Υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο που έχουν προωθηθεί τόσο έντονα ως μαγευτικοί προορισμοί, που μοιάζουν σαν να έχουν πέσει… θύματα της ίδιας τους της τουριστικής επιτυχίας.

Ο λόγος είναι ότι κάθε χρόνο οι τουρίστες αυξάνονται σε βαθμό που τα ίδια τα μέρη και ο φυσικός τους πλούτος ίσως να μην μπορούν να τους διαχειριστούν.

Σαντορίνη, Ελλάδα


Η Σαντορίνη φιγουράρει ψηλά στη λίστα και αυτό είναι εύλογο, αφού δεν λείπει από κανέναν τουριστικό ταξιδιωτικό οδηγό, με πολλούς τουρίστες, μάλιστα, να καταφτάνουν ακόμη και για να παντρευτούν στο υπέροχο αυτό νησί των Κυκλάδων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κρουαζιέρες που περνούν από τη Σαντορίνη στοιχίζουν πιο ακριβά, ενώ κατά τη διάρκεια της ακμής της σεζόν το καλοκαίρι, οι επισκέπτες φτάνουν τους 10 χιλιάδες την ημέρα. Όπως είναι φανερό, ένας τέτοιος αριθμός δυσκολεύει κατά πολύ τους ντόπιους, με τις αρχές να συστήνουν ένα σύστημα διαχείρισης του τουριστικού ρεύματος, επιτρέποντας το μέγιστο των 8 χιλιάδων επισκεπτών κρουαζιέρας την ημέρα.

Βαρκελώνη, Ισπανία


Η πόλη του 1,6 εκατομμυρίου ανθρώπων φτάνει να δέχεται περίπου 32 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, σημειώνοντας μια μεγάλη διαφορά στην αναλογία ντόπιων-τουριστών. Γι’ αυτό και οι τοπικές αρχές πέρασαν ένα νόμο που περιορίζει την είσοδο σε τουρίστες, με τον αριθμό δωματίων διαμονής που προσφέρονται είναι περιορισμένος και την προσωρινή αναστολή στο χτίσιμο νέων ξενοδοχείων. Ο νέος νόμος επίσης ανακόπτει την έκδοση αδειών τουριστικών διαμερισμάτων.

Cinque Terre, Ιταλία


Περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες «ξεχύθηκαν» στο μικρό Εθνικό Πάρκο Cinque Terre το 2015, με τα μικρά χωριά της περιοχής να μην μπορούν να ελέγχουν το τουριστικό ρεύμα. Πολλοί είναι και οι τουρίστες από κρουαζιερόπλοια που καταφτάνουν στην περιοχή από διπλανά λιμάνια, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να προπωλούνται τα εισιτήρια online, ενώ υπάρχει και εφαρμογή που δείχνει σε ποια χωριά επικρατεί συνωστισμός.

Koh Tachai, Ταϊλάνδη


Τα νησιά της Ταϊλάνδης έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, που αναγκαστικά κάποια βάζουν περιορισμούς στον τουρισμό που δέχονται κι άλλα… κλείνουν εντελώς τις «πόρτες» τους στους τουρίστες. Το νησί Koh Tachai στην επαρχία Phangnga «έκλεισε» επ’ αόριστον το 2016 και ο λόγος είναι ότι οι τουρίστες περνούν πολύ χρόνο κολυμπώντας, ταΐζοντας ψάρια και κάνοντας snorkeling, προκαλώντας άθελά τους ζημιές στο θαλάσσιο οικοσύστημα, ειδικά σε κοραλλιογενείς υφάλους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Μπουτάν, Νότια Ασία


Η χώρα της Νότιας Ασίας και το δεύτερο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος της περιοχής έχει οδηγηθεί στο να ρυθμίζει πλέον ποιος θα εισέρχεται στη χώρα, καθώς γνωρίζει καλά ότι απομόνωση σημαίνει διατήρηση. Το Μπουτάν χαρακτηρίζεται από βραχώδη τοπία, χιονισμένες κορυφές και παγετώνες, που σημαίνει ότι προσελκύσει πολλούς τουρίστες με σκοπό την πεζοπορία. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια αυστηρή πολιτική «Τουρισμού Υψηλής Αξίας με Χαμηλές Επιδράσεις» με στόχο να προσελκύσει τουρίστες που θα σεβαστούν τον μοναδικό πολιτισμό και περιβάλλον της χώρας.

