Τα «γύρισε» ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, πλέον δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) χωρίς προϋποθέσεις, κάτι που στην προεκλογική του εκστρατεία δεν είχε υποστηρίξει.
«Συντονιζόμαστε στενά με συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού. Είμαστε επίσης έτοιμοι να συναντηθούμε με τη Βόρεια Κορέα χωρίς προϋποθέσεις», είπε ο Πράις.
Τα λεγόμενα του Πράις έρχονται μια μέρα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη επίσης εν μέσω μιας νέας προσέγγισης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, η οποία άνοιξε τη διακορεατική τηλεφωνική γραμμή για επικοινωνία για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες και προέβη σε συνομιλίες σχετικά με την κήρυξη τερματισμού του πολέμου που ξεκίνησε το 1950 και τεχνικά δεν τελείωσε.
Η κατάπαυση του πυρός το 1953 καθιέρωσε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο Κορέες και είχε ως αποτέλεσμα να εγκατασταθούν 28.000 αμερικανικά στρατεύματα στο Νότο. Δεν έχει υπογραφεί ποτέ μόνιμη συνθήκη ειρήνης, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει πόλεμος μεταξύ της ΛΔΚ από τη μία πλευρά και της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ από την άλλη.
Η προθυμία της Ουάσινγκτον να συναντήσει Βορειοκορεάτες διπλωμάτες χωρίς προϋποθέσεις αποτελεί ανατροπή από τον Μπάιντεν.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης τον Οκτώβριο του 2020 κατά του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο τότε υποψήφιος Μπάιντεν επέκρινε έντονα την προθυμία του να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χωρίς προϋποθέσεις.
«Τι έχει κάνει;» Νομιμοποίησε τη Βόρεια Κορέα. Μίλησε για τον καλό του φίλο που είναι ληστής, κακοποιός», είπε τότε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι θα καθίσει και θα μιλήσει με τον Κιμ υπό τον όρο ότι «θα συμφωνήσει ότι θα μειώσει την πυρηνική του ικανότητα».
Έχει επίσης επικρίνει προηγουμένως την προθυμία του Τραμπ να συναντηθεί με τον Κιμ ως ισότιμο, κάτι που έκανε κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής στη Σιγκαπούρη και το Ανόι. Σε απάντηση, το Υπουργείο Εξωτερικών της ΛΔΚ αποκάλεσε τον Μπάιντεν «στερημένο στοιχειώδους ποιότητας ως άνθρωπο» και «γρήγορο σκυλί» που πρέπει να «χτυπηθεί μέχρι θανάτου με ένα ραβδί» προτού να βλάψει άλλους.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Παραμένουμε έτοιμοι να συναντηθούμε με τη ΛΔΚ χωρίς προϋποθέσεις. Στα μηνύματά μας έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για συζήτηση με τη ΛΔΚ. Ελπίζουμε ότι η ΛΔΚ θα το κάνει».
Στη συνέχεια η Ψάκι είπε: «Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να υποστηρίζει τον δια-κορεατικό διάλογο και τη δέσμευσή του για συνεργασία και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους του στη Ρόκ [Δημοκρατία της Κορέας] προς αυτόν τον σκοπό». Αμέσως μετά ανέφερε πως «οι ΗΠΑ καταδικάζουν κάθε παράνομο πύραυλο» λέγοντας πως «οι εκτοξεύσεις αποσταθεροποιούν την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα».
Η Πιονγκγιάνγκ δοκίμασε δύο νέους πυραύλους την περασμένη εβδομάδα-ο ένας προηγμένος νέος πύραυλος εδάφους-αέρος και ο άλλος ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης.
Η ΛΔΚ πυροδότησε το πρώτο πυρηνικό της όπλο το 2006.Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν καταστροφικές κυρώσεις στην οικονομία της Βόρειας Κορέας, εμποδίζοντάς την να αποκτήσει πολλά είδη από καύσιμα έως ιατρικό εξοπλισμό ή να εξάγει άνθρακα ή άλλα προϊόντα, όλα με στόχο να αναγκάσουν τη ΛΔΚ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα και τα συναφή προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει πει ότι έχει δικαίωμα αυτοάμυνας και ότι χωρίς μόνιμη συνθήκη ειρήνης, χρειάζεται αυτά τα όπλα για να εγγυηθεί την ασφάλειά της κατά των αμερικανικών επιθέσεων.
Το 2018, η Πιονγκγιάνγκ ανέστειλε οικειοθελώς και επ ‘αόριστον τόσο τα πυρηνικά της όπλα όσο και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας και πραγματοποίησε μόνο δοκιμές όπλων μικρής εμβέλειας που δεν περιορίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.