Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα αρχαιότερα ευρήματα που έχουμε εντοπίσει έως τώρα και σχετίζονται με την μπύρα, σε μία περιοχή της Νότιας Κίνας.
Τα ευρήματα συμπεριλαμβάνουν δύο ανθρώπινους σκελετούς 9.000 ετών, οι οποίοι είναι περιτριγυρισμένοι από κεραμικά δοχεία. Πρόκειται μάλλον για ένα ταφικό σημείο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Και τα 50 δοχεία ήταν άθικτα και μάλιστα πρόκειται για τα αρχαιότερα ζωγραφισμένα σκεύη που έχουμε δει.
Λόγω της πολυπλοκότητας της παραγωγής μπύρας εκείνη την εποχή, οι αρχαιολόγοι δε θεωρούν πως η κατανάλωσή της γινόταν για διασκέδαση, αλλά ως μία τελετή σχετική με την ταφή των νεκρών. Τα δοχεία έμοιαζαν σε μέγεθος με τα σύγχρονα ποτήρια μπύρας.
Με την ανάλυση των δοχείων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτή η μπύρα είναι μάλλον θολή, ελαφρώς ζυμωμένη και γλυκιά. Μάλλον χρησιμοποιήθηκε ρύζι, αλλά λόγω της παλαιότητας των δοχείων και του γεγονότος πως το ρύζι μόλις είχε αρχίσει τότε να χρησιμοποιείται ως τρόφιμο, δεν είναι σίγουροι πώς γινόταν η παραγωγή του σε αυτήν την αρχαία κοινότητα.
Δεν ξέρουμε πως έφτιαχναν την μπύρα 9.000 χρόνια πριν, καθώς η ζύμωση μπορεί να συμβεί και φυσικά. Αν οι άνθρωποι είχαν περίσσιο ρύζι και οι σπόροι μούχλιασαν, μπορεί να παρατήρησαν πως γινόντουσαν πιο γλυκοί και με αλκοόλ με τον καιρό. Και ενώ δε γνώριζαν τη βιοχημεία των σπόρων, μάλλον παρατήρησαν τη διαδικασία της ζύμωσης και την τελειοποίησαν με δοκιμή και λάθος.
Τα ευρήματα δείχνουν πως η κατανάλωση μπύρας ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στις προϊστορικές ταφικές τελετές στη Νότια Κίνα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη πολύπλοκων κοινωνιών αγροτών τέσσερις χιλιετίες μετά.