Οι ηγέτες του G20 κατά τη διαδικτυακή σύνοδό τους αποφάσισαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπόσχεται ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωσή της, στο περιθώριο της συνόδου.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, που προήδρευσε αυτής της συνόδου, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Για τον σκοπό αυτό η G20 θα ήθελε να δοθεί «μια γενική εντολή» από τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία θα πρέπει να επιβλέψουν τη διεθνή απάντηση στα προβλήματα του Αφγανιστάν.
Κρίνοντας ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να αναγνωριστεί διπλωματικά το καθεστώς των Ταλιμπάν, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν επαφές, «ένα είδος εμπλοκής» με τους ισλαμιστές, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή βοήθειας στη χώρα αυτήν.
Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της G20, μεταξύ των οποίων είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παραμένουν επικεντρωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά, ταυτόχρονα, και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η οικονομική απομόνωση της χώρας (…) και ο μεγάλος αριθμός των εκτοπισμένων, περίπου 600.000 εντός της χώρας. Το γεγονός αυτό έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις» σχολίασε η γαλλική προεδρία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται καμία προϋπόθεση για να λάβει το Αφγανιστάν ανθρωπιστική βοήθεια.
Για την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η διεθνής κοινότητα «δεν μπορεί να παρακολουθεί άπραγη ενώ 40 εκατομμύρια άνθρωποι» στο Αφγανιστάν βυθίζονται στο χάος, «λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού και ενός (βιώσιμου) οικονομικού συστήματος».
Οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμμετείχαν στη σύνοδο, αλλά έστειλαν αντιπροσώπους τους.