Ελάχιστα είναι τα αεροπλάνα που πετούν πάνω από το Θιβέτ, την περιοχή της Κίνας κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό;

Το Θιβέτ βρίσκεται σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μίας περιοχής που μοιράζεται τα σύνορά της με την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπουτάν.

Το οροπέδιο του Θιβέτ είναι μία περιοχή με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς τα βουνά φτάνουν τα 5.000 μέτρα υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ο αέρας σε εκείνο το σημείο, είναι σπάνιος.

Η πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή είναι πολύ δύσκολη, ως εκ τούτου είναι πολύ αραιοκατοικημένη. Στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ, μία περιοχή συνολικής έκτασης 1,2 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, ζουν μόλις 3,5 εκατ. άνθρωποι. Αυτό κάνει την πυκνότητα σε αυτήν την περιοχή της Κίνας, μόνο τρία άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Επιπλέον, με δεδομένο τον μικρό πληθυσμό, υπάρχουν λίγα αεροδρόμια ικανά να δεχτούν επιβατηγά αεροσκάφη.

Ο σπάνιος αέρας σε αυτήν την περιοχή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα, η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Πεκίνο με το Θιβέτ, περνά από υψόμετρο 4 με 5 χιλιομέτρων. Για τον λόγο αυτό, τα τρένα έχουν συστήματα προμήθειας αέρα, σχεδιασμένα να παρέχουν στους επιβάτες την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου.

Γιατί τα αεροπλάνα αποφεύγουν το Θιβέτ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πολλά αεροπλάνα αποφεύγουν να πετούν πάνω από το οροπέδιο του Θιβέτ.

Ο βασικότερος έχει να κάνει με την απειλή αποσυμπίεσης του αεροσκάφους. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το αεροπλάνο απελευθερώνει μάσκες οξυγόνου. Στο μεταξύ, οι πιλότοι ξεκινούν την κάθοδό τους στα 2.400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εδώ βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα του οροπεδίου του Θιβέτ: τα υψόμετρα στην περιοχή φτάνουν τα 5.000 μέτρα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν θα είναι εφικτό για ένα αεροπλάνο να κατέβει σε ασφαλές υψόμετρο. Εάν επιχειρήσει να το κάνει, θα συντριβεί.

Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο για τις πτήσεις πάνω από το οροπέδιο του Θιβέτ, είναι τα βουνά.

Οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση που απαιτεί μία γρήγορη προσγείωση, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην περιοχή γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το αεροσκάφος που βρίσκεται σε κίνδυνο θα συντριβεί σε υψηλό έδαφος.

Επίπεδα εδάφη δεν συνηθίζονται σε αυτό το οροπέδιο και αυτό εμποδίζει την κατάσταση.

Η έλλειψη αεροδρομίων στην περιοχή, συμβάλλει επίσης στο να μην είναι τόσο δημοφιλή τα δρομολόγια γύρω από το Θιβέτ. Υπάρχουν πέντε μεγάλα αεροδρόμια στην περιοχή. Το αεροδρόμιο της Λάσα, πρωτεύουσας της αυτόνομης επαρχίας του Θιβέτ, είναι το πιο σημαντικό και έχει όλα όσα απαιτούνται για να υποδεχθεί διαφόρων τύπων, αεροσκάφη.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της πτήσης, κάποια αεροσκάφη θα έπρεπε να πετάξουν πολλά περισσότερα λεπτά επιπρόσθετα, για να φτάσουν σε ένα αεροδρόμιο που μπορεί να τα δεχθεί.

Σε τέτοιες περιπτώσει, ο «χρόνος είναι χρήμα» και για αυτό τα αεροπλάνα αποφεύγουν το συγκεκριμένο οροπέδιο.

Προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να βελτιώσουν την προσβασιμότητα της περιοχής, οι κινεζικές αρχές σχεδιάζουν να χτίσουν τρία επιπλέον αεροδρόμια στην περιοχή.

Ακόμα κι αν ένα αεροπλάνο καταφέρει να προσγειωθεί σε αυτήν την αχανή και αραιοκατοικημένη περιοχή, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να καταφτάσει βοήθεια. Στην χειρότερη περίπτωση, οι επιζώντες θα κατέληγαν μόνοι τους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες στη μέση αυτού του απέραντου οροπεδίου.

Η ορεινή φύση του εδάφους, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα: αεροπλάνα που πετούν πάνω από το οροπέδιο, μπορεί να πέσουν σε σοβαρά κενά αέρος. Αυτό προκαλεί ανησυχία στους επιβάτες, οπότε κάποιες αεροπορικές εταιρείες προτιμούν να αποφεύγουν πτήσεις πάνω από την περιοχή ώστε οι πελάτες τους να νιώθουν άνετα και να έχουν μία πιο ευχάριστη πτήση.

Οι δυσμενείς συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν σε αεροπορικά συμβάντα στην περιοχή. Τα πιο σοβαρά συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 1.500 άνθρωποι πέθαναν και περίπου 600 αεροπλάνα χάθηκαν εκείνη την περίοδο.

Συγκρινόμενα με τις – υποτιθέμενες – μυστήριες εξαφανίσεις στο Τρίγωνο των Βερμούδων, τα περιστατικά στο οροπέδιο του Θιβέτ καταλήγουν να είναι πολύ πιο θανατηφόρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!