Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για μια μαζική «εισροή» Αφγανών «αιτούντων» εκτιμά ο επικεφαλής της Frontex, σημειώνοντας ότι εκατομμύρια ζουν ήδη εκτοπισμένοι σε γειτονικές χώρες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο γενικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, είπε ότι η υπηρεσία ετοιμάζεται για ένα πιθανό κύμα, τόσο μέσω των παραδοσιακών οδών, δηλαδή Ελλάδα, όσο και μέσω νέων, όπως είναι η Λευκορωσία, την οποία οι Βρυξέλλες κατηγορούν ότι στέλνει παράνομους μετανάστες στα σύνορά της με την ΕΕ.
Η Frontex παρακολουθεί τις εξελίξεις εντός του Αφγανιστάν αλλά και στις κοινότητες των Αφγανών σε γειτονικές χώρες, πρόσθεσε, αναφέροντας το Ιράν, το Πακιστάν, την Τουρκία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.
«Αναμένουμε ότι, αναλόγως του τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν, ασφαλώς άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Αλλά αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί πρώτο είναι ότι οι αφγανικές κοινότητες στο εξωτερικό ίσως προσπαθήσουν να μετακινηθούν στην ΕΕ», είπε.
Η ΕΕ επιδίωξε να μεταρρυθμίσει το μεταναστευτικό σύστημά της μετά την κρίση του 2015-16, όταν έφτασαν στην Ευρώπη πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι διασχίζοντας πεζή τα Βαλκάνια από την Ελλάδα η οποία είχε ανοίξει πλήρως και άνευ όρων τα σύνορά της.
Σύμφωνα με τον Λεζερί, σήμερα η ΕΕ έχει βελτιώσει το σύστημα επιστροφής των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες καταγωγής τους.
Για όσο διάστημα δεν είναι ασφαλές να στέλνονται οι Αφγανοί πίσω στην πατρίδα του, μετανάστες από άλλες χώρες ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να εμφανιστούν ως Αφγανοί για να περάσουν στην ΕΕ.
Ο Λεζερί διαβεβαίωσε ότι σήμερα οι συνοριοφύλακες είναι καλύτεροι, σε σύγκριση με πριν από έξι χρόνια, στο να προσδιορίζουν από πού προέρχεται ο καθένας.
«Τώρα, δεν μπορούμε να επαναπατρίζουμε Αφγανούς στο Αφγανιστάν. Ασφαλώς δεν μπορούμε. Αλλά μπορούμε να επαναπατρίσουμε εκείνους που υποδύονται τους Αφγανούς χωρίς να είναι», είπε, εξηγώντας ότι οι ειδικοί που είναι τοποθετημένοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να καταλάβουν την εθνικότητα κάποιου ακούγοντας τη διάλεκτο και τον τρόπο που μιλάει.
Το αφγανικό μεταναστευτικό πρόβλημα μπορεί να περιπλέξει τη διαμάχη της ΕΕ με τη Λευκορωσία.
Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το Μινσκ ότι εισάγει αεροπορικώς μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τους στέλνει να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Ως αποτέλεσμα αυξήθηκαν κατά 1.500% οι παράτυπες αφίξεις στη Λιθουανία. Το Μινσκ αρνείται ότι προωθεί την παράνομη μετανάστευση αλλά λέει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις σε βάρος του αν θέλει να σταματήσει.
«Αυτή που συνέβη με τη Λευκορωσία άνοιξε τα μάτια όλων. Ο τρόπος με τον οποίο προωθούσαν σκόπιμα τους μετανάστες… Τα εγκληματικά δίκτυα θέλουν να βγάλουν χρήματα, αλλά οι κρατικοί οργανισμοί παίζουν με τη γεωπολιτική και αυτό είναι άλλο θέμα», είπε ο Λεζερί.