Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους έναν μεγάλο όγκο δεδομένων από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που ίσως βοηθήσει στην έρευνα για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών εντείνουν τις έρευνες μετά τις πιέσεις του Τζο Μπάιντεν να δώσουν μια οριστική απάντηση μέχρι τα τέλη του μήνα σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.
Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν καταλήξει σε δύο πιθανά σενάρια: ότι ο ιός προέκυψε από ανθρώπινη επαφή με μολυσμένη ζώο, ή από εργαστηριακό ατύχημα είχε πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις 26 Μαϊού, όταν ανακοίνωσε ότι έδωσε προθεσμία τριών μηνών για απαντήσεις. Πολλές πηγές είπαν στο CNN ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών μελετούν έναν γιγάντιο κατάλογο πληροφοριών με γενετικά σχέδια από δείγματα του ιού, τα οποία μελετήθηκαν στο εργαστήριο της Ουχάν.
Περίπλοκη η ανάλυση των δεδομένων
Παραμένει άγνωστο πότε ή πως απέκτησαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, δεδομένου ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται πλήρως στις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσης του κορωνοϊιού, αφού αρνήθηκε να παραδώσει στοιχεία για 174 πρώιμα κρούσματα σε ομάδα ερευνητών του ΠΟΥ, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο τα μηχανήματα, που εμπλέκονται στη δημιουργία και επεξεργασία τέτοιων γενετικών δεδομένων, είναι συνήθως συνδεδεμένα με εξωτερικούς διακομιστές, που βασίζονται στο cloud και ενδεχομένως να έχουν παραβιαστεί, ανέφεραν οι πηγές του CNN. Η ανάλυση των δεδομένων αυτών συνιστά μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις. Οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές στα Εθνικά Εργαστήρια του Υπουργείου Ενέργειας, μια ομάδα 17 κορυφαίων κυβερνητικών ερευνητικών ινστιτούτων. Αλλά η εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού που θα γνωρίζει μανδαρικά για να αναλύσει τα λίαν περίπλοκα κινεζικά δεδομένα αποτελεί εμπόδιο. «Προφανώς υπάρχουν επιστήμονες που έχουν άδεια (ασφαλείας)», δήλωσε ανώνυμη πηγή στο CNN. «Αλλά αυτοί που μιλούν μανδαρινικά και έχουν εξουσιοδότηση είναι λίγοι. Και δεν αρκεί να είναι απλά επιστήμονες, αλλά θα πρέπει να ειδικεύονται και στη βιολογία. Οπότε βλέπετε πόσο δύσκολο είναι αυτό».
Πολλοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Κίνα πιθανώς ήταν η πηγή προέλευσης του κορωνοϊού, μάλιστα οι Ρεπουμπλικανοί έδωσαν προ ημερών στη δημοσιότητα έκθεση, που υποστηρίζει ότι ξέφυγε από το εργαστήριο στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου του 2019. Αλλά και πολλοί ειδικοί, όπως διεθνή ΜΜΕ έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Το Πεκίνο, ωστόσο, αρνείται επίμονα κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις. Ερευνητές δεν έχον ακόμη εντοπίσει οριστικές αποδείξεις ότι ο ιός είτε διέρρευσε σκόπιμα από εργαστήριο είτε μεταπήδησε από ζώα σε ανθρώπους. Κι ο νέος όγκος δεδομένων που μελετούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι μάλλον απίθανο να συμπληρώσει όλα τα κενά στις γνώσεις μας για την προέλευση και την εξέλιξη του κορωνοϊού, σύμφωνα με το CNN. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και με μια πλήρη εικόνα του πρώιμου γονιδιώματος του ιού, χωρίς το κατάλληλο πλαίσιο, είναι απίθανο να εντοπίσουμε ποτέ την ακριβή προέλευσή του.