποκλοπές μέσω του εν λόγω λογισμικού και παρότι η εταιρεία ισχυρίζεται πως αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει σε κινητά τηλέφωνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σνόουντεν τη διαψεύδει.
Με σειρά από tweets του, σχολιάζει την υπόθεση ξεκαθαρίζοντας πως ακόμη και αμερικανικά νούμερα τηλεφώνων μπορούν να πέσουν θύματα του λογισμικού.
«Οι ισχυρισμοί της NSO περί “τεχνολογικής αδυναμίας” να κατασκοπεύσει αμερικανικά νούμερα τηλεφώνων είναι εξόφθαλμο ψέμα» επεσήμανε σε ένα από τα τιτιβίσματά του.
NSO's claim that it is "technologically impossible” to spy on American phone numbers is a bald-faced lie: a exploit that works against Macron's iPhone will work the same on Biden's iPhone.
Any code written to prohibit targeting a country can also be unwritten. It's a fig leaf. https://t.co/1C25G2OUx8
— Edward Snowden (@Snowden) July 20, 2021
Στη συνέχεια εξήγησε πως οι τοπικοί περιορισμοί στον εκάστοτε κώδικα, μπορεί εύκολα να σπάσουν.
Η μόνη λύση για να σταματήσει η παράνομη παρακολούθηση με τη χρήση τέτοιων λογισμικών είναι, σύμφωνα με τον Σνόουντεν, να «απαγορευτεί το εμπόριό τους» γενικά.
How else can NSO's country-code targeting prohibition be bypassed? Simple:
1) Target a specially-prepared device *you control* in an eligible country code
2) Forensically capture each exploit stage as it's served to your trap device
3) Reverse it
4) Retarget anyone, anywhere https://t.co/Kr8AvdR7cH
— Edward Snowden (@Snowden) July 20, 2021
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο ίδιος στον Guardian είχε προειδοποιήσει πως «οι συνηθισμένοι άνθρωποι» δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν το χακάρισμα των κινητών τους.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες βιομηχανίες, συγκεκριμένοι τομείς, από τους οποίους δεν υπάρχει καμία προστασία και γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να περιορίσουμε τον πολλαπλασιασμό αυτών των τεχνολογιών» είχε πει.
Στη λίστα των στόχων και το κινητό του Μακρόν
Σύμφωνα με την κοινή έρευνα που διεξήγαγε το Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία, το Pegasus έβαλε στο στόχαστρό του περισσότερα από 50.000 νούμερα τηλεφώνων σε 50 χώρες από το 2016.
Στη λίστα των πιθανών στόχων περιλαμβάνονται νούμερα με το κωδικό «+1» που ανήκει στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, φέρεται να ήταν το κινητό του Αμερικανού διαπραγματευτή για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, Ρόμπερτ Μάλεϊ, και διπλωματών των Ηνωμένων Εθνών που έχουν τη βάση τους στις ΗΠΑ.
Το Forbidden Stories έχει κοινοποιήσει τις λεπτομέρειες σχετικά με το ζήτημα σε 16 σημαντικά μέσα ενημέρωσης, που στη συνέχεια προχώρησαν στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.
Οι δηλώσεις του Σνόουντεν, έρχονται μετά τις αποκαλύψεις πως στη λίστα με τα κινητά που παρακολουθούνταν ήταν και αυτό του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Η γαλλική Le Monde επεσήμανε πως το νούμερο του Μακρόν ήταν μεταξύ των πιθανών στόχων μαροκινής υπηρεσίας ασφαλείας.
Να σημειωθεί πως πλην του Μακρόν μεταξύ των στόχων φαίνεται να ήταν και ο Ιρακινός Πρόεδρος, Μπαράμ Σαλίχ, και αυτός της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, αλλά και οι πρωθυπουργοί Αιγύπτου, Μαρόκου και Πακιστάν.
Η Γαλλία έχει ανοίξει φάκελο για την υπόθεση και διενεργεί σχετική έρευνα.
Η NSO Group, επιχειρώντας να υπερασπιστεί την ανάπτυξη του λογισμικού, σημείωσε πως στόχος ήταν μόνο εγκληματίες και τρομοκράτες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.