Νέα θεωρία βλέπει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.
Δημοσίευμα της Telegraph αναφέρει πως ο ιός δεν είναι κατασκευασμένος και δεν διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν, ενώ παραθέτει την ανατρεπτική άποψη του δρ. Jonathan Latham για τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Latham, εκτελεστικός διευθυντής του US Bioscience Resource Project, εικάζει για την προέλευσή του πως ο κορωνοϊός μπορεί να εξελίχθηκε στο σώμα ενός μολυσμένου κινέζου εργάτη ορυχείου σχεδόν μια δεκαετία πριν από την έναρξη της πανδημίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2012 έξι ανθρακωρύχοι αρρώστησαν βαριά όταν καθάριζαν γκουανό νυχτερίδας στο ορυχείο Tongguan. Η ασθένεια έμοιαζε με πνευμονία, ενώ τρεις από αυτούς πέθαναν. Οι υπόλοιποι έμειναν για μήνες στο νοσοκομείο.
Κινέζος ερευνητής που διερεύνησε τους θανάτους για τη μεταπτυχιακή του διατριβή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εργάτες πιθανότατα είχαν μολυνθεί από ένα είδους κορωνοϊό που μοιάζει με τον Sars και προέρχεται από νυχτερίδες.
Μέσα στο σώμα του ανθρακωρύχου
Η νέα θεωρία του Letham αναφέρει πως η εξέλιξη του RaTG13 στο κορωνοϊό, συνέβη μέσα στο σώμα του ανθρακωρύχου: «Γνωρίζουμε ότι οι κορονοϊοί ήταν άφθονοι κοντά στο ορυχείο, και γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα. Η θεραπεία τους διήρκεσε έξι μήνες και επέτρεψε την εξέλιξη νέων προσαρμοσμένων ανθρώπινων κορωνοϊών. Γνωρίζουμε ότι πολλά ιατρικά δείγματα στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, οπότε το ερώτημα είναι, τι υπήρχε στα δείγματα και τι έγινε με τους ιούς που βρέθηκαν;».
Η Άλισον Γιανγκ, διευθύντρια της Έδρας στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Μιζούρι, ανέφερε πως τα εργαστηριακά ατυχήματα δεν είναι τόσο σπάνια: «Ένα από τα επιχειρήματα είναι ότι τα εργαστηριακά πειράματα είναι εξαιρετικά σπάνια γεγονότα. Τα εργαστηριακά ατυχήματα δεν είναι σπάνια. Στις ΗΠΑ το 2020 αναφέρθηκαν 134 περιστατικά έκθεσης σε ιούς, βακτήρια και τοξίνες σε εργαστήρια, τα οποία ρυθμίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα εργαστηριακά ατυχήματα και οι εκθέσεις συμβαίνουν συχνά».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.