Η κατανάλωση τσαγιού και ειδικότερα στην Κίνα αποτελεί ένα από τα παγκόσμια αποδεκτά του πλανήτη μας.
Το ηρεμιστικό ρόφημα, που πίνεται όλες τις ώρες της ημέρας σε διαφορετικές θερμοκρασίες, είναι πολύτιμο για τις οικονομίες αρκετών χωρών, ιδιαίτερα στην Ασία. Μερικά από τα σπανιότερα, λεπτότερα φύλλα τσαγιού είναι πολύ περιζήτητα και πολύτιμα, ειδικά επειδή η κουλτούρα κατανάλωσης τσαγιού -κυρίως στην Ασία- υπάρχει εδώ και πάνω από χίλια χρόνια. Ποιο είναι, όμως, το κινέζικο τσάι η αξία του οποίου ξεπερνάει ακόμη και εκείνη του χρυσού;
Ορισμένα τσάι αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό και στην περίπτωση του Ντα Χονγκ Πάο, το τσάι μπορεί να αξίζει ακόμη και πάνω από 30 φορές το βάρος του σε χρυσό. Το 2002, 20 γραμμάρια του αυθεντικού Ντα Χονγκ Πάο, κατάφεραν ένα εντυπωσιακό ισοδύναμο 28.000 δολαρίων ΗΠΑ στην Κίνα. Τα σκούρα, τσαλακωμένα φύλλα του συγκεκριμένου τσαγιού είναι από τα πιο ακριβά στον κόσμο, όπου ένα μόνο δοχείο αξίζει περισσότερα από 10.000 δολάρια.
Το τσάι προέρχεται από το Wuyishan, μια μικρή πόλη στη νότια Κίνα όπου το εντυπωσιακό τοπίο είναι γεμάτο με μέταλλα που βελτιώνουν τη γεύση του, μετατρέποντας έτσι το παραποτάμιο χωριό σε παράδεισο τσαγιού.
Σύμφωνα με το Let’s Drink Tea, και όσα αναφέρει το grunge.com, το Ντα Χονγκ Πάο είναι γνωστό για τη γλυκιά, ξυλώδη γεύση και την έλλειψη πικρίας και είναι το πιο ακριβό τσάι που πωλείται στην παγκόσμια αγορά.
Ο λόγος για την αστρονομική του τιμή είναι η έλλειψη των αυθεντικών θάμνων τσαγιού. Μόνο έξι από τα αρχικά δέντρα υπάρχουν μέχρι σήμερα σήμερα, τρία από τα οποία χρονολογούνται από την περίοδο της δυναστείας των Σονγκ πριν από 1.000 χρόνια. Το περισσότερο τσάι Ντα Χονγκ Πάο που πωλείται σήμερα είναι φτιαγμένο από ένα πολύ μικρό μέρος τριμμένων φύλλων των αρχικών φυτών, το οποίο είναι παρόμοιο σε ποιότητα αλλά πολύ πιο προσιτό, με την τιμή του να υπολογίζεται περίπου στα 100 δολάρια ανά κιλό.
Τα παλαιότερα μείγματα από τους αυθεντικούς θάμνους Ντα Χονγκ Πάο είναι ιδιαίτερα ανεκτίμητα, απαιτώντας ένα δίκτυο εξειδικευμένων μεσιτών που καλούνται όταν οι εξαιρετικά πλούσιοι, φανατικοί του τσαγιού επιθυμούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν μέρος αυτού του «υγρού χρυσού». Μετά το 2007, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα τρία αρχαία δέντρα δεν θα εκμεταλλεύονταν για την δημιουργία τσαγιού από τους θάμνους τους, προκειμένου να διατηρηθεί η μακροζωία τους, καθιστώντας τα ήδη υπάρχοντα τσάι, ακόμη πιο πολύτιμα από ό,τι ήταν πριν.