Νησιά Γκαλαπάγκος, Ισημερινός


Το αρχιπέλαγος στη βορειοδυτική Νότια Αμερική με τα 13 κύρια ηφαιστειακής προέλευσης νησιά και τα 6 μικρότερα που ενέπνευσαν τη θεωρία εξέλιξης του Δαρβίνου βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο λόγω τουρισμού. Η κατάσταση, μάλιστα, είναι τέτοια που τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταχωρήσει αυτόν τον προορισμό ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο, μέχρι το 2010, αφού η βιοποικιλότητα των νησιών κινδύνευσε σε μεγάλο βαθμό από τους τουρίστες. Πλέον, οι επισκέπτες πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρούς κανόνες και να επισκέπτονται συγκεκριμένα αξιοθέατα μόνο με την παρουσία ξεναγού.

Νορβηγία


Ομάδες περιβάλλοντος της χώρας ζητούν περιορισμό στον αριθμό ανθρώπων που θέλουν να επισκεφτούν κάποια δημοφιλή μέρη στη χώρα, όπως το αξιοθέατο Preikestolen (φωτό) που είναι ένας απότομος βράχος ύψους 604 μέτρων και το Trolltunga, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς βράχους της χώρας. Ο αριθμός των ανθρώπων που έφταναν για πεζοπορία σε αυτά τα μέρη ανέβηκε από 60 χιλιάδες το 2009 σε 300 χιλιάδες σήμερα και από χίλιους σε 100 χιλιάδες αναλογικά σε μόλις 5 χρόνια.

Έβερεστ, Νεπάλ


Το να φτάσει κανείς στην κορυφή του κόσμου γίνεται πλέον ακόμη πιο δύσκολο, αφού το κόστος για τους εκτός χώρας τουρίστες αυξάνεται κατά 850 ευρώ. Οι τοπικές αρχές επίσης απαγορεύουν σε αρχάριους αναρριχητές να προχωρήσουν σε αυτή την εμπειρία για λόγους ασφαλείας και βρίσκεται υπό σκέψη το θέμα ελάχιστων και μέγιστων ορίων ηλικίας.

Ανταρκτική


Αν κάποιο σκάφος μεταφέρει περισσότερους από 500 επιβάτες, δεν του επιτρέπεται να αφήσει κανέναν επιβάτη όσο βρίσκεται στα νερά της, καθώς απαγορεύεται να υπάρχουν περισσότερα από 100 άτομα ταυτόχρονα στην ακτή.

Σεϋχέλλες


Το 2007, το νησιωτικό αυτό κράτος έθεσε όριο στον αριθμό τουριστών, επιτρέποντας τους 200 χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο, όταν οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 10% το προηγούμενο έτος και οι τουρίστες έφτασαν να είναι τριπλάσιοι από τους ντόπιους. Πλέον υπάρχει απαγόρευση στη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Βενετία, Ιταλία


Τον Απρίλιο, το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας πέρασε ένα σύνολο μέτρων με στόχο να μειώσει τον αριθμό τουριστών στις δημοφιλείς περιοχές βόρεια της πόλης. Σχεδιάζεται, μάλιστα, εγκατάσταση καταμέτρησης ανθρώπων σε περιοχές με αυξημένη κίνηση και έλεγχος του αριθμού των επισκεπτών, με τους αριθμούς να προβάλλονται μελλοντικά online, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάτσου Πίτσου, Περού


Άλλο ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που μπήκε στη λίστα αυτών που κινδυνεύουν το 2016, καθώς οι τουρίστες φαίνεται να προκαλούν φθορά. Πλέον, όσοι θέλουν να επισκεφτούν τη «χαμένη» πόλη, θα πρέπει να έχουν εισιτήριο είτε για το πρωί (6 π.μ.-12 μ.μ.) είτε για το απόγευμα (12 μ.μ.-5.30 μ.μ.) κι αν κάποιος θέλει να περιπλανηθεί για περισσότερο χρόνο στο αξιοθέατο, θα πρέπει να βγάλει εισιτήριο και για τα δύο ωράρια.