O Ζαΐχ Μπολσονάρου παρέστη σήμερα σε μια πρωτόγνωρη στρατιωτική παρέλαση μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο στη Μπραζίλια, εν μέσω κλίματος ανοικτής κρίσης με τους δικαστικούς θεσμούς.
Στο πλευρό των επικεφαλής του στρατού ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και πολλών υπουργών, ανάμεσά τους και του υπουργού Άμυνας, ο Μπολσονάρου παρακολούθησε την παρέλαση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.
Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι η παρέλαση είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό και είχε στόχο να καλέσει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο στα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή και τα οποία οργανώνονται κάθε χρόνο από το 1988.
Ωστόσο αναλυτές υπογράμμισαν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε παρέλαση τεθωρακισμένων και άλλων στρατιωτικών οχημάτων μπροστά από την έδρα των τριών εξουσιών μετά την πτώση της δικτατορίας στη Βραζιλία το 1985
Η πρωτοβουλία αυτή ερμηνεύθηκε ως μια απόπειρα επίδειξης ισχύος από την πλευρά του Μπολσονάρου, την ώρα που η δημοτικότητα του πρώην λοχαγού του στρατού βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Εξάλλου δικαστής του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα έρευνα εις βάρος του Βραζιλιάνου προέδρου για διασπορά ψευδών ειδήσεων μετά τις αλλεπάλληλες ατεκμηρίωτες επιθέσεις του εναντίον του εκλογικού συστήματος της χώρας.
Στη διάρκεια της παρέλασης δεκάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, με κάποιους από αυτούς να κρατούν πανό στα οποία είχαν γράψει συνθήματα με τα οποία ζητούσαν την επέμβαση του στρατού προκειμένου «να σωθεί η Βραζιλία».
Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε λίγο προτού το κοινοβούλιο εξετάσει μια πρόταση για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος της χώρας προκειμένου να θεωρούνται έγκυρα μόνο τα τυπωμένα ψηφοδέλτια.
Ο Μπολσονάρου έχει καταφερθεί επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που χρησιμοποιείται στη Βραζιλία από το 1996 και μετά, υποστηρίζοντας πως μέσω αυτού διαπράχθηκε νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2018 η οποία του στέρησε την νίκη από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο δεν έχει παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη για τον ισχυρισμό του.
Ο πρόεδρος λέει πως δεν θέλει να καταργηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, αλλά οι ψήφοι να τυπώνονται ταυτόχρονα, ώστε να είναι δυνατή η ανακαταμέτρηση με το χέρι σε περίπτωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Μάλιστα έχει απειλήσει να μην δεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2022, αν δεν υπάρχουν τυπωμένα ψηφοδέλτια.
Με αφορμή αυτό το ζήτημα κινητοποίησε χιλιάδες διαδηλωτές τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα στους δρόμους μεγάλων πόλεων, ενώ παράλληλα επισείει την απειλή ενεργειών που θα είναι «εκτός των ορίων του Συντάγματος».
Με τη δημοτικότητά του να μειώνεται, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία covid-19, ο Μπολσονάρου θέλει να είναι υποψήφιος για την προεδρία ξανά το 2022, όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα ηττηθεί από τον αριστερό πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.