Η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποιεί δεύτερες σκέψεις για να επιτρέψει ξανά τα πειράματα σε ζώα για ουσίες καλλυντικών.
Η οργάνωση κατά της βίας σε βάρος των ζώων “Cruelty Free International (CFI)” τονίζει πως η χρήση ζώων για δοκιμές ουσιών που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στα καλλυντικά, είχε απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1998, αλλά τώρα η αρμόδια κρατική υπηρεσία λέει ότι έχει «αναθεωρήσει την πολιτική» της.
Σε επιστολή της, η κυβερνητική υπηρεσία σημειώνει πως ευθυγραμμίζεται με μία απόφαση που ελήφθη χθες από το συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών (ECHA), σύμφωνα με την οποία κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούνται μόνο σε καλλυντικά θα πρέπει να δοκιμάζονται σε ζώα για να είναι απολύτως βέβαιο πως είναι ασφαλή για τους ανθρώπους.
Η αρμόδια υπηρεσία στη Βρετανία επιμένει πως οι νόμοι της χώρας δεν έχουν αλλάξει, αλλά φιλοζωικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η αποδοχή της απόφασης της ECHA θα οδηγούσε σε διεύρυνση των δοκιμών σε ζώα.
Η ECHA είχε γνωμοδοτήσει πως η γερμανική εταιρεία χημικών Symrise ήταν υποχρεωμένη να κάνει πειράματα για δύο ουσίες που χρησιμοποιούνταν μόνο σε καλλυντικά, για λόγους ασφαλείας, παρακάμπτοντας τους ισχύοντες περιορισμούς που είχαν τεθεί στην ΕΕ.
«Η απόφαση τινάζει στον αέρα την μακροχρόνια στάση του Ηνωμένου Βασιλείου για απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά, και γελοιοποιεί την προσπάθεια της χώρας να βρεθεί στην αιχμή της έρευνας και της καινοτομίας, με το να βασιστεί ξανά σε βίαια και αδικαιολόγητα τεστ που έχουν να γίνουν περίπου μισό αιώνα», δηλώνει στον Guardian η διευθύντρια της CFI, Δρ. Katy Taylor.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αποκρίθηκε πως δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στη νομοθεσία και ότι προς το παρόν η απαγόρευση δοκιμών σε πειραματόζωα για «ολοκληρωμένα καλλυντικά προϊόντα» παραμένει σε ισχύ.
Σε δημοσκόπηση του 2020, της βρετανικής Frame, το 84% των πολιτών είχε απαντήσει πως δεν σκόπευε να αγοράσει καλλυντικά για τα οποία είχε γίνει δοκιμή σε πειραματόζωα, έστω και για ένα υλικό.